Nyári maradékmentés: így főzz bármilyen zöldségből ragulevest

Ha túlvásároltuk magunkat, és elkezdtek felhalmozódni a zöldségek a kamrában, esetleg a hűtőben árválkodik néhány fél répa vagy cukkini, főzzünk belőlük egy ízletes levest. Semmi bevásárlás, rengeteg íz.

Egy gyors nyári ragulevesnél nincs is jobb ebédindító, főleg akkor, ha még bevásárolni sem kell hozzá. A konyhánkban felgyülemlett maradék zöldségekből és más, minden kamrában megtalálható alapanyagból minimális erőbedobással összehozhatunk egy nyári ragulevest. Csak a következőket tartsuk fejben, ha így teszünk.

Nyári maradékmentés: így főzz bármilyen zöldségből ragulevest

Milyen zöldség kerülhet bele?

Mivel ez egy maradékmentő leves, a szabályok elég rugalmasak. Nincs kizárva semmilyen zöldség, hiszen mindegyik képes valamit adni az ételnek. A krumpli, édesburgonya sűrűbbé teszi a levet, a cukkini, répa, zeller mély ízt ad neki, míg a cékla akár meg is színezheti, ha éppen ezt szeretnénk.

Elképesztő ízbomba lehet a gomba, káposzta, de bármelyik hüvelyes is.

A lényeg, hogy romlott, penészes vagy hibás alapanyagot ne tegyünk a levesbe, mert az képes ez egészet elrontani. Bátran használjunk alapként hagymát (akár többfélét is, ha van otthon elfekvőben).

Gazdagítsuk extrákkal

A korábban említett hüvelyesek egyrészt tartalmat is adnak a levesnek, sokkal táplálóbb lesz tőlük a fogás, másrészt ízben és sűrűségben is sokat javítanak rajta.

Egyszerűbb, ha konzervet használunk, mert a száraz babot, lencsét vagy csicseriborsót előre be kell áztatni használat előtt. Ha netán több különböző megbontott konzervünk van, bátran szórjuk az összeset a fazékba.

Szintén extra lehet még a fokhagyma (egészben dobjuk bele), paradicsom (teljesen szétfő, és kellemes alapízt ad az egésznek) vagy néhány karika hegyes erős, esetleg más csípős paprika.

Fűszerezzük bátran

Ugyanilyen szabadelvűek lehetünk az ízesítés terén is, alig van, ami határt szabjon a leves ízének, a fantáziánkon kívül. A só, bors persze legyen alap, de ezen kívül használhatunk zöldfűszereket (bazsalikom, oregano, petrezselyem, koriander, kapor), köményt, babérlevelet.

Mindent az elején, a zöldségekkel együtt adjunk hozzá, hogy legyen ideje mindennek kiadni a saját ízét.

Különböző textúrák

A zöldségek előkészítésénél tartsuk szem előtt a következő gondolatot: minél izgalmasabbá kell tennünk a levest. Ezt leginkább úgy érhetjük el, ha össze-vissza darabokra vágjuk az alapanyagokat. Így lesz nagyobb, fogkemény darab, közepesen puha, sőt, teljesen szétfőtt is. Ezek mind hozzáadnak majd az élvezeti értékhez.

Egyedül arra figyeljünk, hogy semmi ne maradjon nyers. A legnagyobbra hagyott zöldségkockáknak legyen idejük teljesen megpuhulni. Ha azok kész vannak, az egész leves is elkészült.

Tárkonyos raguleves vajgaluskával

Egy régi kedvenc, amit sokféleképpen készítettem már, most végre megosztom, mert nálunk mindig nagy sikert aratok vele. Természetesen gombával is gazdagíthatjuk, de ebben a melegben most ...

Tejfölös borjúraguleves

Egy leves, ami a leghidegebb napokon is felmelegít. Aki szereti a leveseket és szeret új recepteket kipróbálni, annak ajánlom csak igazán. Nálunk gyakran kerül az asztalra, és nagy ...

A főzés folyamata

Minden pár evőkanál olajjal kezdődik: ezen fogjuk először enyhén lepirítani a felvágott zöldségeket. Így még több ízt kapnak, mert némelyikük karamellizálódik a hő hatására.

Mehetnek bele a fűszerek is, majd további néhány perces pirítást követően jöhet a víz. Forraljuk fel a levest, és főzzük addig, amíg minden darab (főleg a nagyobbak) puhára főttek.

Néhány befejező mozzanat

A kész levest még a főzés befejezése után is ízesíthetjük tovább: pár csepp citromlével vagy ecettel, fűszeres olajjal, esetleg néhány szál friss zöldfűszerrel.

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai megoldás, hogy ne menjen semmi kárba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...