A kétösszetevős vegán tojáshelyettesítő az aranybarna péksütikért

Napi Tippünkben egy könnyű, kétösszetevős megoldást hoztunk tojás helyett: kend le a péksüteményeket ezzel, hogy szépen csillogó kérget kapj!

A pékek és hobbisütögetők szerencséjére a vegán gasztronómia világa, beleértve a sütést is, gyorsan fejlődik, és néhány egyszerű alternatíva és helyettesítő megoldás lehetővé teszi, hogy az állati eredetű alapanyagok mellőzése esetén se kelljen lemondani a finom falatokról. A tojás helyettesítésére például többféle lehetőség is nyitva áll, de mi most kimondottan egy olyan receptet hoztunk, amivel a péksütemények tésztájának megkenésére használt tojásfehérjét lehet kiváltani.

A kétösszetevős vegán tojáshelyettesítő az aranybarna péksütikért

Ez a tojáshelyettesítő recept mindössze két hozzávalóból áll, agavészirupból és növényi italból, amiket össze kell keverni. Ez a gyorsan elkészíthető keverék szintén fényes felületet ad a kisült tésztának, amelyet meg se tudnál különböztetni a tojásos változattól.

Hogy lehetséges ez?

Először is, a növényi italokban található fehérjék utánozzák a tojásban található fehérjéket. Emellett az agavészirupban található természetes cukrok édességet adnak hozzá, ami segít összességében javítani a sütemény ízét.

Sütés közben a cukrok karamellizálódnak és megbarnulnak, ez pedig fényes csillogást kölcsönöz a tésztának, hogy az egészet be akard falni.

Fel sem fog tűnni majszolás közben, hogy egy tojást sem kellett mindezért feltörni.

Azon sem kell túl sokat törnöd a fejed, hogy milyen növényi italt használj, őszintén szólva, bármelyik megteszi, a mandulától a zabon át a rizsig. Ha a tojást utánzó, magasabb fehérjetartalmú vegán tejet szeretnél választani, használj szójatejet. Ha krémesebb tojásfehérje-helyettesítőt keresel, válaszd a kókusztejet. Ha pedig még annyit sem akarsz a mázzal foglalkozni, hogy összekeverd a két összetevőt, a növényi italok önmagukban is felhasználhatóak erre a célra. Ezzel finom fényt, némi barnaságot érhetsz el, bár az eredmény kevésbé lesz látványos a hozzáadott édesítőszerekkel készült keverékekhez képest.

Nincs agavé?

Amennyiben nincs agavészirupod kéznél, akkor az édesítőszer alternatívája a juharszirup lehet. Egy kevés cukor meleg növényi italban feloldva szintén működhet. Csak vedd figyelembe, hogy a végeredmény különbözni fog minden alkalommal, amikor változtatsz valamelyik összetevőn az eredeti recepthez képest.

Juharsziruppal és növényi itallal például a tésztád barnább lehet, mintha agavésziruppal készítetted volna.

Ez is azt mutatja meg, hogy a vegán sütésnél a kulcs az, hogy elfogadd a változatosságot, és örömöd leld a kísérletezésben, tudva, hogy egyetlen állatnak sem kellett szenvednie egy kis nassolnivalóért.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...