December tizenkilencedikén főzz illatos karácsonyi chutney-t!
Ugyan a befőzés elsősorban a nyár tevékenysége, a téli napokon is van mit kotyvasztani a konyhában. A narancslekvár mellett például nagyon jól mutat majd a kamrában (netán a fa alatt) egy díszes üveg, minden jóval megpakolt chutney. A fűszeres, zöldséges, gyümölcsös „lekvár” kellemes hangulatot teremthet a tányéron, bármi mellé kanalazzuk is.
Mi kell egy chutney-ba?
A chutney egyszerre áll nagyon kevés és nagyon sok alapanyagból. Önellentmondás? Csak egy kicsit? Azért kell hozzá kevés dolog, mert mindössze 5 nagy csoportra bonthatjuk az alapanyagokat. Ezzel szemben azért kell hozzá nagyon sok dolog, mert ezeket a csoportokra kedvünkre variálhatjuk belülről, így akár minden adag chutney teljesen más lehet.
Lássuk a csoportokat:
- ecet: ez lehet bármilyen ízű, színű és aromájú ecet, a lényeg, hogy nagyjából passzoljon a többi alapanyaghoz, pl. almaecet, balzsamecet, vörösborecet, fehérborecet, különböző gyümölcsecetek
- édesítő: szintén nagyon fontos, ugyanis ellensúlyozza a rengeteg ecet savasságát, lehet méz, kristálycukor vagy barna cukor is
- friss hozzávalók: bármilyen szezonális zöldség és gyümölcs szerepelhet itt, válogassuk őket össze kedvünkre
- fűszerek: egész és őrült fűszerek, amelyek teljesen megbolondítják a chutney-t, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, bors, chili, gyömbér, egyszóval az összes kedvenc karácsonyi íz
- extrák: mivel tél van, ne szalasszuk el az évszak kincsit: olajos magvakat, aszalványokat és kandírozott gyümölcsöket mind szórjunk a cutney-ba
Mitől lesz karácsonyi?
Próbáljuk ki például ezeket az elképesztően karácsonyi ízkombinációkat:
- narancs, cékla, alma, fahéj, szegfűszeg
- ananász, chili, citrom
- lilahagyma, mustármag, balzsamecet
- mangó, gyömbér, chili, kardamom
- körte, alma, narancs, dió, fahéj, szegfűszeg
- és így tovább, és így tovább
Illatozzuk tele a konyhát!
És most lássuk a chutney varázsát: forraljuk fel egy nagy lábosban az ecetet, cukrot és fűszereket, majd mehet az aromás folyadékba minden zöldség, gyümölcs, aszalvány és egyéb földi jó.
Főzzük a chutney-t tetszőlegesen sűrűre, és töltsük sterilizált üvegekbe, hogy szépen megmaradjon a munkánk gyümölcse. Adjuk ajándékba, kenjük húsokra, vagy sajtok mellé, élvezzük a saját magunk alkotta karácsonyi chutney-t, mert egy üvegbe zárt csoda.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangolódj velünk a karácsonyra: