Íme a vágódeszkatípus, mely akár balesetet is okozhat

Napi Tippünkben részletesen körbejárjuk, miért érdemes elkerülni az üveg vágódeszka használatát!

Legyen szó sütésről vagy főzésről, szinte biztos, hogy fogsz hozzá vágódeszkát használni. De vágódeszkából is annyi van! Fa, műanyag, üveg, esetleg a nagy elvetemülteknél márvány. Mind máshogy mutat a konyhában, és ami még fontosabb, más őket használni. Ezúttal az üveg vágódeszkákat vesszük górcső alá, és elmondjuk, miért nem jó esztétikai célokon túl használni ezt a típust.

Íme a vágódeszkatípus, mely akár balesetet is okozhat

Csábító lehet üveg vágódeszkát választanod, hiszen egyáltalán nem olyan macerás tisztán tartani, mint egy fa vágódeszkát, ráadásul a műanyaggal ellentétben nem juttat apró plasztikszemcséket az ételünkbe, porózus jellegük miatt pedig ellenállnak a baktériumok elszaporodásának. Azonban a pro lista itt véget is ér, és jönnek az ellenérvek, amik igencsak fajsúlyosak. Kezdjük a legfontosabbal, a biztonsággal.

Az üveg vágódeszkák kemény, csúszós felülete miatt könnyen megcsúszhat a kés vagy a vágott étel, ami súlyos balesetekhez vezethet.

Ha puhább anyagokon, például fán vagy műanyagon vágsz, a kés pengéje kissé belesüllyedhet az anyagba, ami stabilitást és kontrollt biztosít. Az üvegen azonban nincs ilyen tapadás. A kés könnyen lecsúszhat a felületről, ami vágásokhoz vezethet. Ráadásul az üveg keménysége miatt az élelmiszerek, különösen a simább felületűek, mint például a paradicsom vagy az alma, kiszámíthatatlanul csúszkálhatnak. Ráadásul ez a pontos vágást is megnehezíti.

Az üveg vágódeszkáknak ezen felül is vannak hátrányai

A biztonsági aggályokon túlmenően más okból sem ideális az üveg deszka használata a mindennapi főzés során. Az üveg vágódeszkák kemény felülete rendkívül kíméletlen a késekkel. A rendszeres vágás az üvegen még a legélesebb késeket is gyorsan eltompíthatja, ami gyakoribb élezést tesz szükségessé, és a tompa késekkel nemcsak kényelmetlen dolgozni, hanem biztonsági kockázatot is jelentenek. Nagyobb erőre van szükségük az ételek átvágásához, ami növeli a kés megcsúszásának és így a sérülés kockázatát.

Az már csak hab a tortán, hogy még zajosak is ezek a deszkák.

Ha érzékeny vagy a zajokra, vagy épp nem szeretnéd felébreszteni a gyereked a zajongással, jobb, ha nem üveg vágódeszkával dolgozol.

Egyszóval, az üveg vágódeszka jó választás, ha a higiénia mindenek felett áll nálad, de egyéb esetekben inkább csak dekorációnak használd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...