A nyakleves: a legolcsóbb, ízletes húsleves, ami mellé nem jár pofon

Nyakleves, mint pofon, nyakleves, mint étel, illetve egy könnyű nyaklevesrecept tippekkel – minden, amit erről a viccesen kétértelmű étekről tudnod érdemes.

Óriás húslevesrajongó hírében állok, így adta magát a téma, hogy a nyakleves történetének és a legjobb tippeknek is utánajárjak. Vajon hogyan kapcsolódik egymással egy igen kellemetlen pofon és egy olcsó, házias, csirke-, pulyka- vagy kacsanyakból főzött leves? És mitől lesz valóban isteni ez az egyszerű alapanyagra támaszkodó levesvariáció?

Tudni illik, a nyakleves a kevésbé gasztronómiai irányultságú egyének számára elsősorban pofont jelent, pontosabban:

Tenyeres ütést egy személy nyakára, tarkójára, illetve arcra mért erős ütést büntetésként

- via.

De azért nem ilyen egyszerű a dolog

A régi nyelvben a leves szó– akárcsak a bajt, verést, testi fenyítést is jelentett. Idővel vette csak fel a leginkább szülői kéztől származó ütés, nyakoncsapás jelentését. Régebbi szövegekben a nyakleves mellett előfordul a pofleves változat is.

 A nyakleves korábbi formája egyébként nyaklé (nyakon ütés) volt, a poflé mintájára – azaz egy akkora pofon, amitől elönti a lé (vér) az orrunkat - via.

+1 megoldás: találtam egy olyan asszociációt is, amely szerint köze lehet a magyar asszonyok törökök ellen való leleményes védekezéséhez, amikor is forró levest öntöttek a támadó sereg nyakába - ki tudja, talán ebben is lehet igazság.

Mi azonban most a pusztán logikai úton is kikövetkeztethető névre hallgató nyaklevesről írnánk, azaz a nyakból készült levesről.

Hogy miért imádjuk?

  • olcsó, pár száz forintos alapanyag
  • csont, inak, porcok, így kollagén és mellette hús is található rajta, ami az áráért cserébe tökéletes levesalapanyaggá teszi
  • hamar megfő
  • ha bőröset veszünk, garantált a kellő mennyiségű zsiradék is, melytől szép, aranyló pettyes lesz a leves teteje (ha nincs rajta bőr, tegyünk bele egy bőrös farhátat)
  • mindig tarthatunk a fagyasztóban pár pulyka-, kacsa- vagy csirkenyakat, így bármikor főzhetünk egy jó levest ~ 2 órán belül

Hogy hogyan lesz a legfinomabb?

Főzz levest pulyka-, csirke- vagy kacsanyakból!

Nem kell túlgondolni a hozzávalókat

Vegyünk jó pár 5-8 db nyakat (csirke, pulyka, kacsa is lehet, utóbbi talán a legízesebb), némi vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, petrezselymet, sót, borsot, ízlés szerint gyömbért illetve paradicsomot, paprikát.

Elkészítés

A hagymák pucolását ne túlozzuk el, hiszen a vörös héj megszínezi a levesünket, egészséges, náthára pedig tényleg kiváló. A nyakakat rakjuk fel főni hideg sós vízben a hagymákkal cirka 2 órára, illetve amíg le nem esik a hús a csontról. Közben habozzunk. Ezután mehet bele a többi fűszer és a zöldségek, amíg meg nem puhulnak. (max. 1 óra)

Végül vegyük ki a hagymát, gyömbért, paprikát, paradicsomot, szűrjük le, majd szórjuk meg petrezselyemmel a levesünket, és kész is. Lúdgégetészta, eperlevél vagy cérnametélt nem rontja el!

+ tipp: vannak, akik leszedegetik a húst a csontokról, és így tálalják a levesben, de egy másik iskola külön tányérra szedi a nyakakat, és tormával, mustárral, akár fokhagymás pirítóssal almaszósszal tálalja. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotéma itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek