Ezért vegyél különböző méretű újkrumplikat

Egyesek bosszúságként foghatják fel, hogy az újkrumpli általában keverve, össze-vissza méretekben kerül a boltokba és a piacokra. A Napi Tipp azonban most bemutatja, hogyan kovácsolhatunk ebből a káoszból előnyt.

Amikor tavasszal elérkezik az újkrumpli szezonja, teljesen megváltozik a kapcsolatunk a burgonyával. Más ételek születnek, más technikák kerülnek előtérbe, sőt, még a zöldség beszerzése is más formát ölt. A piacok standjainál vagy a zöldségesek polcai előtt állva akár több percet is eltölthetünk azzal, hogy próbálunk ugyanolyan méretű újkrumplikat összeválogatni – de minek? Hagyjuk inkább a méregetést és a rendszerezést, vegyünk egy nagy halom újkrumplit, amiben vannak kisebb és nagyobb szemek is. Hogy miért, az a cikkből nemsokára kiderül.

Ezért vegyél különböző méretű újkrumplikat

Miért is?

Egész egyszerűen azért éri meg egy nagy keveréket venni, mert így több, különböző jellegű és állagú ételt, köretet ki tudunk hozni ugyanabból a szerény zöldségből.

A kisebb, közepes és nagy újkrumplik mind más és más célt szolgálhatnak a konyhában, ezért jó mindegyikből valamennyit tartani a kamrában. Egyes zöldségesek különválogatják a burgonyát méret szerint (ilyenkor vegyünk mindegyikből egy keveset), azonban ahol ömlesztve találkozunk a gumókkal, még jobban is járunk, ha nem kell a pult előtt állva szelektálni a szemeket.

Apró burgonyák

Használjuk a kisebb szemeket köretként: főzzük, pároljuk vagy süssük meg őket, majd tálaljuk petrezselymesen, vajasan, esetleg „tócsniként”, tepsin szétnyomva és ropogósra sütve. Mivel ezeket nem kell darabolnunk, szeletelnünk, egészben kerülhetnek a tányérra, ami külön izgalmas lehet.

Közepes burgonyák

Egy fokkal feljebb lépve a mérettáblázatban találjuk a közepes újkrumplikat (minden, ami elfér a tenyerünkben), amelyeket általában már félbe vagy negyedbe kell vágnunk az elkészítés során.

Ugyanúgy válhatnak köretté (félben megfőzve-megsütve például), azonban jobb, ha olyan ételekben használjuk őket, ahol fontos a krumplidarabok épsége. Mivel az újkrumpli zsenge, nagyon könnyű szétfőzni: és minél jobban felvágjuk, annál hajlamosabb a széthullásra (a héj segít összetartani a főtt zöldséget).

Tegyük ezért a félbe vagy negyedbe vágott közepes burgonyákat levesekbe, ragukba, szaftos egytálételekbe. Vigyázzunk persze, nehogy szétfőjenek!

Nagy burgonyák

És mihez kezdjünk a hatalmas nagyra nőtt delikvensekkel? Nos, ezek kerülhetnek minden olyan ételbe, ahol el tudjuk engedni az állagot, és nem jelent problémát számunkra, ha a zöldség esetleg kissé szétesik.

Méretük miatt szintén alkalmasak lehetnek megtöltésre, valamint nyers szeletelésre (pl. rakott krumpli vagy gratin esetében).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai praktikákat is fogadd meg:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...