Ezek a legegészségesebb kaják minden nemzet konyhájából

A mai, globalizált világban nagyjából már minden nemzet konyhájához hozzájuthatunk az éttermeken keresztül, a koronavírus-járvány miatt pedig egyre többen rendelünk, és kísérletezünk a különböző kultúrákkal. Összegyűjtöttük a legegészségesebb fogásokat, hogy ha nem akarsz zsíros, cukros ételeket enni, akkor is legyen miből választanod.

Nézzük, melyek a különböző nemzetek ételei közül a legnagyobb favoritok:

A thai konyhából

Nyári tekercsek: mivel a tavaszi tekercsek jellemzően olajban vannak kisütve, a nyári tekercs jobb megoldás lehet. Tele van zöldségekkel és sovány fehérjével, így mindenképpen egészséges, és lehet belőle bőven enni akkor is, ha diétázol.

Ezek a legegészségesebb kaják minden nemzet konyhájából

Csirke satay: a csirkenyársot grillezik, és nem olajban sütik, a hús sovány, tele van fehérjével, és nem mellesleg nagyon finom. Okos ötlet lehet a mogyoróöntetet külön kérni hozzá, hogy a zsírfogyasztást is tudd kontrollálni.

Az olasz konyhából

Paradicsomos tészta: egész nyugodtan fogyaszthatsz tésztát, hiszen ez is az egészséges étkezés szerves része, de inkább a paradicsomos szószokat részesítsd előnyben a tejszínesekkel szemben. Így biztosan alacsonyan marad a zsírbeviteled is.

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Spaghetti alla Puttanesca

A Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott ...

Vékonytésztás pizza ügyes feltétekkel: a pizzával alapvetően semmi probléma nincsen, ha vékony tésztával és egészséges feltétekkel kéred. Csirke, sovány szalonna, zöldségek, mozzarella – ezek mindegyike tud diétás is lenni. Itt is részesítsd előnyben a paradicsomos alapot a tejszínessel szemben, ha vigyázni akarsz a zsírbevitelre!

A kínai konyhából

Gőzgombóc: mivel ezt a gombócot főzik, nem sütik, már alapvetően alacsony a zsírtartalma, a többi pedig a tölteléken múlik. Ha zöldségekkel és / vagy sovány fehérjeforrással töltik, akkor mindenképpen egészséges, laktató megoldás.

Főtt csirke és zöldségek: a kínai ételeknél igazából arra érdemes figyelni, hogy párolják, és ne süssék olajban a proteinforrást, és hogy a szósz, amit adnak hozzá, ne legyen cukrozott. Minden más tökéletes választás lehet, hiszen a kínai konyha gyakran dolgozik csirkehússal. A párolt zöldségek mindig egészségesek, sőt, ha kérsz barna rizst köretként, még az is jót tesz a szervezetednek.

Zöldséges stir fry

A Stir frying, más néven keverve pirítás, egy Kínából származó főzési technika, de a kifejezést (Stir Fry), elterjedtsége miatt, manapság már a kész ételekre használják. Lényege a ...

A japán konyhából

Miso leves: ez a leves gyakorlatilag levesalapból, tofuból és zöldségekből áll, nagyon jó ezzel kezdeni az étkezést, mert sok benne a fermentált alapanyag. Nem tudsz vele mellélőni.

Csirke teriyaki: ugyan a teriyakiszószban magas a nátrium szintje, ha nem a csirkére, hanem mellé kéred, oda tudsz figyelni, mennyit viszel be belőle a szervezetedbe. Köretként zöldséget vagy kisebb adag rizst javaslunk.

Miso leves

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és ...

Gyoza

A gyoza (ejtsd: gjóza) eredetileg kínai gombócféle, állítólag a 17. század környékén került Japánba, s azóta nagy népszerűségre tett szert. Elkészítése változatos: főtt, olajban ...

Sushi egyszerűen

Sokan imádjuk a sushit, ám viszonylag kevesen vesszük a bátorságot, hogy otthon is megpróbáljuk elkészíteni. Pedig igazán nem bonyolult mutatvány, ráadásul otthon készítve garantáltan ...

A mexikói konyhából

Vegetáriánus burritotál: tele van pakolva zöldségekkel és növényi eredetű fehérjével, ráadásul, ha nem kérsz hozzá túl sok szószt, gyakorlatilag extradiétás megoldás – úgy, hogy egy rakás vitamint és rostot pakolsz magadba vele. Ha nem vegetáriánus, hanem húsos tálat választasz, figyelj arra, hogy a hús ne legyen zsíros.

Tortillák: ha a tortillát nem sütik meg, csak megpirítják, és a többi hozzávaló egészséges, akkor egy ilyen menü nagyon laktató, finom, és alakbarát lehet. Jellemzően a tortillák is tele vannak zöldségekkel és sovány fehérjeforrással, így ezúttal tényleg minden a tölteléken múlik.

Csirkés taco

Tradicionális mexikói étel amerikanizált változata. Annyi a különbség, hogy Mexikóban nem kemény, hanem puha kukorica tortillával készítik. Mindkét fajta tortilla kapható nagyobb ...

Chili Con Carne egyszerűen

Ha valaki még tétovázott, hogy beruházzon-e egy multifunkcionális főzőkészülékre, akkor ez a recept segíteni fog a döntésben! Chili Con Carne, szuper egyszerűen, mosogatás nélkül! ...

Az indiai konyha

Chana masala: az étel fő összetevője a chana vagy kala chana nevű csicseriborsó. Ebben rengeteg fehérje található, és magában is fogyasztható, de kérheted barna rizsre tálalva is. Mindkettő egészséges opció.

Tandoori csirke: a csirkét joghurtban és fűszerekben pácolják, és hengeres agyagkemencében sütik, tehát nem adnak hozzá extra zsiradékot. Egy klasszikus, de megbolondított csirke-rizs kombinációhoz tökéletes alapanyag, és az egyébként jellemzően nehéz indiai konyha egy üde színfoltja ez az étel.

Bombay eggs

Ahogy a tavasz, úgy ez a recept is egy valódi átmenet, több érdelemben is. Tele van friss ízzel, de ezzel együtt rengeteg aromás fűszerrel. Az alapja a “Közel-Kelet lecsója”, a ...

Omlós csirke tikka masala

Isteni finom, szuper omlós csirke tikka masala receptet hoztunk Nektek, amit mindenképpen ki kell próbálnotok, ha annyira szeretitek az indiai konyhát, mint mi! A legjobb, ha házi naan kenyeret ...

Naan

Indiai kenyér, csirke tikka masalához sütöttem.Kívül ropogós,belül puha,nagyon finom!Másodnap sem vesztett a minőségéből, megmelegítve.

A görög konyha

Hummusz: a csicseriborsóból készült krémet rengeteg módon lehet fogyasztani, ha teljes kiőrlésű pitát kérsz hozzá, már nyert ügyed van. Tele van növényi eredetű fehérjével, rosttal és egészséges szénhidráttal, ráadásul nagyon finom is.

Fattoush-saláta: a fattoush egy salátafajta, ételként jellemzően kenyérdarabokat és egy rakás más zöldséget adnak hozzá. A görög salátánál egészségesebb változat, abban ugyanis sok a feta és az olívabogyó, ami, ha megszalad a szakács keze, rengeteg plusz zsírt adhat a salátához.

Hagyományos muszaka

Tradicionális görög egytálétel - sok helyen krumpli nélkül csinálják, és néha tesznek bele cukkinit is. Mi viszont így szeretjük a legjobban!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még többet itt tudhatsz meg különböző nemzetek ételeiről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...