A téli zöldségekkel való főzés 4 hasznos szabálya

A téli zöldségekre abszolút nem jellemző a bőség és a színes változatosság, azonban ilyenkor is vannak alapanyagaink, amelyekből megpróbálhatjuk kihozni a lehető legtöbbet. A Napi Tipp pedig megmutatja, hogyan.

Nem valószínű, hogy a téli zöldségekre nézve azonnal beindul majd a fantáziánk (vagy a nyálelválasztásunk): ezek a kemény, vaskos alapanyagok ugyan nem a legszebbek és nem a legzamatosabbak, mégis főzhetünk belőlük ízletes, laktató és házias fogásokat. A téli zöldségekben is megannyi lehetőség van, csak meg kell tanulnunk ezeket előcsalogatni néhány egyszerű konyhai technika segítségével.

A téli zöldségekkel való főzés 4 hasznos szabálya

Használjuk őket együtt

Ha már a répa, krumpli vagy káposzta önmagában nem túl izgalmas, dobjuk őket egy fazékba, ezzel is növelve az ételek sokszínűségét. Ha levest, ragut vagy egyszerű köretet (pl. püré) főzünk, bátran vegyítsük a gyökérzöldségeket, káposztaféléket, amelyek ilyenkor szezonálisan elérhetők.

Bónuszként néhány téli gyümölcsöt is bevethetünk (pl. alma, körte, narancs), így tényleg egyedi ízélményt elérve.

Keverjük a „textúrákat”

Annak ellenére, hogy a fenti vegyítésekből izgalmas ízvilágú ételek születnek, az állag továbbra is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Mivel a gyökérzöldségek nagyrészt ugyanolyan puhára/pépesre főnek, kizárólagos használatukkal egyhangú és egysíkú texturális világot alkotunk.

Dobjuk fel a krumplik, répák, céklák egyhangúságát káposztafélék (fodros kel, kelkáposzta, kelbimbó), hüvelyesek és gabonák hozzáadásával.

Nem mindig a főzés a nyerő

Egyes téli zöldségeknél sokkal erőteljesebb, karakteresebb ízt kaphatunk, ha a főzés helyett másik konyhai módszerhez folyamodunk. A káposztaféléknek nagyon jól áll a magas hőfokon végzett pirítás (serpenyőben vagy sütőben), a gyökérzöldségek pedig tepsin, fűszeresen sütve és karamellizálva teljesen új arcukat mutatják.

Fűszerezzünk határozottan

Önmagukban viszonylag szerény ízeket hoznak a téli alapanyagok, ezért ilyenkor kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a fűszertartó üvegekbe. A száraz ízesítőkön túl bevethetjük citrusok héját és levét, használhatunk ecetet és olyan aromabombákat, mint a gyömbér, fokhagyma vagy chili.

Ecetes-sós sült burgonya

Ez a ropogós, sóval és ecettel sült „tört burgonya" egy extrább köret vagy akár önálló nassolnivaló az ínyenceknek. Nagyon egyszerű elkészíteni, és azon túl isteni finom! A ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek, amelyek segíthetnek:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!