A téli zöldségekkel való főzés 4 hasznos szabálya

A téli zöldségekre abszolút nem jellemző a bőség és a színes változatosság, azonban ilyenkor is vannak alapanyagaink, amelyekből megpróbálhatjuk kihozni a lehető legtöbbet. A Napi Tipp pedig megmutatja, hogyan.

Nem valószínű, hogy a téli zöldségekre nézve azonnal beindul majd a fantáziánk (vagy a nyálelválasztásunk): ezek a kemény, vaskos alapanyagok ugyan nem a legszebbek és nem a legzamatosabbak, mégis főzhetünk belőlük ízletes, laktató és házias fogásokat. A téli zöldségekben is megannyi lehetőség van, csak meg kell tanulnunk ezeket előcsalogatni néhány egyszerű konyhai technika segítségével.

A téli zöldségekkel való főzés 4 hasznos szabálya

Használjuk őket együtt

Ha már a répa, krumpli vagy káposzta önmagában nem túl izgalmas, dobjuk őket egy fazékba, ezzel is növelve az ételek sokszínűségét. Ha levest, ragut vagy egyszerű köretet (pl. püré) főzünk, bátran vegyítsük a gyökérzöldségeket, káposztaféléket, amelyek ilyenkor szezonálisan elérhetők.

Bónuszként néhány téli gyümölcsöt is bevethetünk (pl. alma, körte, narancs), így tényleg egyedi ízélményt elérve.

Keverjük a „textúrákat”

Annak ellenére, hogy a fenti vegyítésekből izgalmas ízvilágú ételek születnek, az állag továbbra is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Mivel a gyökérzöldségek nagyrészt ugyanolyan puhára/pépesre főnek, kizárólagos használatukkal egyhangú és egysíkú texturális világot alkotunk.

Dobjuk fel a krumplik, répák, céklák egyhangúságát káposztafélék (fodros kel, kelkáposzta, kelbimbó), hüvelyesek és gabonák hozzáadásával.

Nem mindig a főzés a nyerő

Egyes téli zöldségeknél sokkal erőteljesebb, karakteresebb ízt kaphatunk, ha a főzés helyett másik konyhai módszerhez folyamodunk. A káposztaféléknek nagyon jól áll a magas hőfokon végzett pirítás (serpenyőben vagy sütőben), a gyökérzöldségek pedig tepsin, fűszeresen sütve és karamellizálva teljesen új arcukat mutatják.

Fűszerezzünk határozottan

Önmagukban viszonylag szerény ízeket hoznak a téli alapanyagok, ezért ilyenkor kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a fűszertartó üvegekbe. A száraz ízesítőkön túl bevethetjük citrusok héját és levét, használhatunk ecetet és olyan aromabombákat, mint a gyömbér, fokhagyma vagy chili.

Ecetes-sós sült burgonya

Ez a ropogós, sóval és ecettel sült „tört burgonya" egy extrább köret vagy akár önálló nassolnivaló az ínyenceknek. Nagyon egyszerű elkészíteni, és azon túl isteni finom! A ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek, amelyek segíthetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...