5 zseniális trükk a zöldség- és gyümölcshéjak újrahasznosítására

Ha te sem a kukád szeretnéd etetni, akkor napi tippünk 5 zseniális praktikája segít, hogy még a zöldség- és gyümölcshéjakból is kihozd a legtöbbet.

A kreativitás a konyhában nem áll meg ott, hogy milyen ételeket teszel az asztalra. A megmaradt zöldség- és gyümölcshéjakat sokféleképpen továbbhasználhatod még az ételeken túl is: tisztítószer és arcmaszk is lehet belőlük. Ehhez mutatunk 5 egyszerű és gyors tippet!

Narancshéj

Ahelyett, hogy kidobnád a narancshéjat, dobd inkább egy befőttesüvegbe, majd töltsd fel az üveget ecettel. Fedd le, és tedd sötét helyre körülbelül két hétre. Ezután szűrd le az ecetet, és öntsd át egy szórófejes flakonba, hogy az ecet illat helyett citrusos frissesség lengje be a lakást, amikor takarítasz.

5 zseniális trükk a zöldség- és gyümölcshéjak újrahasznosítására

Uborkahéj

Ha nem szereted az uborka héját vagy épp a recept kimondottan előírja ezt, akkor ahelyett, hogy kidobnád vagy a komposztba tennéd rögtön, inkább áztasd be vízbe öt napra, majd szűrd le.

A vizet aztán használd a növényeid táplálására.

Ananász teteje

Legközelebb, amikor ananászt hámozol, hagyd meg a tetejét, hogy saját növényt nevelhess belőle (bár azért saját ananászültetvényre ne számíts). Ahelyett, hogy levágná az ananász tetejét, óvatosan csavard le, majd távolítsd el a négy levélsor legalsó három sorát. Miután két napig hagytad száradni, óvatosan tedd bele némi virágföldbe. Négy-öt naponta öntözd meg a tetejétől, majd figyeld, ahogy kihajtanak az új levelek.

Tisztítószer és arcmaszk is lehet belőlük

Görögdinnyehéj

Úgy tűnhet, hogy a görögdinnye héja egy ehetetlen ételmaradék, de valójában simán el lehet fogyasztani, ráadásul nagyszerű rostforrás. A következő nyári grillezés után tedd félre a görögdinnye héját, és készíts belőle turmixot. Ehhez egyszerűen dobd a görögdinnye héját egy turmixgépbe néhány jégkockával és egy csepp citromlével, hogy a végén egy habos görögdinnye turmixot kapj.

Avokádóhéj

Az avokádó az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszer, de általában az egyik legdrágább is, ezzel a trükkel azonban a legtöbbet hozhatod ki a pénzedből. Legközelebb tedd félre az avokádó héjakat, miután guacamolét készítettél, tedd őket a sütőbe körülbelül 10 percre 150 fokon. A megsült avokádóhéjat turmixgép vagy daráló segítségével zúzd finom porrá, majd egy teáskanál natúr joghurtot és 1 teáskanál mézet keverj össze vele, hogy teljesen természetes és frissítő arcmaszkkal kényeztesd magad egy nehéz nap után.

Forrásunk volt.


Ezek a tippek is hasznosak lehetnek:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!