Ez a 3 antioxidáns csökkentheti a demencia kockázatát

Lassan felsorolni is nehéz, mi mindenben segítheti az egészségünket az antioxidánsok fogyasztása – egy friss kutatás szerint például a demencia megelőzésében is hasznosak lehetnek.

A Neurology szaklapban megjelent friss tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében magasabb az antioxidánsok szintje, kisebb eséllyel alakul ki demencia idősebb korban. Egészen pontosan három antioxidáns (lutein, zeaxantin és béta-kriptoxantin) volt az, amely igazán számított: azoknak, akiknek a vérében a legmagasabb volt ezeknek az antioxidánsoknak a mértéke, sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia évtizedekkel később, mint azoknál, akiknél sokkal alacsonyabb volt ezen antioxidánsok szintje.

Ez a 3 antioxidáns csökkentheti a demencia kockázatát

Az amerikai kutatásban összesen 7283 ember vett részt, akik mindannyian legalább 45 évesek voltak a vizsgálat kezdetekor. Kezdetben minden személy átesett egy fizikai vizsgálaton, személyes interjún és vérvizsgálaton, utóbbi az antioxidánsok szintjét mérte. A kutatók a következő 16 évben követték nyomon a csoportot, hogy megtudják, kinél alakult ki demencia. A tanulmány szerzői három csoportba osztották a résztvevőket a vérükben a vizsgálat kezdetén feljegyzett antioxidánsszintek alapján.

Azoknál, akiknél a legtöbb lutein és zeaxantin volt mérhető, sokkal kisebb volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje. Ami a béta-kriptoxantint illeti, minden egyes szórásszint-emelkedés (körülbelül 8,6 mikromol/liter) összefüggést mutatott a demencia 14%-kal alacsonyabb kockázatával.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, amely sejtkárosodást okozhat. További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a konkrét fogyasztása segíthet-e megvédeni az agyat a demenciától. Az összefüggés ugyanis még nem nevezhető ok-okozatinak, de nagyon jó kiindulási alap lehet a további kutatások számára.

Spenót-mangó smoothie

Mostanában rákaptam a smoothie-ra, méghozzá azokra, amelyikek jó sűrűek, és csak kanállal tudom megenni. A mangó-spenót kombináció nagyon jól működik, és a banántól meg a ...

Datolyaszilvakrém

A datolyaszilva kevésbé lopta be magát a legtöbb háztartás konyhájába, sokan nem tudják róla, hogy milyen sokoldalú gyümölcs. Pedig a kakiszilvaként és hurmaként is ismert termés ...

A lutein és a zeaxantin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban. A béta-kriptoxantin olyan gyümölcsökben van jelen, mint a mandarin, narancs, papaya és datolyaszilva.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...