Így használd az édesen sós, sokoldalú teriyaki szószt

A japán folyadék egy igazi ízbomba, ami párosíthatsz grillezett húsokhoz, csirkéhez és zöldségekhez. Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan használd a teriyaki szószt!

Találkoztál már vele a boltban, olvastál róla valahol, de eddig nem tudtad hogy kezdj el vele dolgozni? Most eláruljuk, mi is az, és hogyan használd a teriyaki szószt!

Mi az a teriyaki szósz?

Bár a teriyaki szóról nekünk egyből a ragacsos, sós (édes-sós) szószt ugrik be, Japánban egy főzési stílus elnevezésére is használják. A teriyaki szó a következő szavakra bontható: "teri", ami a szósz fényét vagy csillogását jelenti, és "yaki", ami azt jelenti, hogy "grillezni". Japán szakácsok az 1600-as években hozták létre a technikát, és általában hús, hal vagy zöldség grillezését takarja, miközben többször megkenik az ételt mázzal.

Minden a kedvenc sós öntetünkről – így használd a teriyaki szószt

Ez a máz általában szójaszószból, szakéból vagy mirinből és cukorból készül. Elég egyszerű, nem?

Addig főzik, amíg redukálódik, sűrűvé és szirupszerűvé válik, majd ezt adják hozzá az ételekhez

Ez a folyamat koncentrálja az ízeket, és azt a jellegzetes ragacsos, édes-sós ízt eredményezi, amit mi is ismerünk. A teriyakit gyakran párosítják friss gyömbérrel, szeletelt újhagymával, a szezámmaggal és a chilivel.

Milyen íze van a teriyaki szósznak?

A legjellegzetesebb tapasztalás teriyakival készült ételek fogyasztásánál az egyszerre édes és csípős íz, mindez ragadós formában. A szójából egy nagy adag sót és umami ízt is kapunk, ezért is lehet olyan jól feldobni vele a könnyű halas vagy zöldséges ételeket, valamint kiemelni a vörös húsok umami ízét.

Csípős a teriyaki szósz?

Nem! A teriyaki szósz hagyományos változatában nincs chili, bár érdemes ellenőrizni a boltban vásárolt szósz címkéjén az összetevőket, ha biztosra szeretnél menni. Ha magad készíted a szószt, és szereted a csípősséget, akkor nyugodtan tegyél bele apróra vágott friss csilit.

Teriyaki lazac

Érdekesség, hogy a lazacban eléggé hangsúlyos az umami íz, tehát az ötödik alapíz. Az alapvető édes, sós, keserű, savanyú íz mellett, 1908-as publikációjában említi először ...

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

Hogyan használd a teriyaki szószt?

A teriyaki szósz fő felhasználási területe a máz. Tehát, ha legközelebb például valamilyen tepsis sült ételt készítesz, próbáld ki, hogy megkened ezzel a sós szósszal. Egy másik felhasználási módja a kebabok vagy nyársak megkenése grillezés közben. Ha a teriyakit mázként használod, fontos megjegyezni, hogy közvetlenül a sütés végén kell használni. Ez azért van így, mert a magas cukortartalom miatt valószínűleg megég, ha túl sokáig vagy nagyon magas hőfokon melegíted.

Emellett wokos stir-fryhoz, sült húsok vagy zöldségek bevonására is alkalmazhatod, ahol a magas hőmérséklet csak rövid ideig melegíti a mártást, és az szép ragacsossá válik.

A teriyaki kiváló pác is, amivel számtalan étel ízét fokozhatod: akár lazacot, csirkét vagy tofut is pácolhatsz teriyakiban más aromásal hozzávalókkal, például gyömbérrel, chilivel és fokhagymával együtt, sütés vagy grillezés előtt. Csak győződj meg róla, hogy a felesleges pácot főzés előtt lecsöpögteted!

Hogyan tárold a teriyaki szószt?

A boltban vásárolt teriyaki szósz felbontásig mehet a konyhaszekrény vagy a kamrába, de felbontás után a hűtőben kell tárolni, ahol viszont akár egy évig is eláll. Ha saját magad készíted, akkor azonnal a hűtőszekrénybe kell tenned.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...