A főzés lehet olyan bonyolult vagy egyszerű, csak rajtad múlik. Egyes projektek, mint például a marhahúsos Wellington, órákig tartó előkészületeket és számos tipp és trükk ismeretét igénylik, míg egy hétköznap esti spagettihez alig több kell, mint a tészta megfőzése és a szósz elkészítése. Bár a tepsis vacsorákat általában a könnyű kategóriába soroljuk, számtalan hibát el lehet követni, ami indokolatlanul meghosszabbíthatja a sütési időt: elfelejted előmelegíteni a sütőt, odaragad az étel a tepsihez. Az időzítés vitathatatlanul a legfontosabb tényező, ha egy tepsiben akarsz minden alapanyagot megsütni, ezért a siker kulcsa a szakaszos sütés. Tekints úgy a hozzávalókra és a különböző sütési időkre, mint egy matematikai egyenletre, amelyet meg kell fejtened, de ennek a különleges feladatnak a végén finom tepsis vacsora vár.
Mire érdemes figyelni tepsis vacsora készítésekor?
Fontos figyelembe venni a hozzávalók tömörségét és méretét, mivel ezek közvetlenül befolyásolják, milyen gyorsan fognak megfelelően átsülni, de egyúttal ezek a paraméterek segítenek eldönteni, hogy mikor melyik alapanyagot tedd bele a sütőbe.
A gyökérzöldségek, például a sárgarépa és az édesburgonya körülbelül ugyanolyan gyorsan sülnek, és több időre van szükségük a sütőben.
Ezzel szemben a törékenyebb, zsengébb zöldségek, például a spárga vagy a cukorborsó, gyorsan megsülnek, ezért ezeket mindenképpen a sütési idő vége felé add hozzá. Az elősütött fehérjéket és zsenge zöldségeket tartalmazó ételek egy lépésben is elkészíthetők, mivel nincs olyan sűrű, nyers fehérje, sem pedig vaskos, kiadós zöldség, amiknek hosszú időre lenne szüksége.
Tudd, minek mennyi időre van szüksége
Egy nagyméretű, nyers fehérjét, például sertéskarajt sokkal korábban kell betenni a sütőbe, mint egy már főtt vagy kisebb fehérjét, például kockára vágott tofut, amelyet csak ropogósra kell sütni. Ne feledd, hogy a csontos fehérjéknek tovább tart a folyamat, mint a csont nélkülieknek: a csontos, bőrös csirkecombnak körülbelül 35 perc kell a teljes átsüléshez, míg a csont nélküli, bőr nélküli csirkecombnak csak nagyjából 20 perc.
A kiolvasztott, hámozott garnélarák mindössze néhány perc alatt megsül, ezért a garnélarákot csak az utolsó fázisban add hozzá a tepsihez, különösen, ha olyan keresztesvirágú zöldséggel együtt főzöd, mint a brokkoli, amelynek több időre van szüksége a sütőben. A hozzáadott édesítőszert vagy savakat, például mézet vagy ecetet tartalmazó mártásokat a sütés legvégén kell hozzáadni, hogy ne égjenek meg a forró sütőben.
A szakaszos főzés mellett a tepsis ételek sikerének másik kulcsa, hogy az edényt nem szabad túlzsúfolni. Azáltal, hogy a hozzávalóknak van egy kis mozgástere, és nem egymásra halmozva vágod be őket a sütőbe, az ételeknek esélyük van arra, hogy szépen megbarnuljanak és ropogósra süljenek, és nem párolódni fognak.
Ha pedig véletlenül túlbecsülöd egy bizonyos hozzávaló, például egy halfilé időzítését, bármikor kiveheted a tepsiből, és félreteheted egy tányérra, amíg a többi hozzávaló elkészül.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: