Nosalty Adventi Kalendárium – December 19. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenkilencedikén főzz illatos karácsonyi chutney-t!

Ugyan a befőzés elsősorban a nyár tevékenysége, a téli napokon is van mit kotyvasztani a konyhában. A narancslekvár mellett például nagyon jól mutat majd a kamrában (netán a fa alatt) egy díszes üveg, minden jóval megpakolt chutney. A fűszeres, zöldséges, gyümölcsös „lekvár” kellemes hangulatot teremthet a tányéron, bármi mellé kanalazzuk is.

Főzzünk karácsonyi chutney-t

Mi kell egy chutney-ba?

A chutney egyszerre áll nagyon kevés és nagyon sok alapanyagból. Önellentmondás? Csak egy kicsit? Azért kell hozzá kevés dolog, mert mindössze 5 nagy csoportra bonthatjuk az alapanyagokat. Ezzel szemben azért kell hozzá nagyon sok dolog, mert ezeket a csoportokra kedvünkre variálhatjuk belülről, így akár minden adag chutney teljesen más lehet.

Mustáros lilahagyma-chutney

Egy jó lilahagyma-chutney remek kiegészítője lehet sült húsoknak vagy akár pástétomoknak is. Az elkészítése pedig rendkívül egyszerű! Az aprítógépet szerezd be a Jófogás ...

Birsalma chutney

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt. A szó hindi eredetű, jelentése ...

Tüzes gránátalma chutney

Első találkozásunk óta nagyon megkedveltem a gránátalmát. Most is ott ül a konyhában egy pár szép gyümölcs. Nagyon tetszik a savanykás íze, a szép rubinpiros színe (bár ez utóbbit ...

Lássuk a csoportokat:

  • ecet: ez lehet bármilyen ízű, színű és aromájú ecet, a lényeg, hogy nagyjából passzoljon a többi alapanyaghoz, pl. almaecet, balzsamecet, vörösborecet, fehérborecet, különböző gyümölcsecetek
  • édesítő: szintén nagyon fontos, ugyanis ellensúlyozza a rengeteg ecet savasságát, lehet méz, kristálycukor vagy barna cukor is
  • friss hozzávalók: bármilyen szezonális zöldség és gyümölcs szerepelhet itt, válogassuk őket össze kedvünkre
  • fűszerek: egész és őrült fűszerek, amelyek teljesen megbolondítják a chutney-t, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, bors, chili, gyömbér, egyszóval az összes kedvenc karácsonyi íz
  • extrák: mivel tél van, ne szalasszuk el az évszak kincsit: olajos magvakat, aszalványokat és kandírozott gyümölcsöket mind szórjunk a cutney-ba

Mitől lesz karácsonyi?

Próbáljuk ki például ezeket az elképesztően karácsonyi ízkombinációkat:

  • narancs, cékla, alma, fahéj, szegfűszeg
  • ananász, chili, citrom
  • lilahagyma, mustármag, balzsamecet
  • mangó, gyömbér, chili, kardamom
  • körte, alma, narancs, dió, fahéj, szegfűszeg
  • és így tovább, és így tovább

Illatozzuk tele a konyhát!

És most lássuk a chutney varázsát: forraljuk fel egy nagy lábosban az ecetet, cukrot és fűszereket, majd mehet az aromás folyadékba minden zöldség, gyümölcs, aszalvány és egyéb földi jó.

Főzzük a chutney-t tetszőlegesen sűrűre, és töltsük sterilizált üvegekbe, hogy szépen megmaradjon a munkánk gyümölcse. Adjuk ajándékba, kenjük húsokra, vagy sajtok mellé, élvezzük a saját magunk alkotta karácsonyi chutney-t, mert egy üvegbe zárt csoda.

Alma chutney

Egy weboldalon találtam rá a receptre, és első elkészítésre mindenkinek ízlett. Mivel indiai étel, tálaljuk púrival, de  húsfélék mellé is kiváló.

Zöldcitrom-mangó chutney

Chutney gyártás vette kezdetét nálam. Ezt az igazi ínyencséget fehér húsok mellé, csirke, hal gondolom kínálni. Már most bánom, hogy nem készítettem legalább dupla mennyiséget, mert ...

Cékla chutney Baklavaria konyhájából

A december 25-i vacsorához a sült kacsa mellé készült eme remek fűszeres, karácsonyi hangulatot varázsoló cékla chutney. Életem első chutney-ja, amit én készítettem, de azt hiszem a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...