Zabkását készíteni több különböző módon is lehet: a tűzhelyen, a mikróban, egy éjszaka alatt a hűtőben vagy egész egyszerűen nyersen is. Leginkább az elkészítéstől függ a végeredmény állaga, hogy az mennyire lesz krémes, mennyire lesz darabos, egyszóval, mennyire lesz kívánatos a reggeliző illető számára. Sokat tehetünk azért, hogy krémesebbé tegyük a zabkását, talán az egyik változat még a zabutáló barátunknak is tetszik majd.
Minél apróbb, annál jobb
A legtöbb boltban kétféle zabbal találkozhatunk: apró- és nagyszeművel. Ez utóbbi sokkal durvább, nem olyan alkalmas a krémes kása készítéséhez. Persze dolgozhatunk ezzel is, csak ne számítsunk tökéletes eredményre.
A krémesebb zabkása érdekében váltsunk az aprószemű pehelyre, vagy a nagy szemek felét cseréljük erre.
Daráljuk a pelyhet
A fenti logika mentén tovább haladva még krémesebb állagot kapunk majd, ha a zab egy részét ledaráljuk. Ezt a legegyszerűbben aprítógépben tehetjük meg: így egy finom, lisztszerű port fogunk kapni.
Technikailag zabpehelylisztről van szó, amit a szemekkel keverjünk el, majd ebből a keverékből készítsük a kásánkat. Ez fényévekkel krémesebb lesz majd, mivel a zabpehelypor besűríti a kásánkat.
Használjunk tejterméket
Sokan vízzel készítik a kását, ami ugyan nem egy megvetendő módszer, mégis sokkal kevésbé gazdag állaghoz (és ízhez) vezet. A tejtermékekkel (mindegy, hogy hagyományos, laktózmentes vagy növényi) főzött zab enyhén édesebb, és sokkal krémesebb, lágyabb állagú reggelit eredményez.
A tej mindig jó választás (akár a konzerves kókusztej is), de az is kiváló megoldás lehet, ha a zabpelyhet egy nagy adag joghurttal összekeverjük, majd hagyjuk egy éjszakán át a hűtőben pihenni.
Keverjünk bele magvajat
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző olajos magvakból készített vajak: a földimogyoró, a mandula vagy a kesu mind kiváló fehérjeforrásnak számítanak. Nem mellesleg az ízük is isteni, nagyon jól passzolnak a zabhoz, és gazdag állagot kölcsönöznek a kásának.
A magvajakból elég egy teáskanál is egy közepes tálka zabkásához, amit a főzés után, még langyosan érdemes elkeverni benne.
Adjunk hozzá gyümölcsöt
A gyümölcsök nemcsak a kása tetején, hanem benne is szerepelhetnek. A pépesített banán például édesít és krémesít is egyben, ezért fantasztikus delikvens lehet. De használhatunk bármilyen lédús gyümölcspürét (pl. almaszósz) is, ezektől mind finomabb lesz a reggelink.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos, trükkös Napi Tippet olvashatsz itt: