Nem valószínű, hogy a téli zöldségekre nézve azonnal beindul majd a fantáziánk (vagy a nyálelválasztásunk): ezek a kemény, vaskos alapanyagok ugyan nem a legszebbek és nem a legzamatosabbak, mégis főzhetünk belőlük ízletes, laktató és házias fogásokat. A téli zöldségekben is megannyi lehetőség van, csak meg kell tanulnunk ezeket előcsalogatni néhány egyszerű konyhai technika segítségével.
Használjuk őket együtt
Ha már a répa, krumpli vagy káposzta önmagában nem túl izgalmas, dobjuk őket egy fazékba, ezzel is növelve az ételek sokszínűségét. Ha levest, ragut vagy egyszerű köretet (pl. püré) főzünk, bátran vegyítsük a gyökérzöldségeket, káposztaféléket, amelyek ilyenkor szezonálisan elérhetők.
Bónuszként néhány téli gyümölcsöt is bevethetünk (pl. alma, körte, narancs), így tényleg egyedi ízélményt elérve.
Keverjük a „textúrákat”
Annak ellenére, hogy a fenti vegyítésekből izgalmas ízvilágú ételek születnek, az állag továbbra is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Mivel a gyökérzöldségek nagyrészt ugyanolyan puhára/pépesre főnek, kizárólagos használatukkal egyhangú és egysíkú texturális világot alkotunk.
Dobjuk fel a krumplik, répák, céklák egyhangúságát káposztafélék (fodros kel, kelkáposzta, kelbimbó), hüvelyesek és gabonák hozzáadásával.
Nem mindig a főzés a nyerő
Egyes téli zöldségeknél sokkal erőteljesebb, karakteresebb ízt kaphatunk, ha a főzés helyett másik konyhai módszerhez folyamodunk. A káposztaféléknek nagyon jól áll a magas hőfokon végzett pirítás (serpenyőben vagy sütőben), a gyökérzöldségek pedig tepsin, fűszeresen sütve és karamellizálva teljesen új arcukat mutatják.
Fűszerezzünk határozottan
Önmagukban viszonylag szerény ízeket hoznak a téli alapanyagok, ezért ilyenkor kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a fűszertartó üvegekbe. A száraz ízesítőkön túl bevethetjük citrusok héját és levét, használhatunk ecetet és olyan aromabombákat, mint a gyömbér, fokhagyma vagy chili.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek, amelyek segíthetnek: