Amikor az ember végre leteszi a csomagjait a balatoni üdülő verandáján vagy a horvát kisváros apartmanjának lépcsőjén, miután végre kiszáll a forró levegőjű autóból, amiben az elmúlt 2-7 órát töltötte, valószínűleg az utolsó dolog, amire gondolni szeretne, az a főzés. Hiszen nyaralunk, nem otthon vagyunk, ilyen földi, materiális dolgokkal nem kéne foglalkoznunk! Pedig akár tetszik, akár nem, kénytelenek leszünk belekalkulálni a konyhai munkát is a programtervezetbe – mert az élet nemcsak itthon, de bizony minden máshol is drága lett, éttermestül, bevásárlásostul, mindenestül. De aggodalomra semmi ok, nincsen szégyen a nyaraláson főzésben: lehet okosan és jól csinálni, elkerülve a buktatókat, olyan ételeket megalkotva, amelyek nem hagynak majd keserű-szomorkás szájízt maguk után, amelyek mellől elégedetten állunk majd fel, és nem is gondolunk a túlárazott éttermekre.
Azzal dolgozunk, amink van
Idegen konyában sosem élvezet főzni, persze ez még nem teszi lehetetlenné a dolgot. Ha tehetjük, mérjük fel előre a konyha állapotát, felszereltségét, körülményeit, hogy már egy biztos alappal érkezhessünk meg a nyaralóba.
Semmiképp ne nehezítsük a saját dolgunkat azzal, hogy konyhai eszközöket, lábasokat, kütyüket, késeket pakolunk a bőröndbe – inkább dolgozzunk azzal, amit majd a házban találunk.
Nincs megoldhatatlan helyzet: persze, tippre nem olyan alaposan felszerelt konyhát találunk majd, amihez otthon szoktunk, esetleg a tűzhely lesz furcsa vagy a kések tompák, ezek azonban mind megugorható problémák. Legyünk kreatívak, találjuk fel magunkat!
Válj helyivé
A magyar ember ugyan legszívesebben mindig, mindenhol, mindenkor pörköltet enne, még akkor is, ha ennek az útjában például olyan akadályok állnak, mint egy külföldi kisbolt paprikahiánya. Nyaraláson áldásos lehet elengedni az itthoni étrendet és a helyben, szezonálisan elérhető alapanyagok és helyi receptúrák felé fordulni.
Kérdezzük meg a szállásadót/kapcsolattartót, hol és mit érdemes vásárolni a környéken (a kis piacok gyakran igen olcsók tudnak lenni, gyönyörű, friss áruval), ha belefér a kapcsolatba, akár receptet is kérhetünk tőle. Ezen kívül használjuk az internetet, a barátunk.
Ilyen módon a spóroláson túl egy kicsit nyithatunk a világra, ha egy adott nemzet tradicionális ételeit készítjük és kóstoljuk – és még csak étterembe sem kell hozzá mennünk.
Alapanyagbeszerzés
Csakúgy, mint a felszereléseknél, az alapanyagok esetében is álljuk ellen annak a régimódi, kényszeres berögzülésnek, hogy magunkkal viszünk az autóban olyan konyhai kötelezőket, mint egy üveg olaj, pár tasak fűszer vagy egy kiló rizs. És míg a nyaralók konyhái általában nem rendelkeznek ezekkel az alapokkal, megoldhatjuk a főzést nélkülük is – csak legyünk okosak.
Ne vegyünk a nyaralóba egy liter olajat, mert az egy hét alatt biztosan nem fog elfogyni – helyette vegyünk egy kisebb darab vajat, más zsiradékot. Alapvetően érdemes lehet olyan ételeket készíteni, amelyekhez nem kellenek tartós, nagy mennyiségű alapanyagok (pl. liszt, zsemlemorzsa, ecet, stb.), hanem sokkal inkább friss, egy főzés alatt elhasználható élelmiszerekkel dolgoznak (hús, zöldségek, gyümölcsök, tészta).
Van élet a konyhán túl is
Alapvetően tartsuk szem előtt, hogy mégiscsak nyaralni jöttünk, és nem egyszerűen azért utaztunk több száz kilométerrel odébb, hogy ugyanúgy éljük az életünket, mint otthon. Csökkentsük minimálisra a konyhában töltött időt: válasszunk gyors, esetleg főzésmentes recepteket, ha lehet, vonjuk be a többieket is a munkába, hogy az ne elvégezendő feladat, hanem együtt töltött idő, program legyen.
Ezen kívül pedig engedjünk meg magunknak legalább egy estét egy kedves, hangulatos étteremben – ennyit biztosan megérdemlünk!
Címlapkép: Fortepan / Urbán Tamás
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyaralás, utazás, főzés: