A pékek és hobbisütögetők szerencséjére a vegán gasztronómia világa, beleértve a sütést is, gyorsan fejlődik, és néhány egyszerű alternatíva és helyettesítő megoldás lehetővé teszi, hogy az állati eredetű alapanyagok mellőzése esetén se kelljen lemondani a finom falatokról. A tojás helyettesítésére például többféle lehetőség is nyitva áll, de mi most kimondottan egy olyan receptet hoztunk, amivel a péksütemények tésztájának megkenésére használt tojásfehérjét lehet kiváltani.
Ez a tojáshelyettesítő recept mindössze két hozzávalóból áll, agavészirupból és növényi italból, amiket össze kell keverni. Ez a gyorsan elkészíthető keverék szintén fényes felületet ad a kisült tésztának, amelyet meg se tudnál különböztetni a tojásos változattól.
Hogy lehetséges ez?
Először is, a növényi italokban található fehérjék utánozzák a tojásban található fehérjéket. Emellett az agavészirupban található természetes cukrok édességet adnak hozzá, ami segít összességében javítani a sütemény ízét.
Sütés közben a cukrok karamellizálódnak és megbarnulnak, ez pedig fényes csillogást kölcsönöz a tésztának, hogy az egészet be akard falni.
Fel sem fog tűnni majszolás közben, hogy egy tojást sem kellett mindezért feltörni.
Azon sem kell túl sokat törnöd a fejed, hogy milyen növényi italt használj, őszintén szólva, bármelyik megteszi, a mandulától a zabon át a rizsig. Ha a tojást utánzó, magasabb fehérjetartalmú vegán tejet szeretnél választani, használj szójatejet. Ha krémesebb tojásfehérje-helyettesítőt keresel, válaszd a kókusztejet. Ha pedig még annyit sem akarsz a mázzal foglalkozni, hogy összekeverd a két összetevőt, a növényi italok önmagukban is felhasználhatóak erre a célra. Ezzel finom fényt, némi barnaságot érhetsz el, bár az eredmény kevésbé lesz látványos a hozzáadott édesítőszerekkel készült keverékekhez képest.
Nincs agavé?
Amennyiben nincs agavészirupod kéznél, akkor az édesítőszer alternatívája a juharszirup lehet. Egy kevés cukor meleg növényi italban feloldva szintén működhet. Csak vedd figyelembe, hogy a végeredmény különbözni fog minden alkalommal, amikor változtatsz valamelyik összetevőn az eredeti recepthez képest.
Juharsziruppal és növényi itallal például a tésztád barnább lehet, mintha agavésziruppal készítetted volna.
Ez is azt mutatja meg, hogy a vegán sütésnél a kulcs az, hogy elfogadd a változatosságot, és örömöd leld a kísérletezésben, tudva, hogy egyetlen állatnak sem kellett szenvednie egy kis nassolnivalóért.
Még több otthoni tipp: