Találkoztál már vele a boltban, olvastál róla valahol, de eddig nem tudtad hogy kezdj el vele dolgozni? Most eláruljuk, mi is az, és hogyan használd a teriyaki szószt!
Mi az a teriyaki szósz?
Bár a teriyaki szóról nekünk egyből a ragacsos, sós (édes-sós) szószt ugrik be, Japánban egy főzési stílus elnevezésére is használják. A teriyaki szó a következő szavakra bontható: "teri", ami a szósz fényét vagy csillogását jelenti, és "yaki", ami azt jelenti, hogy "grillezni". Japán szakácsok az 1600-as években hozták létre a technikát, és általában hús, hal vagy zöldség grillezését takarja, miközben többször megkenik az ételt mázzal.
Ez a máz általában szójaszószból, szakéból vagy mirinből és cukorból készül. Elég egyszerű, nem?
Addig főzik, amíg redukálódik, sűrűvé és szirupszerűvé válik, majd ezt adják hozzá az ételekhez
Ez a folyamat koncentrálja az ízeket, és azt a jellegzetes ragacsos, édes-sós ízt eredményezi, amit mi is ismerünk. A teriyakit gyakran párosítják friss gyömbérrel, szeletelt újhagymával, a szezámmaggal és a chilivel.
Milyen íze van a teriyaki szósznak?
A legjellegzetesebb tapasztalás teriyakival készült ételek fogyasztásánál az egyszerre édes és csípős íz, mindez ragadós formában. A szójából egy nagy adag sót és umami ízt is kapunk, ezért is lehet olyan jól feldobni vele a könnyű halas vagy zöldséges ételeket, valamint kiemelni a vörös húsok umami ízét.
Csípős a teriyaki szósz?
Nem! A teriyaki szósz hagyományos változatában nincs chili, bár érdemes ellenőrizni a boltban vásárolt szósz címkéjén az összetevőket, ha biztosra szeretnél menni. Ha magad készíted a szószt, és szereted a csípősséget, akkor nyugodtan tegyél bele apróra vágott friss csilit.
Hogyan használd a teriyaki szószt?
A teriyaki szósz fő felhasználási területe a máz. Tehát, ha legközelebb például valamilyen tepsis sült ételt készítesz, próbáld ki, hogy megkened ezzel a sós szósszal. Egy másik felhasználási módja a kebabok vagy nyársak megkenése grillezés közben. Ha a teriyakit mázként használod, fontos megjegyezni, hogy közvetlenül a sütés végén kell használni. Ez azért van így, mert a magas cukortartalom miatt valószínűleg megég, ha túl sokáig vagy nagyon magas hőfokon melegíted.
Emellett wokos stir-fryhoz, sült húsok vagy zöldségek bevonására is alkalmazhatod, ahol a magas hőmérséklet csak rövid ideig melegíti a mártást, és az szép ragacsossá válik.
A teriyaki kiváló pác is, amivel számtalan étel ízét fokozhatod: akár lazacot, csirkét vagy tofut is pácolhatsz teriyakiban más aromásal hozzávalókkal, például gyömbérrel, chilivel és fokhagymával együtt, sütés vagy grillezés előtt. Csak győződj meg róla, hogy a felesleges pácot főzés előtt lecsöpögteted!
Hogyan tárold a teriyaki szószt?
A boltban vásárolt teriyaki szósz felbontásig mehet a konyhaszekrény vagy a kamrába, de felbontás után a hűtőben kell tárolni, ahol viszont akár egy évig is eláll. Ha saját magad készíted, akkor azonnal a hűtőszekrénybe kell tenned.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk: