Ezért jobb a túlérett paradicsom, mint a félig nyers

Az alapanyagok esetében a legtöbben a perfekciót keressük, nevesen azt, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs tökéletesen érett legyen. A paradicsom esetében azonban bátran eldobhatjuk tökéletességmániánkat: a Napi Tipp keretében lássuk, miért túléretten a legfinomabb a termény!

Talán a paradicsom az az árucikk, amelynek vásárlása során (illetve azt követően) a legtöbbet szentségelünk. Az elégedetlenség általában a piros gyümölcs érettsége felé irányul – bizony ritka, hogy tökéletes formájában találkozunk a paradicsommal. Ennek persze az egész éves (tehát szezonon kívüli) termelés a legfőbb oka, az, hogy még a tél közepén is nyári, lédús és mélypiros szemeket keresünk a rekeszekben…persze kevés sikerrel. Nyár végén és ősszel pedig hasonló elánnal kotorjuk félre kezünk útjából a kissé ráncos, kissé plöttyedt, túlérett paradicsomokat is – pedig ezek (annak ellenére, hogy az érettségi skála szintén szélsőséges, tehát nem kívánatos fokán helyezkednek el) sokkal többet érnek, mint éretlen társaik. Talán még azt is megkockáztathatjuk, hogy bizonyos esetekben, a túlérett paradicsom a gyümölcs legelőkelőbb verziója.

Ezért jobb a túlérett paradicsom, mint a félig nyers

A túlérett paradicsom lédúsabb

Mivel életszakaszának már inkább a második felében jár, a túlérett paradicsom bizony jóval nagyobb nedvességtartalommal rendelkezik, mint a fiatal példányok. Ez több recept esetében is jól jöhet: paradicsomlevesek, tésztaszószok, de egy egyszerű lecsó is szaftosabb, gazdagabb lesz, ha ilyen alapanyagból főzzük.

Egyedül arra figyeljünk, hogy ezt az ízgazdag léfölösleget meg is őrizzük, ne hagyjuk kárba veszni!

Amikor felvágjuk, szeleteljük, aprítjuk a paradicsomot, a deszkára folyó levet apránként öntsük át az edénybe/tálba/fazékba, amit később a főzés során használni fogunk. Kár lenne értékes cseppeket a konyhapultra folyatni, vagy szivaccsal feltörölni.

Paradicsomos galette

A galette a legkönnyebb és leggyorsabb elkészíthető omlós, vajas, francia pite, ami szinte bármivel tölthető, leginkább szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel szokás. Én most ...

Krémes-szaftos muszaka

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ...

Édesebb ízt ad a túlérett gyümölcs

Ízek szempontjából a paradicsom valahol félúton csücsül az édes és a savanykás között, bár sokkal találóbb, ha aromáját umamisnak (ez a titkos ötödik íz) írjuk le. Idővel pedig a belső csak egyre ízesebb és ízesebb lesz, éppen ezért, ha igazán ütős ételt szeretnénk összehozni, feltétlenül dolgozzunk túlérett gyümölccsel!

Az ilyen ételeket érdemes kevésbé fűszerezni – de nem is lesz szükség túlzott ízesítésre, a túlérett alapanyag képes szinte önmagában tökéletes eredményt produkálni.

A túlérett paradicsom könnyebben szétfő

Azt is tapasztalhatjuk, ha a túlérett paradicsom mellett döntünk, hogy a feldarabolt alapanyag sokkal gyorsabban átpárolódik, megpuhul és szétfő majd. Tehát lerövidül a konyhában töltött idő, és az ebéd is hamarabb az asztalra kerül majd.

Az elkészített szószok, mártások és raguk is egységesebbek lesznek (akár turmixolás nélkül is). Az egyedüli dolog, ami kis galibát okozhat, nem más, mint a héj: mivel a túlérett paradicsomon vastagabb a külső burok, érdemes lehet turmixolás előtt átszűrni, passzírozni a paradicsomot. Persze, ha nem zavar minket, bátran hagyjuk benne.

Tényleg édes paradicsomleves

Ez a recept nem más, mint egy fricska...legalábbis annak indult, azonban végül hogy, hogy nem egy meglepően épkézláb fogás született belőle. Tudom ajánlani mindenkinek, aki eddig is ...

Lecsós szelet vegyes körettel

A frissen sült sertéskaraj és a lecsó csodálatra méltó találkoza a lecsós szelet, amit egyszerűen csak szeretni lehet. Köretként döntetlen helyen áll a rizs és a sült burgonya, és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ötlet, recept és finomság vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...