Mutatjuk, hogyan készül az újhullámos NŐI SZESZÉLY, benne milliók nőnapi üzenetével

Miről szól a nőnap? Virágokról, édességekről és kedves szavakról? Valljuk be, részben igen, azonban érdemes feleleveníteni, miért is kell, hogy március 8-a ne csak egy rózsaszín ködbe burkolt ünnep legyen.

Minden ünnepet formál az idő. Ahogy régen a karácsony sem csak az ajándékozásról, és a húsvét sem a csokinyuszikról szólt, úgy a nőnap sem volt mindig a virágkereskedők és a bonbongyártók ünnepe. Az első nemzetközi nőnapot pontosan 110 évvel ezelőtt, pontos dátum kijelölésének híján március 19-én tartották meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, szükségére azonban már jóval korábban volt igény, 1857-ben ugyanis közel negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért New York utcáin. Az idő telt, az 1910-es években pedig a magyar Országos Nőszervező Bizottság is több programmal csatlakozott a mozgalomhoz, ami 1948-ra itthon is hivatalos, március 8-án tartott ünneppé nőtte ki magát.

Nők tüntetnek kenyérért és a békéért Petrográdban 1917. március 8-án

Mit kívánnak a nők?

Semmivel sem többet, mint férfitársaik vagy bárki más a világon: kedvességet, odafigyelést, szeretetet, megbecsülést, függetlenséget, egyenlő bánásmódot. Igaz, ezek a gesztusok akár egy virág vagy egy finom sütemény formájában is megnyilvánulhatnak, van azonban még számos, teljesen hétköznapi dolog, amiért, hiába az eltelt 110 év, máig sokaknak küzdenie kell:

...a megszűnni nem akaró, férfiak és nők közt fennálló globális bérszakadék felszámolásáért, a jogegyenlőségért, amely még mindig számos országban szorítja háttérbe a nők közéleti szerepeit, az erőszakmentességért, amely csak Magyarországon több ezer nőt érint fizikailag vagy mentálisan is. A nők semmivel sem akarnak többet, sőt, összességében csak egy dolgot szeretnének: az élet minden területére kiható egyenlőséget.

Mi a Nosalty-nál hiszünk az egyenlő bánásmódban, és hisszük, hogy a nők ugyanolyan jogokat érdemelnek, mint bárki más a világon. A nőnap nálunk egyszerre szól a megbecsülésről és az odaadásról is, a kedvességről és a tiszteletről. Szakácsunk, Gábor erre a napra egy különleges, újhullámos, mégis klasszikus süteménnyel készült, amellyel bármelyik nőt meglephetjük nőnapon, hiszen mindenki megérdemli.

A rózsavizes női szeszély receptjét itt találod!

A rózsavizes női szeszély

A női szeszély egy közkedvelt, pár alapanyagból összedobható retro sütemény. A porhanyós tészta, a jó minőségű házi lekvár és a puha tojáshab nagyszerű kombinációja. Ezt a klasszikus sütit reformáltuk meg, így került a habba rózsavíz és vanília, a lekvárba triple sec és citromfű. A rózsavízhez illenek a piros bogyós gyümölcsök, így barack helyett az eper- vagy málnalekvárt is ajánljuk hozzá. Aki tovább szeretné bolondítani, keverjen a habba egy kevés lekvárt is.

Hozzávalók a tésztához: 240 g finomliszt, 4 db tojássárgája, 60 g vaj, 2 evőkanál tejföl, 100 g cukor, 1 citromból nyert citromhéj, 0.5 csomag sütőpor

A lekvárhoz: 300 g sárgabaracklekvár, 50 ml triple sec, 1 ízlés szerint citromfű

A tojáshabhoz: 6 db tojásfehérje, 6 evőkanál porcukor, 4 csepp vaníliakivonat, 1 teáskanál rózsavíz

A tésztához a hideg vajat morzsoljuk össze a liszttel (igyekezzünk minél gyorsabban). Adjuk hozzá a tojássárgákat, a tejfölt, a cukrot, a citromhéjat és a sütőport. Dolgozzuk össze a tésztát robotgéppel vagy kézzel. Tegyük a hűtőbe pihenni legalább fél órára.

Miután összeállt a tészta, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra, és kivajazott muffinformába óvatosan helyezzük bele. A túllógó felesleget vágjuk le róla. Sima tepsiben is meg lehet sütni, aki nem szeretné muffin formájúra.

Süssük elő a tésztát 180°C-on 10-15 percig. Amikor szép színe lett, és megkeményedett a tészta, akkor kivehetjük a sütőből.

A rózsavizes női szeszély receptjét itt találod!

Miközben sül a tészta, forraljuk fel a lekvárt, öntsük hozzá a triple secet, és dobjunk hozzá pár levél citromfüvet. Forraljuk el belőle az alkoholt, majd szedjük ki a citromfüvet. (Triple sec helyett barackpálinkával is ki lehet próbálni) A megsült tésztára kanalazzunk a lekvárból.

Miközben sül a tészta, és fő a lekvár, kezdjük el a tojásfehérjét kemény habbá felverni. Amikor már szinte teljesen kemény, adjuk hozzá evőkanalanként a porcukrot. Végül a vaníliát és a rózsavizet is keverjük el benne. A rózsavíz töménységétől függően ízesítsük a habot.
Helyezzük a kemény habot a lekváros rétegre, majd tegyük vissza a sütőbe, nagyjából 10-15 percre, amíg szépen megpirul a hab. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, és pihentessük pár órát, amíg a tészta szépen megpuhul a lekvártól.

A rózsavizes női szeszély teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...