A nokedli magában nem hoz túl sok csillogást az asztalra, mondjuk, nem is kell neki, hiszen általában csak az egyszerű, szimpla köret szerepében díszeleg. Persze ez ne tartson minket vissza: bátran keverjünk bele mindenfélét a nokedli tésztájába, tegyük színessé, adjunk neki plusz ízt, alkossunk belőle valami egészen különlegeset!
Nézd meg galériánkban, mi mindent keverhetsz a nokedlihez:
6 alapanyag, amit érdemes belekeverni a nokedli tésztájába
Spenót
Készítsünk apró, zöld gombóckákat pofonegyszerűen: keverjünk kiengedett mirelit spenótot a liszthez és tojáshoz (sőt, akár a tojást is kiválthatjuk vele, így vegán receptet kapunk), és ugyanúgy dolgozzuk össze a masszát, mint a klasszikus recept esetében. Kifejezetten jól illik sajtos, tejszínes szószokhoz vagy sült csirke mellé.
Zöldfűszerek
Szintén zöld szín (és íz), de kevésbé intenzíven: ha aprított zöldfűszereket keverünk a tésztába, nem lesz annyira letaglózó az aroma, inkább egy általános frissességet tudunk kölcsönözni a nokedlinek. Nagyon jól illik hozzá a petrezselyem, a menta, a metélőhagyma, egyedül annyi a lényeg, hogy tényleg borzasztó apróra vágjuk, különben megakad a szaggatón. Köretként szinte bármihez adhatjuk.
Cékla
A gyökérzöldség megannyi ételnek képes lenyűgöző színt kölcsönözni, és ebből a nokedli is abszolút kiveheti a részét. Süssük meg fóliában az egész céklát, majd pürésítsük némi vízzel, és adjuk a liszthez és tojáshoz. Tojásos nokedli is lehet belőle, de mivel nem túl tolakodó az íze, szinte bármilyen megszokott módon bevethetjük.
Paradicsompüré
Néha úgy tűnik, hogy a paradicsom és a tészta örök együttlétre lettek szánva, de nem is baj, ha egyszer olyan jól állnak egymásnak. A nokedlibe is vihetünk piros, paradicsomos jegyeket (az üveges passata erre a legalkalmasabb), majd tálalhatjuk húsokhoz, vagy jó sajtosan, esetleg tojásosan.
Kakaópor
Mielőtt még valaki elájulna, elmondom, hogy nem, nem pörkölt mellé kerül majd a kakaós nokedli, bár abszolút megállná a helyét egy-két sós szituációban, de ezt most hagyjuk. Maradjon meg egyelőre ez a barna, diósan gazdag aromákat felvonultató tészta az édes megvalósítások világában. Tálaljuk darált dióval vagy lekvárral, esetleg édes túrókrémmel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További, kevésbé szokványos receptek és ötletek: