Régi városi legenda, hogy egészséges, ha kihagyjuk a vacsorát - és bár ennek sok valóságtartalma nincs, egy friss kutatás szerint a mentális egészség érdekében érdemes inkább a nap korábbi részeire időzíteni az étkezést, nem pedig lefekvés előttre.
A Brigham and Women’s Hospital kutatói szerint tanulmányuk azt sugallja, hogy a közvetlenül lefekvés előtti étkezés nem tesz jót az agynak. Adataik szerint a depresszió és a szorongás tünetei 26, illetve 16 százalékkal emelkedtek az esti étkezések után.
A kutatás segíthet megmagyarázni, hogy az éjszakai műszakban dolgozók és a távolsági utazók miért hajlamosabbak neurológiai betegségekre, beleértve a demenciát is. Ez az életmód megzavarja a cirkadián ritmust, amihez még csak hozzátesz az, ha valaki lefekvés előtt közvetlenül étkezik.
Amerikai adatok szerint minden ötödik ember rendszertelenül dolgozik. Szükség van rájuk a kórházakban, gyárakban és más alapvető munkákban, beleértve az áruszállítást is.
Az éjszakai műszakban végzett munka kizökkentheti a szürkeállományt, mert felborulhat az olyan mindennapi tevékenységek rutinja, mint az alvás, az ébrenlét és az evés, ami akár 40 százalékkal növeli a depresszió és a szorongás kockázatát.
A kutatók azt vizsgálták, hogy az étkezés időzítése hogyan befolyásolta 19 alany – 12 férfi és 7 nő – hangulatát. Az önkéntesek gyenge fényben négy 28 órás „napon” átestek egy olyan protokollon, amivel a viselkedési ciklusokat 12 órával el kellett tolniuk, ami cirkadián ritmus eltérését okozza. A depresszió és a szorongás szintjét óránként mérték. A szimulált éjszakai műszakok során a depresszió és a szorongás jelentősen nőtt, amikor a résztvevők az alváshoz képest későn ettek. Ezzel szemben nem volt változás azoknál, akik csak napközben étkeztek, annak ellenére, hogy ők is éjszaka dolgoztak.
A kutatók azt is megjegyezték, hogy a tanulmányuk bizonyítja: a cirkadián ritmus megtartása nagyon fontos a mentális egészség érdekében is.
Még több a mentális egészségről: