5 zseniális trükk a zöldség- és gyümölcshéjak újrahasznosítására

Ha te sem a kukád szeretnéd etetni, akkor napi tippünk 5 zseniális praktikája segít, hogy még a zöldség- és gyümölcshéjakból is kihozd a legtöbbet.

A kreativitás a konyhában nem áll meg ott, hogy milyen ételeket teszel az asztalra. A megmaradt zöldség- és gyümölcshéjakat sokféleképpen továbbhasználhatod még az ételeken túl is: tisztítószer és arcmaszk is lehet belőlük. Ehhez mutatunk 5 egyszerű és gyors tippet!

Narancshéj

Ahelyett, hogy kidobnád a narancshéjat, dobd inkább egy befőttesüvegbe, majd töltsd fel az üveget ecettel. Fedd le, és tedd sötét helyre körülbelül két hétre. Ezután szűrd le az ecetet, és öntsd át egy szórófejes flakonba, hogy az ecet illat helyett citrusos frissesség lengje be a lakást, amikor takarítasz.

5 zseniális trükk a zöldség- és gyümölcshéjak újrahasznosítására

Uborkahéj

Ha nem szereted az uborka héját vagy épp a recept kimondottan előírja ezt, akkor ahelyett, hogy kidobnád vagy a komposztba tennéd rögtön, inkább áztasd be vízbe öt napra, majd szűrd le.

A vizet aztán használd a növényeid táplálására.

Ananász teteje

Legközelebb, amikor ananászt hámozol, hagyd meg a tetejét, hogy saját növényt nevelhess belőle (bár azért saját ananászültetvényre ne számíts). Ahelyett, hogy levágná az ananász tetejét, óvatosan csavard le, majd távolítsd el a négy levélsor legalsó három sorát. Miután két napig hagytad száradni, óvatosan tedd bele némi virágföldbe. Négy-öt naponta öntözd meg a tetejétől, majd figyeld, ahogy kihajtanak az új levelek.

Tisztítószer és arcmaszk is lehet belőlük

Görögdinnyehéj

Úgy tűnhet, hogy a görögdinnye héja egy ehetetlen ételmaradék, de valójában simán el lehet fogyasztani, ráadásul nagyszerű rostforrás. A következő nyári grillezés után tedd félre a görögdinnye héját, és készíts belőle turmixot. Ehhez egyszerűen dobd a görögdinnye héját egy turmixgépbe néhány jégkockával és egy csepp citromlével, hogy a végén egy habos görögdinnye turmixot kapj.

Avokádóhéj

Az avokádó az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszer, de általában az egyik legdrágább is, ezzel a trükkel azonban a legtöbbet hozhatod ki a pénzedből. Legközelebb tedd félre az avokádó héjakat, miután guacamolét készítettél, tedd őket a sütőbe körülbelül 10 percre 150 fokon. A megsült avokádóhéjat turmixgép vagy daráló segítségével zúzd finom porrá, majd egy teáskanál natúr joghurtot és 1 teáskanál mézet keverj össze vele, hogy teljesen természetes és frissítő arcmaszkkal kényeztesd magad egy nehéz nap után.

Forrásunk volt.


Ezek a tippek is hasznosak lehetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...