Sokkal krémesebb zabkását főzhetsz az alábbi 5 trükkel

A zabkása sokak reggeli választása, vannak azonban olyanok, akik borzasztó módon ódzkodnak tőle. Ennek talán egyik legnagyobb oka a kása állaga lehet, ami nem mindig vonzó. Nézzük, hogyan tehetjük azzá, jöjjön a Napi Tipp!

Zabkását készíteni több különböző módon is lehet: a tűzhelyen, a mikróban, egy éjszaka alatt a hűtőben vagy egész egyszerűen nyersen is. Leginkább az elkészítéstől függ a végeredmény állaga, hogy az mennyire lesz krémes, mennyire lesz darabos, egyszóval, mennyire lesz kívánatos a reggeliző illető számára. Sokat tehetünk azért, hogy krémesebbé tegyük a zabkását, talán az egyik változat még a zabutáló barátunknak is tetszik majd.

Sokkal krémesebb zabkását főzhetsz az alábbi 5 trükkel

Minél apróbb, annál jobb

A legtöbb boltban kétféle zabbal találkozhatunk: apró- és nagyszeművel. Ez utóbbi sokkal durvább, nem olyan alkalmas a krémes kása készítéséhez. Persze dolgozhatunk ezzel is, csak ne számítsunk tökéletes eredményre.

A krémesebb zabkása érdekében váltsunk az aprószemű pehelyre, vagy a nagy szemek felét cseréljük erre.

Kókuszos főtt zabkása maracujával

A reggeli étkezés a legfontosabb része a napnak, és egy energiadús főtt zabkásával nem igazán lőhetünk mellé. Sok-sok kókusszal meghintve és vitaminokban gazdag maracujával ...

Overnight oats, az egyéjszakás zabkása

Sokunk kedvenc reggelije a zabkása, amit azonban nem csak főzve lehet elkészíteni. Az overnight oats, vagyis az egyéjszakás zabkása lényege ugyanis épp az, hogy a zabot már előző este ...

Másnapos zabkása

Ha unod már a sima zabkását, akkor koronázd meg az egészet egy csokitetővel, és máris izgalmasabb lesz az egész.

Daráljuk a pelyhet

A fenti logika mentén tovább haladva még krémesebb állagot kapunk majd, ha a zab egy részét ledaráljuk. Ezt a legegyszerűbben aprítógépben tehetjük meg: így egy finom, lisztszerű port fogunk kapni.

Technikailag zabpehelylisztről van szó, amit a szemekkel keverjünk el, majd ebből a keverékből készítsük a kásánkat. Ez fényévekkel krémesebb lesz majd, mivel a zabpehelypor besűríti a kásánkat.

Használjunk tejterméket

Sokan vízzel készítik a kását, ami ugyan nem egy megvetendő módszer, mégis sokkal kevésbé gazdag állaghoz (és ízhez) vezet. A tejtermékekkel (mindegy, hogy hagyományos, laktózmentes vagy növényi) főzött zab enyhén édesebb, és sokkal krémesebb, lágyabb állagú reggelit eredményez.

A tej mindig jó választás (akár a konzerves kókusztej is), de az is kiváló megoldás lehet, ha a zabpelyhet egy nagy adag joghurttal összekeverjük, majd hagyjuk egy éjszakán át a hűtőben pihenni.

Keverjünk bele magvajat

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző olajos magvakból készített vajak: a földimogyoró, a mandula vagy a kesu mind kiváló fehérjeforrásnak számítanak. Nem mellesleg az ízük is isteni, nagyon jól passzolnak a zabhoz, és gazdag állagot kölcsönöznek a kásának.

A magvajakból elég egy teáskanál is egy közepes tálka zabkásához, amit a főzés után, még langyosan érdemes elkeverni benne.

Adjunk hozzá gyümölcsöt

A gyümölcsök nemcsak a kása tetején, hanem benne is szerepelhetnek. A pépesített banán például édesít és krémesít is egyben, ezért fantasztikus delikvens lehet. De használhatunk bármilyen lédús gyümölcspürét (pl. almaszósz) is, ezektől mind finomabb lesz a reggelink.

Csokoládés málnás zabkása

A csokoládé telt édessége és a málna frissítő fanyarsága egy tökéletes párosítás, amit a főtt zabkásánkban is muszáj kipróbálni. A liofilizált áfonya a maga savanykás ...

Mogyoróvajas-datolyás zabkása

Hoztunk nektek egy újabb napindító főtt zabkása variánst, amit az amerikai mogyoróvajas-lekváros szendvics ihletett. Így készült el egy kissé testesebb ízvilágú, enyhén sós, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos, trükkös Napi Tippet olvashatsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...