A nyakleves: a legolcsóbb, ízletes húsleves, ami mellé nem jár pofon

Nyakleves, mint pofon, nyakleves, mint étel, illetve egy könnyű nyaklevesrecept tippekkel – minden, amit erről a viccesen kétértelmű étekről tudnod érdemes.

Óriás húslevesrajongó hírében állok, így adta magát a téma, hogy a nyakleves történetének és a legjobb tippeknek is utánajárjak. Vajon hogyan kapcsolódik egymással egy igen kellemetlen pofon és egy olcsó, házias, csirke-, pulyka- vagy kacsanyakból főzött leves? És mitől lesz valóban isteni ez az egyszerű alapanyagra támaszkodó levesvariáció?

Tudni illik, a nyakleves a kevésbé gasztronómiai irányultságú egyének számára elsősorban pofont jelent, pontosabban:

Tenyeres ütést egy személy nyakára, tarkójára, illetve arcra mért erős ütést büntetésként

- via.

De azért nem ilyen egyszerű a dolog

A régi nyelvben a leves szó– akárcsak a bajt, verést, testi fenyítést is jelentett. Idővel vette csak fel a leginkább szülői kéztől származó ütés, nyakoncsapás jelentését. Régebbi szövegekben a nyakleves mellett előfordul a pofleves változat is.

 A nyakleves korábbi formája egyébként nyaklé (nyakon ütés) volt, a poflé mintájára – azaz egy akkora pofon, amitől elönti a lé (vér) az orrunkat - via.

+1 megoldás: találtam egy olyan asszociációt is, amely szerint köze lehet a magyar asszonyok törökök ellen való leleményes védekezéséhez, amikor is forró levest öntöttek a támadó sereg nyakába - ki tudja, talán ebben is lehet igazság.

Mi azonban most a pusztán logikai úton is kikövetkeztethető névre hallgató nyaklevesről írnánk, azaz a nyakból készült levesről.

Pulykanyakleves lúdgége tésztával

Egészen friss és gyönyörű színű házi csirkét kaptam. A combjából és a mellekből mézes-citromos csirke készült, a maradék ebben a levesben végezte, nagyon szép színt és ízt adva ...

Kacsahúsleves pozsonyikiflitől

Mindenféle jól kinéző kacsa-alkatrészek voltak a hentesnél, így ezúttal egy tisztán kacsából készült leves receptjét szeretném bemutatni. 1 farhátat (45 dkg), 2 szárnytőt (55 dkg) ...

Vasárnapi kacsanyakleves

A nagymamák vasárnapi húslevese kétségkívül utánozhatatlan. Azért ez is egészen finom lett, ahhoz képest, hogy csak gyenge hamisítvány. De majd 40 év múlva..

Hogy miért imádjuk?

  • olcsó, pár száz forintos alapanyag
  • csont, inak, porcok, így kollagén és mellette hús is található rajta, ami az áráért cserébe tökéletes levesalapanyaggá teszi
  • hamar megfő
  • ha bőröset veszünk, garantált a kellő mennyiségű zsiradék is, melytől szép, aranyló pettyes lesz a leves teteje (ha nincs rajta bőr, tegyünk bele egy bőrös farhátat)
  • mindig tarthatunk a fagyasztóban pár pulyka-, kacsa- vagy csirkenyakat, így bármikor főzhetünk egy jó levest ~ 2 órán belül

Hogy hogyan lesz a legfinomabb?

Főzz levest pulyka-, csirke- vagy kacsanyakból!

Nem kell túlgondolni a hozzávalókat

Vegyünk jó pár 5-8 db nyakat (csirke, pulyka, kacsa is lehet, utóbbi talán a legízesebb), némi vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, petrezselymet, sót, borsot, ízlés szerint gyömbért illetve paradicsomot, paprikát.

Elkészítés

A hagymák pucolását ne túlozzuk el, hiszen a vörös héj megszínezi a levesünket, egészséges, náthára pedig tényleg kiváló. A nyakakat rakjuk fel főni hideg sós vízben a hagymákkal cirka 2 órára, illetve amíg le nem esik a hús a csontról. Közben habozzunk. Ezután mehet bele a többi fűszer és a zöldségek, amíg meg nem puhulnak. (max. 1 óra)

Végül vegyük ki a hagymát, gyömbért, paprikát, paradicsomot, szűrjük le, majd szórjuk meg petrezselyemmel a levesünket, és kész is. Lúdgégetészta, eperlevél vagy cérnametélt nem rontja el!

+ tipp: vannak, akik leszedegetik a húst a csontokról, és így tálalják a levesben, de egy másik iskola külön tányérra szedi a nyakakat, és tormával, mustárral, akár fokhagymás pirítóssal almaszósszal tálalja. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotéma itt:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Banános őzgerinc sütés nélkül

Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!