5 jel, ami elárulja, hogy kész vagy-e a tészta dagasztásával

Csak dagasztod és gyúrod a tésztát, de fogalmad sincs, hogy jó-e már? Eláruljuk, mi az az 5 árulkodó jel, amiből biztosra veheted, hogy eleget dagasztottad már!

Hogy honnan veheted biztosra, hogy végeztél a tészta dagasztásával? Az alábbi 5 jel arról árulkodhat, hogy készen vagy:

5 jel, ami elárulja, hogy kész vagy-e a tészta dagasztásával

Miért van szükség a tészta dagasztására?

A tészta dagasztásának lényege, hogy megerősítse a glutént, amik lényegében azok a fehérjeszálak, amelyek a kenyér szerkezetét és állagát adják. Miközben te (vagy az álló mixer!) megdolgozza a tésztát, a gluténszálak szorosabbra húzódnak, és egy vonalba rendeződnek.

Sima tészta – A tészta eleinte egy bozontos, csomós masszára fog emlékeztetni, majd a dagasztás során fokozatosan kisimul. Mire befejezi, teljesen simának és kissé ragadósnak kell lennie.

Megtartja az alakját – Emeld fel a tésztagolyót, és tartsd a levegőben egy másodpercig. Ha megtartja a golyó alakját, az azt jelenti, hogy a glutén feszes és erős. Ha megereszkedik az ujjaid között, a sikér még mindig laza, vagyis még gyúrni kell.

A bökésteszt – Az ujjaddal erősen bökdösd meg a tésztagolyót. Ha a bemélyedés gyorsan visszapattan, akkor már készen van is. Ha azonban egy kráter marad a bökés helyén, folytasd a dagasztást.

Az ablaküvegteszt – Csípj le egy golflabda méretű tésztadarabot, és nyújtsd vékony lappá az ujjaid között, mintha csak egy kis ablakot akarnál belőle formázni. Ha a glutén már jól kifejlődött, a tészta papírvékony fóliává nyúlik anélkül, hogy eltörne. Ha gyorsan eltörik… kitaláltad, folytasd a dagasztást!

A fáradtság – Na nem a tészta lesz fáradt, hanem te. Vagyis, ha már 10-12 perce dagasztod a tésztát, és fáradt a karod, akkor valószínűleg már jó lesz.

Ha az idő lejárta előtt elfáradsz, nyugodtan pihenj meg néhány percre, majd kezdj neki újból.

Ha nem is vagy 100%-ig biztos benne, hogy teljesen megdagasztottad a tésztát, viszont a fenti teszteken majdhogynem átmegy, akkor elégedett lehetsz az erőfeszítéseiddel, és rátérhetsz a sütésre.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...