Néhány évvel ezelőtt még furcsán néztünk a boltok polcain feltűnő növényi tejekre, manapság pedig már szinte minden kávézóban kapható zabtejes latte. A vegánok és a tejérzékenyek a párszáz forintos rizstejtől az aranyárban mért, ízesített mandulatejig rengeteg különböző féle növényi tejből választhatnak.
Bár az otthon elkészített növényi tejekről biztosan tudhatjuk, hogy mit tartalmaznak, nem mindig van időnk és energiánk az ilyen konyhai mutatványokra. A boltban kapható „tejekbe” viszont gyakran kerülnek olyan adalékanyagok, amiket jobb elkerülni, ha egészséges tejalternatívákat keresünk.
Hozzáadott cukor
Hozzáadott cukor szinte mindenben van, de ha azért váltottunk növényi italokra, mert szeretnénk egészségesebben táplálkozni, inkább kerüljük a plusz cukrot tartalmazó tejeket. A zab például önmagában is kimondottan édes, így a zabtejhez nem szoktak cukrot tenni. A mandulatej viszont elég íztelen, így abban gyakori a plusz cukor.
Karragén
Ma már nem igazán használják a növényi tejekben, de régebben a mandulatej gyakori összetevője volt a vörösmoszatból kinyert karragén.
Az emulgeálószerként és sűrítőként használt anyagnak két fajtája van. Míg az élelmiszeriparban használt karragén fogyasztása elvileg biztonságos, a másik változat emésztési panaszokat okozhat és rákkeltő hatása is lehet. A biztonság kedvéért kerüljük a karragéntartalmú tejeket.
Olajok
Gyakori adalékanyag a növényi tejekben a napraforgó- vagy épp a pálmaolaj. Az italnak az olajoktól jobb, krémesebb állaga lesz, de az valójában egyáltalán nem szükséges összetevő. A túlzott olajfogyasztás szív-érrendszeri betegségeket okozhat és elhízáshoz vezethet, szóval válasszunk inkább olajmentes tejeket, ha van rá lehetőségünk.
Aromák
Sajnos a legtöbb ízesített növényi tej aromák és ízfokozók hozzáadásával készül. Bár a természetes aromák alapvetően nem károsak az egészségre, azokról ritkán tudjuk pontosan, hogy miből vannak, hogyan állították őket elő és sokan érzékenyek az aromákra, puffadnak, hasfájásuk lesz tőle.
Xantángumi és guárgumi
Ezek az ijesztő nevű anyagok gyakran tűnnek fel a növényi tejek összetevői között. A xantán- és guargumi valójában természetes anyagok, amiket az élelmiszeriparban sűrítőanyagként és stabilizátorként használnak.
Fogyasztásuk emésztési zavarokat, puffadást, görcsöket, hasfájást okozhat, ezért jobb elkerülni őket.
Szerző: Kremmer Magdi
Még több cikk az egészséges táplálkozásról: