Nosalty Adventi Kalendárium – December 14. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizennegyedikén teremtsünk vásári hangulatot házi kürtőskaláccsal!

A forralt bor és a sült kolbász szálló illata mellett van egy harmadik elmaradhatatlan aroma, ami keresztül-kasul átszövi a karácsonyi vásárok bódélabirintusát, ez pedig a kürtőskalácsé. Karamellizált, vaníliás, fahéjas, diós felhők csapnak meg minket, ahogy sétálgatunk az ünnepi fények alatt.

Süssünk otthon küsrtőskalácsot

De álljunk meg egy pillanatra! Mi van akkor, ha nem akarunk kimenni a vásárba? Hogy lesz így hangulatunk? Hogy sétálhatunk át a kürtőskalács mennyei illatfelhőin? Nagyon úgy néz ki, hogy kénytelenek leszünk otthon, a saját konyhánkban sütni párat.

Ha nincs tűz, jó a sütő is

Persze nem valószínű, hogy a lakásunkban meg tudnánk oldani egy forrón parázsló tábortűz befűtését, amin aztán gyönyörű, fénylő, karamellizált külsejű kalácsokat süthetnénk.

Szerencsére hasonlóan szép eredményt érhetünk el a sütőben is, ha kellően felfűtjük a gépet. Nagyjából 200 fokon szerény körülmények között imitálhatjuk a szabadtűz erejét, ami bőven elég lesz a házi kürtősökhöz.

Kürtősfa helyett alumínium doboz

De min sütjük meg a tésztát? – jöhet a következő kérdés. Kevésbé valószínű, hogy akad otthon olyan nyeles kürtőskalácssütő fánk, amin az eredeti technika szerint készül az édesség. Ha pedig mégis van ilyenünk, szinte biztos, hogy nem fér majd be az otthoni sütőnkbe.

Egy ötletes megoldással mindkét fenti problémára találhatunk megoldást: üres, fém üdítősdobozokat alufóliával becsomagolva, máris a rendelkezésünkre áll nem egy, hanem akár több kürtőssütő is.

Belül puha, kívül roppan

Szükségünk lesz még egy szörnyen egyszerű élesztős kelt tésztára, cukorra és tetszőleges külső borításra. Ez lehet vaníliás vagy fahéjas cukor, darált dió, kókuszreszelék vagy bármi más, ami számunkra előhozza a karácsonyi forgatag hangulatát.

Szakítsunk belőle frissen gőzölgő, egyszerre felhőpuha és édesen roppanó darabokat, élvezzük az otthon melegében a saját kürtőskalácsunkat, ünnepeljünk.

Mini kürtőskalács Medeától

Sosem gondoltam volna, hogy otthon is lehet finom kürtőskalácsot készíteni, pedig igen. Ezzel a recepttel nekem sikerült olyan kalácskákat sütnöm, ami kívül ropogós, belül pedig puha ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!