A vegán vaj esetében a különböző termékek közötti választásnál nem csak az játszik döntő szerepet, hogy melyiknek jobb az íze, ha sütni akarsz vele. A növényi alapú vajpótlók különböző növényi olajokat tartalmaznak a tejes vajban lévő vajzsír helyettesítésére, valamint egy maroknyi más összetevőt az íz és a textúra eléréséhez. Amikor felverik a növényi vajakat, hogy kenhetővé váljanak, jó adag levegő is kerül beléjük. Az olaj emulgeálódik a többi összetevővel, hogy a vajtól elvárt krémes állagot hozza, és bár az állag ugyanolyan, a sütésnél fontos szerepet játszik, hogy mennyi víz és olaj van a kiválasztott növényi élelmiszerben.
Ezért nagyban befolyásolja a vállalkozásod végkimenetelét, hogy milyen százalékban tartalmaz olajat az adott termék. Ha egy hagyományos receptet választottál, és egyszerűen csak kicserélnéd a vajat egy vegán alternatívára, akkor szem előtt kell tartanod, hogy a receptet a hagyományos tejes vajra fejlesztik ki, amely akár 80% vajzsírt is tartalmazhat. Ennek megfelelően az általad használt vegán vajnak is hasonló mértékben kell olajat tartalmaznia. Ha kevesebb az olaj, akkor több hely marad a víznek, ami hatással lesz a süteményedre.
Ellenőrizd az összetevőket...keresd az olajat!
Erről azonban nagyon egyszerűen meggyőződhetsz, mégpedig úgy, hogy ellenőrzöd a vegán vaj összetevőit.
Akkor választasz jól, ha olyan vajat veszel, aminél az első helyen összetevőként az olaj szerepel, és nem a víz!
Sok márka ki is emeli ezt a tulajdonságot a termék csomagolásán, például "79% olaj" felirat szerepel rajta. Ebből arra következtethetsz, hogy az adott termék megállja a helyét a sütődben.
Ha a csomagoláson ellenben az áll, hogy felvert vagy kenhető, akkor rögtön gyulladjon fel a kis villanykörte, mivel ez azt jelenti, hogy a termékhez levegőt adtak a lágyság érdekében. Bár a hűtőből kivéve is könnyen kenhető lesz ez a vaj, sütéshez nem lesz jó, hiszen a hozzáadott levegő miatt nem lesz megfelelő az olajtartalma.
Lágyítsd a vajat
A tejes vajhoz hasonlóan a vegán vajat is meg kell lágyítani a cukorral való krémesítéshez, vagy meg kell olvasztani a tésztákba és süteményekbe való belekeveréséhez. Ha sok benne a víz, akkor a vegán vaj meleg állapotban vizes csomókká áll össze, ami, mondanunk sem kell, a sütésnél nem túl kívánatos. Más célokra, például pároláshoz és a sült zöldségek tetejére azonban kiváló választás az ilyen típusú növényi vaj.
Tehát minden növényi alternatívának megvan a helye a konyhában, csak tudni kell, mikor melyiket érdemes használni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai praktikák minden helyzetre: