Szerintem a mai konyhafelszerelés egyik legnagyobb vívmánya a fagyasztó. Természetesen ideális esetben mindent közvetlenül az ételkészítés előtt, frissen teszünk le a konyhapultra, a kertből vagy a piacról indítjuk a főzést. Másrészről viszont gyakran nincs időnk főzni, pláne egészséges ételeket. Dolgozunk, gyereket nevelünk, sőt a testmozgásra is jó lenne alkalmat kerítenünk.
A fagyasztás előnyei
- Időt takarítunk meg, „egy füst alatt” előkészíthetünk, elkészíthetünk ételeket, amiket aztán később használunk fel.
- Ízletesebb lesz a végeredmény, mivel a nagy mennyiségben előkészített ételt könnyebb fűszerezni.
- Otthoni étlapunk változatosságát is növelhetjük a fagyasztással, hiszen, ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítünk egy ételből, aminek egy részét lefagyasztjuk, akkor nem kell napokig ugyanazt ennünk.
- Ha vannak otthon egészséges alapanyagokból és ételekből álló készleteink, szükséghelyzetben (például ha nincs időnk főzni, ha üres a kamra vagy vendégek toppannak be hozzánk) nem fogunk gyors/egészségtelen élelmiszerekhez, ételhez nyúlni, amit "egészségtudatos fejjel gondolkodva" amúgy nem választanánk.
Ezeket tartsuk szem előtt a siker érdekében!
Sokan idegenkednek a fagyasztott ételtől, mondván a friss az igazi. De azt gondolom, ha betartjuk a fagyasztás és a kiolvasztás szabályait, nem igazán fogjuk érezni a különbséget. Élelmiszerbiztonsági szempontból fontos, hogy ha nyersanyagokat fagyasztunk, akkor azokat mindig megtisztított formában tegyük el, hiszen a fagyasztás nem öli meg a kórokozókat, csak a szaporodásukat gátolja.
Sajnos nem minden élelmiszer, étel alkalmas a fagyasztásra, például főtt burgonya és a belőle készített ételek, a kefir, a joghurt, a tejföl rosszul tűri a fagyasztást. Így ezeket vagy a habart ételeket nem tanácsos lefagyasztani. Megoldást jelenthet, ha a habarás előtt kivesszük a fagyasztani kívánt mennyiséget és csak a fogyasztásra kész levest, főzeléket, mártást habarjuk be.
Láttad már?:
3+1 szuper zabkásaötlet - videón!
A későbbi felhasználásra gondolva és a felhasználhatóságot is figyelembe véve célszerű minden lefagyasztott ételt, élelmiszert címkézni. Fagyasztott állapotukban nehéz különbséget tenni köztük, másrészt ezzel elkerülhetjük, hogy eltarthatóságukon túl (élelmiszertől függően 3-12 hónap) tároljuk őket.
Most nézzünk pár - egészséges - élelmiszert, ételtípust, amelyek szerintem jól fagyaszthatóak.
1. Raguk
A húsos, zöldséges raguk általában jól fagyaszthatók. Bolognai raguból például célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, egy részét lefagyasztani, és akkor bolognais tésztaételhez már csak a tésztát kell kifőzni. Persze jól jöhet a bolognai szósz más ételekhez is.
2. Otthon készített tésztaalapok
Például a nyers (teljes őrlésű vagy durum lisztből készített) pizzatészta alap. Ez az az étel, ami elméletben jól tűri a fagyasztást, de nehéz annyit készíteni belőle, hogy maradjon is. Ha mégis így járunk, akkor bátran fagyasszuk le, akár az elkészített (még meg nem sütött) pizzát is! Az előkészített pizza felmelegítését lehetőleg sütőben végezzük, így a fagyasztott pizza élvezeti értéke közel azonos lesz a frissen sültével.
A pizzatészta mellett jól fagyaszthatóak pl. a linzertészták is. Rengeteg időt megtakaríthatunk, ha a linzertorták, -piték alapját képező tésztából egyszerre több adagot gyúrunk, majd adagonként lefagyasztjuk. Természetesen a korszerű linzertésztában a finomliszt egy részét durum- vagy teljes őrlésű liszttel, netán maglisztekkel is helyettesíthetjük, a hozzáadott cukor mennyiségét csökkenthetjük, vagy édesítőszerrel válthatjuk ki.
3. Rakott ételek
A rakott ételek tipikusan azok az ételek, amelyek a több réteg miatt általában nagyobb rákészülést igényelnek, így ha már nekilátunk, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőlük.
A tetejükön tejföllel lekent rakott ételeket (például: rakott káposzta) tejföl nélkül fagyasszuk le, fogyasztás előtt süssük át előmelegített sütőben és ekkor kenjük rá a tejfölt. Jól fagyasztható rakott étel még a lasagne, aminek az újramelegítését a pizzához hasonlóan végezhetjük előmelegített sütőben vagy mikróban.
4. Barna rizs
A barna rizs és a hozzá hasonló rostos gabonafélék (árpa, hajdina, búza) általában lassan készülnek el. Ezeket is érdemes egyszerre nagyobb mennyiségben elkészíteni, majd adagonként fagyasztani. Felolvasztva igencsak be tudják gyorsítani az egytálételek, a töltött-rakott ételek (például rakott káposzta, töltött cukkini, rizses lecsó) elkészítését.
5. Levesek
Általánosságban a zöldségek jól viselik a fagyasztást. A végeredmény tetszetősebb lesz, ha levesbetét nélkül fagyasztjuk le a zöldségleveseket. Ha levesbetétet szeretnénk bele, akkor azt a felmelegítés, forralás alkalmával adjuk az ételhez.
6. Főzelékek
Remek lehetőség a rostban, összetett szénhidrátokban, növényi fehérjékben és ásványi anyagokban gazdag szárazhüvelyesek gyakoribb fogyasztására, ha rendelkezésünkre állnak fagyasztva is. Készítsük el sűrítés nélkül a lencse-, vöröslencse-, bab-, csicseriborsó, sárgaborsó főzelékalapunkat, amit aztán felmelegítéskor fejezhetünk be, akár sűrítéssel, akár ízesítéssel.
7. (Teljes őrlésű) kenyerek, pékáruk
Nem süt mindenki otthon kenyeret és nincs mindenki közelében olyan pékség ahol igazán jó teljes őrlésű kenyeret, pékárut lehet kapni. Ha találunk egy jó beszerzőhelyet, érdemes szeletelve lefagyasztanunk az egyszerre nagyobb mennyiségű zsákmányt. A frissen lefagyasztott teljes őrlésű pékárukat felhasználás előtt 1-2 órával vegyük ki, ha ropogósan szeretjük sütőben végezzük a felmelegítést.
8. Bogyós gyümölcsök (eper, szeder, málna)
Hamarosan itt a bogyós gyümölcsök szezonja. Ha van elég helyünk a fagyasztóban, megéri tálcára téve lefagyasztani őket, majd fagyasztott állapotban dobozolni, zacskózni, így nem fagynak össze a gyümölcsszemek. Kapóra jönnek ínséges téli napokon, déligyümölcsök helyett vagy mellett: gyümölcssalátába, joghurtba, turmixokba, süteményekbe téve. A gyümölcsök fagyasztásának előnye, hogy hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül tehetjük el őket. Vitamintartalmuk is kevésbé vész kárba.
8+1. Fűszernövények
A friss fűszernövényeket érdemes szezonban leszedni és fagyasztani. Most tavasszal pl. megéri a medvehagymával foglalkozni, hiszen a szezonja viszonylag rövid ideig tart, nyilván, akinek elérhető közelségben van, az a végére már lehet, hogy megunja. A felesleg kezelésére is megoldást jelent a fagyasztás, ráadásul ezzel a tartósítási móddal sokkal jobban megőrzik a levelek üde ízüket, mint szárítva. Később, szezonon kívül nagy kinccsé válik, izgalmassá tehetjük vele mártásainkat, pogácsáinkat, saját készítésű kenyereinket.
A fagyasztás nem utolsó sorban jól jön azokban a háztartásokban, ahol valaki vagy többen valamilyen speciális étrenden élnek, hiszen a diétás vagy allergénmentes élelmiszerekhez való hozzájutás korlátozott. Diétázóknál számtalan olyan élethelyzet adódhat még, amikor nagy hasznát vehetjük a fagyasztóba félretett ételeknek, például ha olyan helyre megyünk, ahol nincsenek felkészülve diétás igényekre, vagy ha nem szeretnénk külön csak egy adagot a diétázó családtag vendég kedvéért sütni-főzni.