Legyen szó sütésről vagy főzésről, szinte biztos, hogy fogsz hozzá vágódeszkát használni. De vágódeszkából is annyi van! Fa, műanyag, üveg, esetleg a nagy elvetemülteknél márvány. Mind máshogy mutat a konyhában, és ami még fontosabb, más őket használni. Ezúttal az üveg vágódeszkákat vesszük górcső alá, és elmondjuk, miért nem jó esztétikai célokon túl használni ezt a típust.
Csábító lehet üveg vágódeszkát választanod, hiszen egyáltalán nem olyan macerás tisztán tartani, mint egy fa vágódeszkát, ráadásul a műanyaggal ellentétben nem juttat apró plasztikszemcséket az ételünkbe, porózus jellegük miatt pedig ellenállnak a baktériumok elszaporodásának. Azonban a pro lista itt véget is ér, és jönnek az ellenérvek, amik igencsak fajsúlyosak. Kezdjük a legfontosabbal, a biztonsággal.
Az üveg vágódeszkák kemény, csúszós felülete miatt könnyen megcsúszhat a kés vagy a vágott étel, ami súlyos balesetekhez vezethet.
Ha puhább anyagokon, például fán vagy műanyagon vágsz, a kés pengéje kissé belesüllyedhet az anyagba, ami stabilitást és kontrollt biztosít. Az üvegen azonban nincs ilyen tapadás. A kés könnyen lecsúszhat a felületről, ami vágásokhoz vezethet. Ráadásul az üveg keménysége miatt az élelmiszerek, különösen a simább felületűek, mint például a paradicsom vagy az alma, kiszámíthatatlanul csúszkálhatnak. Ráadásul ez a pontos vágást is megnehezíti.
Az üveg vágódeszkáknak ezen felül is vannak hátrányai
A biztonsági aggályokon túlmenően más okból sem ideális az üveg deszka használata a mindennapi főzés során. Az üveg vágódeszkák kemény felülete rendkívül kíméletlen a késekkel. A rendszeres vágás az üvegen még a legélesebb késeket is gyorsan eltompíthatja, ami gyakoribb élezést tesz szükségessé, és a tompa késekkel nemcsak kényelmetlen dolgozni, hanem biztonsági kockázatot is jelentenek. Nagyobb erőre van szükségük az ételek átvágásához, ami növeli a kés megcsúszásának és így a sérülés kockázatát.
Az már csak hab a tortán, hogy még zajosak is ezek a deszkák.
Ha érzékeny vagy a zajokra, vagy épp nem szeretnéd felébreszteni a gyereked a zajongással, jobb, ha nem üveg vágódeszkával dolgozol.
Egyszóval, az üveg vágódeszka jó választás, ha a higiénia mindenek felett áll nálad, de egyéb esetekben inkább csak dekorációnak használd.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk: