Ne pakold ki a mélyhűtőt, ha nem működik: jótanácsok áramszünet esetére

Ugyan már a küszöbön a tavasz, még mindig akadnak fagyosabb napok. Nem jó ötlet azonban ilyenkor sem a szabadba tenni a mirelitet, ha mondjuk elmegy az áram. Elmondjuk, miért.

Gyakran hallhatunk híreket a világból, hogy az extrém téli időjárási viszonyok miatt egész városokat bénít meg egy-egy áramszünet. Szakértők hívták fel az emberek figyelmét arra, hogy a fagyasztott termékeket ne tegyék a szabadba ilyen esetben, ez ugyanis több okból is problémás lehet. De pontosan miért?

Ezért ne csináljuk

Logikus döntésnek tűnhet télen a fagyasztott termékeket a szabadba tenni, ha elmegy az áram vagy teli a mélyhűtő. Szakértők szerint azonban semmiképp se tegyünk így, mivel a kinti körülmények árthatnak a termékek épségének.

Miért ne tárold a szabadban a fagyasztott termékeket áramszünet esetén

Az, hogy kint hó van, nem feltétlenül jelent biztonságot az általunk kirakott fagyasztott ételeknek. A napsugarak így is képesek kiolvasztani őket, függetlenül attól, hogy fagypont alatti a kinti hőmérséklet. Emellett az időjárás akár óráról órára változhat, így nem lehetünk biztosak abban, hogy a kint hagyott termék hosszútávon ugyanolyan állapotban marad.

Szintén problémás lehet a túl alacsony hőfok is.

Egyes ételek (pl. halak, hús) állaga, szerkezete roncsolódik, ha extrém hőhatásnak tesszük ki.

Nem mellesleg a havas kert vagy a fagyos ablakpárkány higiéniai szempontból sem megfelelő az élelmiszerek tárolására.

Akkor mégis mit tegyünk?

Amennyiben felkészületlenül ér minket egy áramszünet, a legfontosabb dolog a nyugalmunk megőrzése. Mindent hagyjunk a fagyasztóban, és minél kevesebbszer nyissuk ki, mert a nyitogatással veszíthetünk a legtöbbet annak benti hőmérsékletéből.

Egy teli mélyhűtő képes akár 48 órán keresztül is fagyott állapotban tartani a benne tárolt élelmiszereket, mivel szinte önmagát hűti. Ezt még tovább kitolhatjuk, ha jeget teszünk bele. És mégis honnan szerezzünk jeget, amikor nem működik a hűtőnk? Segítségünkre siet ilyenkor a téli idő: lábasban, vödörben tegyünk ki vizet, hogy megfagyjon, majd az így kapott tömbökkel tartsuk szinten a fagyasztó hőfokát.

Reméljük, idén már nem lesz szükség ezekre a tippekre, mindenesetre az elkövetkezendő telekre hasznos tudás lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Használd okosabban a konyhai készülékeket:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...