Így verheted a tojásfehérjét mindig keményre és csúcsosra

Felvert tojásfehérjét sok-sok recepthez használunk, és ezeknél a recepteknél mind elengedhetetlen, hogy a habunk tényleg kőkemény és magas legyen. A mai Napi Tipp ebben fog segíteni.

A tojásfehérje felverése egy olyan konyhai folyamat, amit valószínűleg igen gyakran el kell végeznünk, ha rendszeresen sütünk-főzünk. Piskótákhoz, süteményekhez, de például sós szuflékhoz is elengedhetetlen a keményre vert, tartós tojásfehérje, amelynek bizony vannak trükkjei. Nézzük, mik ezek!

Így verheted a tojásfehérjét mindig keményre és csúcsosra

Kézzel vagy géppel?

Egy jó ideje már nem kell annyit fáradozni a konyhában a különböző folyamatokkal, bármilyen erőkifejtés nélkül dolgozhatunk az egyes konyhai gépeket segítségül hívva. A kézi mixer is ilyen, azonban nem feltétlenül kötelező a tojáshabhoz.

Kézzel is ugyanolyan kemény habot verhetünk, csupán egy kicsit kell változtatni a technikánkon.

A kézi módszerhez válasszunk egy kisebb, keskenyebb edényt, mert ebben gyorsabb lesz a fehérje felverése. Ha túl nagy, széles tálat választunk, abban sokkal hosszabb ideig kell majd dolgoznunk. Ne a pultra tegyük a kiválasztott edényt, hanem fogjuk a nem domináns kezünkben, miközben a másikkal verjük benne a fehérjét. Így nem fog annyira elfáradni a kezünk.

Túrószuflé gyümölcsöntettel

A szuflénak egyetlen titka van, méghozzá az, hogy a tojásfehérjét nem szabad kőkemény habbá verni, akkor jó, ha még picit folyós. Ettől fog szépen megemelkedni.

Szlovén zöldfűszeres omlett (Frtalja)

Szlovénia hegyes-völgyes vidékén, a Vipava-völgyben kóstoltam először ezt a tojásos ételt, amit főleg ezen a környéken, de igazából az egész országban készítenek valamilyen ...

Menzás piskóta igazi csokiöntettel

Ez az a desszert, ami a mai napig megtalálható az iskolai menzán. Szerettük és gyűlöltük is egyszerre, mégis nosztalgikusan gondolunk vissza rá. Készítsétek el most a legjobb formában, ...

Milyen edényben?

Persze az edény akkor is fontos, ha nem kézzel dogozunk: az ugyanis, hogy milyen anyagból készült a tál, hatással lesz a habunk viselkedésére. A különböző anyagú edényekkel így járjunk el:

  • műanyag: alaposan mossuk el előtte, és bizonyosodjunk meg róla, hogy egy csepp víz sem marad benne a használat előtt. A nagyon régi, zsíros edényeket kerüljük.
  • üveg: ez egy nagyon jó választás, mivel könnyű tisztán tartani, kevés dolog szól majd bele a habverésbe.
  • fém: a rézedényeket mondják a tojáshab legjobb barátjának, így ha tehetjük, ilyet használjunk. Persze a többi fémedény is jó lehet, csak itt is figyeljünk a zsír- és vízmentesítésre.

Segítők és hátráltatók

Nemcsak az edény és a módszer befolyásolhatja a habot, hanem bizonyos hozzáadott extrák is. Egy csipet sóval például megtámogathatjuk a habot, ettől egy kicsit gyorsabb lesz a kemény hab képződése.

A citromlé szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de ezt csak nagyon óvatosan használjuk, mert ha többet adunk a tojáshoz, mint kéne, akkor megváltozik az állaga.

Szintén nagyon fontos, hogy maga a tojás jó minőségű legyen, illetve ne legyen teljesen hűtőhideg: a felverés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből. A szétválasztás során ügyeljünk, nehogy egy csepp sárgája is belekerüljön a fehérjébe, mert ez szintén gátolni fogja a habképződést.

Utoljára pedig még azt érdemes megjegyezni, hogy a tojáshab csak rövid ideig tartja meg formáját és állagát. Ha állni hagyjuk, akkor levet ereszt, és már nem lesz az igazi. Ezért tényleg csak akkor verjük fel, ha már minden mással készen vagyunk.

A tökéletes madártej

A madártej, azaz ile flottante (ejtsd: il flottant) egy francia ihletésű édesség, jelentése: úszó sziget. Lágy és krémes tejsodó, amin puha és könnyed habgaluskák úszkálnak. Hidegen ...

Egyszemélyes máglyarakás

A máglyarakás nem egy egyszemélyes édesség. Mármint persze, meg tudnék belőle enni egy egész tepsivel, de nem biztos, hogy túl jól lennék utána. Ezért inkább megalkottam az egyfős ...

Diós-csokoládés habcsókhalmok

Szemet gyönyörködtető, kívül ropogós, belül lágy és ragacsos habcsókokat készítettünk, amiket pár perc alatt össze lehet dobni, ráadásul szuper módja a megmaradt tojásfehérje ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazdagodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...