Mint a legtöbb magyaros étel esetében, a derelyénél is két nagy mumussal találhatják magukat szemben azok, akik belevetik magukat a tészta házi készítésébe. Az első nyilvánvalóan a menzás, hideg, megtöpörödött, száraz csücskökkel a tányérra kerülő verzió, a másik pedig a boltban készen kapható, gumiszerű, hitlerszalonnás, mirelit termék. Kezdő lépésként legjobb lesz, ha ezekről megfeledkezünk, és elsajátítjuk a barátfüle házi készítésének minden furfangját. Amiből szerencsére kevés van, hiszen tényleg pofonegyszerű receptről van szó. Na, gyerünk!
A krumpli előkészítése
A tésztánk nagy részét a krumpli teszi ki, így fontos, hogy a zöldség megfelelő formában kerüljön a masszába. Főzzük teljesen puhára enyhén sós vízben (különben íztelen lesz), majd lehetőleg egy karos krumplinyomón nyomjuk át.
Ez azért fontos, hogy teljesen homogén, darabkamentes masszát kapjunk.
Ha nincsen karos nyomónk, egy szitán is átpasszírozhatjuk a burgonyát, azzal is hasonló eredményt érhetünk el.
A tészta gyúrása és nyújtása
Mielőtt belekezdenénk a tészta készítésébe, a megdolgozott krumplit hagyjuk kissé kihűlni, ne forrón dolgozzunk vele. Így könnyebben kezelhető gombócot kapunk majd. Arra is figyeljünk, hogy a túlzott gyúrástól kemény és rágós lesz a derelye: csak addig dolgozzuk a tésztát, amíg össze nem áll.
Ekkor (alaposan lisztezett felületen) nyújtsuk ki: a legjobb a 3-5 milliméteres vastagság, mert így biztosan nem fog kiszakadni egy kis batyu sem.
A derelyék megformázása
Először osszuk fel a tésztánkat két nagyobb részre: az egyikre kerül majd a lekvár, a másikat pedig rá fogjuk hajtani. A lekváros felet osszuk tovább négyzetekre: egy kés segítségével akár bele is karcolhatjuk a rácsot, ez sokat segíthet.
Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a derelyéket, ugyanis ez kirepedéshez vezethet.
Persze az alultöltött barátfüle sem túl nagy élvezet: maradjunk az arany középúton 1 púpos teáskanál lekvárral. A ráhajtott tésztát alaposan nyomkodjuk le a töltelék körül, így elkerülhetjük a légbuborékok kialakulását.
Főzés és tálalás
Mindig nagy dilemma, hogy mikor is készül el pontosan egy derelye, ugyanis sem az alulfőtt, ragacsos, sem a túlfőtt, kemény tészta nem túl kívánatos. A tésztát mindig lobogó vízbe dobjuk, majd vegyünk vissza egy minimálisat a fazék alatti lángból.
Miután a derelyék feljöttek a víz felszínére, adjunk nekik további 30 másodpercet, majd halásszuk le őket. Érdemes a táskákat kisebb vagy közepes méretűre formázni, hogy gyorsabban menjen a főzés. Kerüljük el továbbá a főzőedény túlzsúfolását is: egyszerre maximum 8-10 derelyét főzzünk. A kész tésztát már várja megpirítva a morzsa, nehogy kihűljön tálalás előtt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tökéletes recept: