December tizennyolcadikán kandírozzunk narancshéjat!
Az ünnepi sütemények elengedhetetlen íze a narancs (esetleg a csokoládé is) és van egy finomság, amiben ez a két kedvenc íz egyesül: a kandírozott, csokiba mártott narancséj. Készítsünk ma ilyet házilag, abszolút nem lesz bonyolult.
Ugyan nagy falatnak tűnhet a cukros apróságok összehozása, azonban igazából nem nehézkes, hanem inkább hosszadalmas folyamat ez. De sebaj, szakítsunk rá némi időt, árasszuk el a lakást narancsillattal.
Narancsok filézése
Ha narancsról van szó, mindig elhangzik, hogy érdemes kezeletlen gyümölcsöt használni, és lássuk be, ez duplán igaz, amikor kifejezetten a héjat akarjuk feldolgozni. Ha tehetjük, vegyünk ilyet, utólag meg fogja hálálni.
Mossuk meg a narancsainkat, törölgessük őket szárazra és lássunk hozzá a pucoláshoz és a tisztításhoz. Használjunk hozzá egy rövid pengéjű, éles kést, amivel könnyen bevághatunk a rétegek közé.
Három módszert alkalmazhatunk:
- az egész narancsról kívülről vágjuk le a héj nagy részét, egész csíkokban, utána távolítsuk el a belső fehér réteg nagy részét
- pucoljuk meg kézzel a gyümölcsöt, és az így kapott darabokról vágjuk le a fehér részt
- ha nagyon kényelmesre szeretnénk venni a figurát (és tényleg bio narancsunk van), egész egyszerűen szeleteljünk karikákat, és azt kandírozzuk meg
A héjat vághatjuk csíkokra, kisebb-nagyobb kockákra, ahogy tetszik. A kis daraboknak kevesebb idő kell majd a cukorszirupban, mint a nagyoknak.
Cukorban úsznak
Mielőtt jönne a szirupozás, forraljunk egy nagy fazék vizet, amiben a héjak pár percet fognak eltölteni. A forralástól kevésbé lesznek keserű ízűek.
Ha leszűrtük a keserű vizet, kezdődhet a kandírozás. Készítsünk szirupot azonos mennyiségű cukorból és vízből (pl. egy bögre víz, egy bögre cukor), majd mehet bele a gyümölcs. 50-60 percig fognak úszkálni a forró szirupban, akkor láthatjuk, hogy elkészültek, ha üveges, fényes kinézetük és szinte zselés állaguk van.
Szárítani, mártani
A lehalászott, rácsra helyezett héjak egy teljes napon át száradnak, addig tervezgethetjük, hogy mennyi finomságot készítünk majd belőlük. A 24 óra leteltével pedig különböző dolgokat csinálhatunk a héjjal: hagyhatjuk csupaszon, forgathatjuk kristálycukorba, de csokiba is márthatjuk.
Ehetjük magában, keverhetjük süteménybe vagy más karácsonyi édességbe. De mindenekelőtt gyönyörködhetünk a fényes, narancssárga félkörökben, körökben, gerezdekben vagy kockákban, amelyek minden karácsonyt szebbé varázsolnak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangolódj velünk a karácsonyra: