5 kulcsfontosságú lépés a pizzatészta nyújtásához

Napi Tippünkből a pizzakészítés kulcsfontosságú mozzanatát, a tészta kinyújtásához hoztunk 5 kulcsfontosságú lépést, amit semmiképp se hagy ki!

Persze csábító megvenni a boltban a mirelit pizzát, de otthon sem nagy mutatvány elkészíteni, és garantáltan sokkal finomabb lesz frissen összeállítva, jó minőségű alapanyagok felhasználásával. Ugyan a profi pizzasütők nagyon látványosan nyújtják a tésztát, neked nem kell a levegőbe dobálnod a pizzát, ahhoz, hogy ízletes legyen, mindössze néhány részletre érdemes figyelned. Az alábbi 5 lépést semmiképp se hagyd ki!

5 kulcsfontosságú lépés a pizzatészta nyújtásához

Legyen szobahőmérsékletű a tészta

Mielőtt elkezdenéd nyújtani a tésztát, hagyd szobahőmérsékleten legalább 30 percig felmelegedni, hogy ne legyen teljesen hideg. A glutén, ami ragadóssá teszi a tésztát, hidegben, például a hűtőben feszesebbé válik, így a hideg pizzatészta olyan lesz mint egy gumiszalag, először megnyúlik, majd visszapattan. Ez a lépés fellazítja a tésztát, és könnyebben formázhatóvá teszi.

Ha előre elkészített tésztát vettél a boltban (vagy a fagyasztóból vetted elő a korábban bekevert tésztát), akkor vedd ki a műanyag dobozból, és tedd át egy olajozott keverőtálba.

Fedd le a tálat, és tedd meleg helyre legalább 30 percre.

Ha az aznap készült házi pizzatésztával dolgozol, akkor ezt a lépést az első másfél-két órás kelesztési idő után kezdd el, miután a tésztát két részre osztottad.

Songoku pizza erdei gombákkal

A sonka, gomba és kukorica triója szinte már klasszikussá vált töretlen közkedveltsége miatt, nem meglepő módon, hiszen tökéletes úgy, ahogy van. Azonban, ha mégis szeretnénk fokozni ...

Készítsd elő a munkaterületet olívaolajjal, hogy ne ragadjon oda a tészta

Tehát a tálban már vár a pihent pizzatészta, és készen állsz, hogy elkezdd kinyújtani. A trükk itt az, hogy kihagyod a lisztet. A liszt arra jó, hogy bizonyos tészták ne ragadjanak össze, de a túl sok liszt keményebbé teheti a pizza alapodat.

A lisztes bödön helyett inkább nyúlj az olívaolajért! Dörzsöld be a munkafelületed és a kezed egy kevés olívaolajjal (körülbelül 2-3 evőkanál). Az olívaolaj megakadályozza, hogy a tészta a vágódeszkához vagy a tepsihez tapadjon, miközben aranyszínű és ropogós héjat eredményez.

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Csiperkegombás-rukkolás pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben erre pizzára feltétként póréhagymás ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Ez egy jó alkalom arra is, hogy a pizzalapot (vagy egy megfordított tepsi hátulját) kibéleld sütőpapírral vagy megszórd kukoricaliszttel.

Nyomkodd meg a pizzatésztát, mielőtt kinyújtod

Most már olívaolajjal bevont pizzatészta van előtted. Mielőtt kinyújtanád, először koronggá kell lapogatnod a tésztát. Nyomkodd le a tésztát tenyereddel, hogy egy nagy, lapos korongot kapj. Ezután mindkét kezed középső három ujjával nyomkodd le a tésztát a közepéről indulva, és szélesítsd ki ezt a lapos korongot egy nagy körré, amely kb. 15 cm átmérőjű és kb. 1 cm vastag. A tésztának puhának és rugalmasnak kell lennie, és nem szabad visszahúzódnia, amikor megnyomod. Nem baj, ha a lapos korong nem tökéletesen kerek ezen a ponton.

Szükség szerint pihentesd újra a tésztát. Ha a tészta lassan összemegy egy kicsit, az teljesen normális, de ha gyorsan összehúzódik, pihentesd a tésztát 15-20 percig egy tiszta konyharuha alatt, és kezd újra ezt a lépést, és ismételd meg a folyamatot, amíg a tészta megtartja a formáját.

Gyerekjáték lesz így a nyújtás

Nyújtsd ki a tésztát két kézzel, és használd a gravitációt

A tésztát az ujjaidon pörgetni és a levegőbe dobálni nem a legjobb módja annak, hogy megtanuld, hogyan kell pizzatésztát nyújtani - még ha elég látványos is ez a trükk. Ehelyett kezeddel nyújtsd a tésztát és használd a gravitációt az egyenletes kéreg eléréséhez.

Első lépésként óvatosan emeld fel a tésztát, tartsd magad előtt nem messze, és mindkét kezeddel fogda a tészta egyik szélén, a többi részt pedig hagyd lelógni. Lassan kezd el forgatni a tésztát a kezedben, hogy minden oldala lelógjon, így a gravitáció elvégzi a feladat nagyrészét.

Gyorsan dolgozz, és addig nyújtsd a pizzát, amíg körülbelül 30 cm átmérőjű és körülbelül 8 mm vastagságú nem lesz.

Ne stresszelj, ha vékony foltok vagy lyukak jelennek meg ekkor - ezeket a következő lépésben kijavíthatod.

Nyújtsd ki a tésztát a pizzalapon

Óvatosan helyezd át a kinyújtott pizzatésztát az előkészített pizzalapra vagy tepsire. Nézd meg a tésztát: tökéletesen egyenletes és körülbelül 28 cm átmérőjű? Akkor igazi profi vagy! De ha még nem vagy gyakorlott pizzasütő, és a tésztádnak vannak hibái, akkor sincsen gond, mindezt ki lehet még javítani.

A tészta valószínűleg egy kicsit visszahúzódik - az előző lépésben szándékosan túlnyújtottuk, hogy ezt kompenzáljuk. Nyomkodd ki a nagyon vastag széleket kb. 8 mm vastagságúra, és fordítva, a vékony vagy szakadt területeknél csípd össze a tésztát, hogy befedd vele a szakadt területet.

Végső soron a cél a tészta felcicomázása előtt nem a tökéletesség, hanem egy többnyire egyenletes, kb. 8 mm vastagságú, 28 cm széles kör, anélkül, hogy a tésztát túlságosan megdolgoznád. Ne aggódj, ha a széle (vagy az, ami a kéreg lesz) nem vastagabb, mint a közepe - a feltétek le fogják nyomni a közepét, és a kéreg a sütőben csodálatosan felpúposodik.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Adj egy esélyt az alábbi kreatív ötleteknek is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...