Itt a válasz, hogy meg kell-e mosni a tojást feltörés előtt

Valószínűleg a legtöbben úgy tanultuk, hogy a tojást mindig meg kell mosni használat előtt, hiszen piszkos, és akár szalmonellafertőzést is kaphatunk tőle. A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Napi Tippünk következik!

Mielőtt dolgozni kezdenénk velük, az alapanyagok egy jelentős részét megmossuk. Vannak olyan esetek, ahol ez kifejezetten előnyös, például a rizs vagy a lencse esetében, de ahogy az kiderült, a nyers csirkehúst nem érdemes megfürdetni, mivel épp azzal szórjuk szét a kórokozókat. Most épp a tojásokról állítják, hogy nem nagyon van értelme megmosni őket (hipóba áztatni meg pláne nem), sőt, akár a beltartalmat is veszélyeztethetjük ezzel.

Itt a válasz, hogy meg kell-e mosni a tojást feltörés előtt

Miért mossuk meg a tojásokat?  

Miért mosunk meg bármilyen összetevőt? Természetesen azért, hogy biztosra menjünk, és nehogy valamilyen betegséget okozó kórokozót fogyasszunk el az élelmiszerrel együtt. A világban hemzsegnek a kórokozók, és aki már látott tyúkólat, az tudja, hogy nem a legtisztább hely, hát még egy ipari tyúktelep.

Azonban gondolj csak bele: a tojásokat úgy ’tervezték’, hogy a bennük lévő anyagok biztonságban legyenek, és az emberek már régóta eszik őket. A tojásokban már minden megvan, amire a bennük lévő csibéknek szükségük van az életben maradáshoz, beleértve a védelmet is – ez a biológia csodája!

Ezért úgy védheted meg legjobban magad a kórokozóktól, ha minden mást tisztán tartasz. Moss kezet, mielőbb a tojásokkal dolgoznál, és szánj időt a konyha kitakarítására.

Miért ne mosd meg a tojást?

A tojások héja természetes bevonattal rendelkezik, amely képes kívül tartani a levegőt és a baktériumokat. A tojások mosása valójában növeli a szennyeződés esélyét, és lerövidíti az élettartamukat.

„Bár a tojáshéj, úgy tűnik, mintha nem lenne áthatolható, valójában apró pórusokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a baktériumok be- és kijutását" – mondja Johane Filemon, dietetikus a Taste of Home cikkében.

„Az ajánlás továbbra is az, hogy ne mossuk meg a tojásokat, mivel a mosás növeli a baktériumok héjon keresztül történő bejutásának valószínűségét."

Ráadásul a csomagolóüzemekből a tojások már eleve fertőtlenítve kerülnek a boltokba, így tényleg nem kell aggódnod az egészséged miatt.

Van persze kivétel, amikor van értelme megmosni a tojást

Ha a tojások ürülékkel és piszokkal érintkeztek, előfordulhat, hogy meg kell tisztítani őket. A héj megtisztítására elsődlegesen egy konyharuha ajánlott, ha pedig ez nem elegendő, illatmentes szappannal tisztítsd meg. Fontos, hogy semmiképp se áztasd vízbe a tojásokat, mivel ez lehetővé teszi a baktériumok be- vagy kijutását.

A szalmonella-veszély a nyers tojás esetében áll fenn, de amíg megfelelő hőmérsékletre melegíted, addig nem kell aggódni (ezért sem ajánlott a tojást tartalmazó nyers sütitészta fogyasztása). Ha repedt héjú tojást találsz, vagy furcsa a szaga feltörés után, akkor azt a tojást mindenképp dobd ki.

A tojáshéjat feltörés után dobd a komposztba, és ne tedd vissza a dobozba, mivel ez sem higiénikus.

Forrásunk volt.


További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...