Piknik tésztasaláta nélkül? Elképzelhetetlen! Ez a rendkívül sokoldalú fogás különösen akkor jön jól, amikor egy nagyobb társaságnak kell főzni. Mindegy, hogy épp majonézes öntettel készül vagy ízletes, fűszernövényekkel és ízesített vinaigrette-tel öntöd le, mindig nyerő választás. A tésztasaláta nem igényel melegítést, jól eltartható a hűtőben, és sokféle étel mellé tálalható köretként. De, hogy a következő adag tésztasalátád garantáltan a lehető legízletesebb legyen, fogadj meg két tanácsot: kétszer öntsd le a szósszal és szobahőmérsékleten tálald.
Kétszer kerüljön szósz a tésztasalátára
Sokan azért kedvelik a tésztasalátát, mert pofonegyszerű elkészíteni, hiszen csak összeállítod a kedvenc alapanyagaidból, majd ráöntöd a szószt, és berakod a hűtőbe, ahol az ízek tökéletesen összeérnek. Sőt, akár jó előre is elkészítheted, bár ennek akad egy hátulütője: minél hosszabb ideig áll a saláta, annál több ideje van az összetevőknek magukba szívni az öntetet.
Ám, ha közvetlenül a tálalás előtt újra megöntözöd a salátát, akkor egy szaftos állagú, ínycsiklandozó ételt kapsz.
Ehhez az öntet egyharmadát egyszerűen tedd félre, és amikor tálalnád a salátát, öntsd rá a szószt és keverd össze az egészet.
Készítsd el ezeket a tésztasalátákat:
Tálald szobahőmérsékleten a tésztát
A tészta hűtése során a kémiai összetételében az amilózláncok újra kiegyenesednek, amitől a tészta megkeményedik.
A tésztában lévő rezisztens keményítő pedig a rostokhoz hasonlóan működik, vagyis a bélben lévő emésztőenzimek nehezebben bontják le, ami segíthet csökkenteni a vércukorszint megugrását evés közben. Ettől független nem túl szívderítő kemény tésztát rágcsálni, ahogyan a megdermedt szósz sem mennyei manna. A tésztasaláta ízei továbbá tompábbak lesznek, ha túlságosan hideg az étel.
Szerencsére akad megoldás a problémára: tálalás előtt hagyd, hogy a tésztasaláta szobahőmérsékletűre melegedjen.
Ez az egyszerű trükk lehetővé teszi, hogy a tészta megpuhuljon és visszanyerje kellemes állagát anélkül, hogy gumiszerűvé válna, miközben az ízek is felerősödnek.
Próbáld ki ezeket a finom tésztasalátákat:
Extra tipp a tökéletes tésztasalátához
A tökéletes tésztasaláta elkészítéséhez érdemes lehet olyan sós hozzávalókat is használni (kapribogyó, savanyúság és pácolt paprika), amelyek tovább gazdagítják a majonézes öntet ízvilágát. A citromlé ugyanakkor könnyíti és felfrissíti a nehezebb tésztasalátákat.
Még több gyors recept és ötlet: