3 módszer, amivel szaggató nélkül is készíthetsz nokedlit

Mi, magyarok megannyi zaftos húsétel és ragu mellé fogyasztjuk a nokedli apró szemeit. Így elképzelhetetlen, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, amelyben a tészta készítését szaggató nélkül kelljen megoldanunk. De ha ez mégis megtörténne, mit tegyünk?

Egy valamirevaló magyar konyhában mindig van paprika. Mindig akad zsír vagy szalonna, ahogy hagymából is van bőven. Persze az alapanyagokon túl is vannak olyan állandó szereplők, amelyek nélkül nehezen tudnánk meglenni: például a nokedliszaggató. A nagymamától örökölt lapos fémreszelő vagy a trükkös, csúsztatható adagolóval rendelkező masina, amit a neten rendeltünk, igen gyakran előkerül, hogy segítségével elkészíthessük a pörkölt mellé a köretet vagy a klasszikus, tojással kevert egytálételt. El sem tudnánk képzelni olyan helyzetet, hogy nincs a konyhában nokedliszaggató – ha azonban valamiért mégis így járnánk (neadjaisten), a rémüldözés helyett vessük be az alábbi módszerek egyikét!

3 módszer, amivel szaggató nélkül is készíthetsz nokedlit

A jó öreg kanalas módszer

Ha nagyobb mennyiségű nokedli szaggatásához nem is, de borsólevesek galuskáihoz biztosan alkalmaztuk már a kanalas módszert. Persze, ha nincs kéznél szaggató, kénytelenek leszünk az összes masszát is megfőzni…vagy ez, vagy semmi.

A kikevert tésztát egy nagyobb kanállal adagolhatjuk: ezt a nagykanálnyi masszát szaggathatjuk egy teáskanállal közvetlenül a lobogó vízbe.

Érdemes mindkét evőeszközt megmártani a forró főzővízben, mielőtt nekikezdünk a szaggatásnak (és később többször újramártani a folyamat során, amennyiben szükséges), ez ugyanis könnyebbé teszi a massza leválását a fémről.

Hagyományos tojásos nokedli

A tojásos nokedli örök klasszikus, nincs is nála egyszerűbb és jobb kaja a Földön. Megfizethető, és jó kiadós, egy nagy adaggal az egész családot jól lehet lakatni. Nemcsak magában, ...

Magyaros nokedli

Valószínűleg minden tájegységünknek megvan a maga nokedli-ideálja, sajnos, nem ismerem mind. Egy olyan igazán magyarosat szertettem volna készíteni, ami minden húsimádó álma, amiben az ...

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.

Tányérral és késsel, mint az osztrákok

Nemcsak nekünk van nokedlink, hanem például az osztrákoknak is van, csak ők úgy hívják, spätzle. A gyakran sajtos szószban felkínált tésztaétel alapját a nokedlihoz hasonló, csak inkább hosszúkásabb, vékonyabb alakú tésztakukacok adják.

Ennek magyarázatát az elkészítés technikájában kell keresnünk: a spätzle tésztáját gyakran egy nagyobb deszkára vagy tálcára teszik, majd onnan, egy kés segítségével szaggatják bele a masszát a forró vízbe. Mi is eljárhatunk így a saját nokedlinkkel: tegyük a bekevert tésztát tányérra, és essünk neki a késsel. Gyorsabb, mint a kanalas módszer, egyedül a tésztagombócok alakja lesz kicsit slankabb.

A tésztaszűrő kettős élete

Manapság már nem annyira divatos a régifajta, bádog tésztaszűrő a konyhákban – pedig, ha akad otthon ilyenünk, nemcsak a kifőzött nokedli kihalászását végezhetjük el a konyhai eszközzel, hanem annak szaggatását is.

Mivel ennek a tálszerű, félgömb alakú fémszűrőnek az alján nagyobbacska lyukak vannak, megpróbálkozhatunk rajtuk keresztül a nokedli szaggatásával.

Mártsuk az egész szűrőt a forró vízbe, majd tegyünk bele masszát és egy spatula vagy fakanál segítségével kezdjük el kavargatni-mozgatni azt.

A víz fölé helyezett szűrőből így szépen-lassan elkezdenek majd csöpögni a kis nokedlik, amelyek apróbb szeműek, de ugyanolyan finomak lesznek. Ha azt látnánk, hogy a lyukak kezdenek eltömődni, mossuk el a szűrőt, a főzés legvégén pedig használjuk a kész tészta lehalászására.

Babragus nokedli

Ez a csodálatos babos nokedli rendkívül laktató, kevés macerát igényel, ráadásul mosogatni is alig kell utána! Az olasz babos tészták (pasta e fave) ihlette egytálétel a bab mellett a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...