Amikor tavasszal elérkezik az újkrumpli szezonja, teljesen megváltozik a kapcsolatunk a burgonyával. Más ételek születnek, más technikák kerülnek előtérbe, sőt, még a zöldség beszerzése is más formát ölt. A piacok standjainál vagy a zöldségesek polcai előtt állva akár több percet is eltölthetünk azzal, hogy próbálunk ugyanolyan méretű újkrumplikat összeválogatni – de minek? Hagyjuk inkább a méregetést és a rendszerezést, vegyünk egy nagy halom újkrumplit, amiben vannak kisebb és nagyobb szemek is. Hogy miért, az a cikkből nemsokára kiderül.
Miért is?
Egész egyszerűen azért éri meg egy nagy keveréket venni, mert így több, különböző jellegű és állagú ételt, köretet ki tudunk hozni ugyanabból a szerény zöldségből.
A kisebb, közepes és nagy újkrumplik mind más és más célt szolgálhatnak a konyhában, ezért jó mindegyikből valamennyit tartani a kamrában. Egyes zöldségesek különválogatják a burgonyát méret szerint (ilyenkor vegyünk mindegyikből egy keveset), azonban ahol ömlesztve találkozunk a gumókkal, még jobban is járunk, ha nem kell a pult előtt állva szelektálni a szemeket.
Apró burgonyák
Használjuk a kisebb szemeket köretként: főzzük, pároljuk vagy süssük meg őket, majd tálaljuk petrezselymesen, vajasan, esetleg „tócsniként”, tepsin szétnyomva és ropogósra sütve. Mivel ezeket nem kell darabolnunk, szeletelnünk, egészben kerülhetnek a tányérra, ami külön izgalmas lehet.
Közepes burgonyák
Egy fokkal feljebb lépve a mérettáblázatban találjuk a közepes újkrumplikat (minden, ami elfér a tenyerünkben), amelyeket általában már félbe vagy negyedbe kell vágnunk az elkészítés során.
Ugyanúgy válhatnak köretté (félben megfőzve-megsütve például), azonban jobb, ha olyan ételekben használjuk őket, ahol fontos a krumplidarabok épsége. Mivel az újkrumpli zsenge, nagyon könnyű szétfőzni: és minél jobban felvágjuk, annál hajlamosabb a széthullásra (a héj segít összetartani a főtt zöldséget).
Tegyük ezért a félbe vagy negyedbe vágott közepes burgonyákat levesekbe, ragukba, szaftos egytálételekbe. Vigyázzunk persze, nehogy szétfőjenek!
Nagy burgonyák
És mihez kezdjünk a hatalmas nagyra nőtt delikvensekkel? Nos, ezek kerülhetnek minden olyan ételbe, ahol el tudjuk engedni az állagot, és nem jelent problémát számunkra, ha a zöldség esetleg kissé szétesik.
Méretük miatt szintén alkalmasak lehetnek megtöltésre, valamint nyers szeletelésre (pl. rakott krumpli vagy gratin esetében).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai praktikákat is fogadd meg: