Nők a gasztronómiában: 9 fantasztikus, nő által vezetett gasztrovállalkozás, amiért rajongunk

Nőnap közeledtével szeretnénk megünnepelni azokat az inspiráló nőket, akik a hazai gasztronómiai szcénát színesebbé és ízletesebbé teszik munkájukkal.

A vendéglátóhelyek után kedvenc, nők által vezetett gasztrovállalkozásainkkal készültünk, akikre nem csak a közeledő nőnap miatt érdemes odafigyelni.

Bazsalikomoskert - Beth Mariann

Beh Mariann 2014-ben indította útjára a Bazsalikomos kert márkát, mellyel a természet gyógyító erejét hozza közelebb az emberekhez kis üvegekbe zárva. A Bazsalikomos kert termékeibe, a teákba, sóvirágokba és lekvárokba kizárólag Mariannék családi kertjéből származó egészséges, válogatott gyümölcsök, gyógynövények és fűszernövények kerülnek, hogy a föld adta minden jó bárki számára elérhető legyen.

A fűszeres lány - Nagy Zsófi

Nagy Zsófi, aka A fűszeres lány néhány évvel ezelőtt indította útjára vállalkozását, hogy megmentsen minket a rossz minőség bolti fűszerkeverékektől. Zsófi mindent maga végez a vállalkozás körül, vagyis saját termesztésű alapanyagokat dolgoz fel, majd maga keveri ki az adalékanyagmentes, vegán fűszerkeverékeket, amivel új szintre emelhető bármilyen étel – akár a blogjáról is lehet inspirálódni egy-egy keverék felhasználását illetően.

A fűszeres lány

Hecsedli biosüti - Busa Veronika

Busa Veronika vezetésével a Hecsedli Biosüti egy családi vállalkozás, amelyik 2015 óta fantasztikus és egészséges finomságokkal kápráztatja el a vevőket. Az egészséges azonban nem azt jelenti, hogy bármiről is le kellene mondani: kínálatukban szerepelnek torták, sós és édes aprósütemények, piték. A termékek nagy része tönkölylisztből készül, így akár cukorbetegek is fogyaszthatják ezeket. Kedvenceink közé tartozik a linzerkarika házi baracklekvárral, vegán mogyorós-citromos zabpelyhes keksz és a szilvalekváros papucs.

Anna kertje - Pillár Anna

Pillár Anna Budapestről költözött le Martonvásár közelében, hogy egy 10 hektáros területen a baracktermesztéssel foglalkozzon. Az elmúlt hat-hét évben a Pillár Biokertben szorgosan folyt a munka, amelynek javarészét Anna egyedül végzi a metszéstől a barackok leszedésén át azok kiszállításáig, és vegyszerek helyett a természetes technikákra helyezi a hangsúlyt. A barackos mellett tavaly óta már vegán finomságokat is készítenek társával, Zsófival Krumplibogár néven.

Donum Terrae - Danyi Éva

Danyi Éva álmodta meg a Donum Terrae márkát, amely 2011 óta készíti magkrémeit és -olajait, gyümölcseceteit. Küldetésüknek tekintik, hogy ezek a termékek minél szélesebb körben beépüljenek a mindennapi étkezésbe, mivel rendkívül egészségesek, és rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez, valamint számtalan módon fel lehet őket használni.A termékeket mind kiváló minőségű alapanyagokból készítik, részben saját termesztésben, részben más, megbízható forrásokból szerzik be ezeket.

ALL IN natural food - Kiss Enikő

A vegán és paleo táplálkozás egyik nehézsége, hogy a bolti termékek nagy része nem kompatibilis velük, akár ha csak a legegyszerűbb krémekre vagy majonézre gondolunk. Itt jön képbe az ALL IN natural food, akik szinte minden 'hagyomány' terémkre kínálnak alternatívát minőségi és egészséges alapanyagokból. Készítenek vegafölt, magkrémeket, nacho szószt, jégkrémeket, élőflórás kókusztejet és -tejitalokat. A paleo és vegán termékeket előállító cég 2014 óta működik, és Kiss Enikő alapította, aki saját egészségügyi problémái miatt kezdett el kísérletezni kezdetben jégkrémekkel, mára pedig egy szerteágazó vállalkozást vezet.

Jókenyér - Ludwig Klára

Ludwig Klára ugyan az ország egyik legnagyobb pékségét irányítja a Pilisszentivánon, a mai napig azt vallja magáról, hogy ő „egy solymári sváb lány, akit az Isten is péknek teremtett”. Miután Németországban dolgozott hosszú évekig, hazatérve itthon is népszerűvé tette a németek által olyannyira kedvelt magvas- és rozskenyereket. A Jókenyeret német férjével együtt alapította, ma pedig egyedül vezeti a vállalatot, amely 25 év elteltével a mai napig adalékanyag- és tartósítószermentesen készítik a kenyereket.

Ludwig Klára

Absolut Juice - Csapó Judit

Csapó Judit művészeti egyetemet végzett és grafikusként dolgozik. Egész életében imádta a gyümölcsöket, ez a rajongás pedig végül 2019-ben egy saját vállakozásban öltött testet. Ekkor jött létre az Absolut Juice, ami hidegen préselt zöldség- és gyümölcsleveket takar ötféle ízben, a pláne pedig, hogy a címkéket is Judit tervezte. Az Absolut Juice levek nincsenek pasztörizálva se tartósítva, és hozzáadott cukor sem kerül az üvegekbe.

Fotó: Absolut Juice web

WholeSome bakery - Mihályi Zita

Mihályi Zita dietetikus frissen a sütőből kikerült projektje a WholeSome Bakery, amelynek különlegessége, hogy kizárólag teljeskiőrlésű termékeket készít. A teljeskiőrlésű liszt használata azonban nem jelenti azt, hogy unalmas lenne a kínálat és csak kenyeret lehetne rendelni. Croissantok, linzerek, de még teljeskiőrlésű zserbó is szerepel a kínálatban, ráadásul olyan dolgokkal kísérletezik Zita, mint a gyümölcsvizes kenyér. Kíváncsian várjuk, hogy milyen kreációkkal rukkol még elő. Egyelőre rendelni lehet Zitától, de a hírek szerint már dolgozik azon, hogy pékség formában is elérhetőek legyenek a finomságai.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass izgalmas beszélgetéseket, izgalmas nőkkel az oldalról:

Címlapkép: Donum Terrae Instagram

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek