Ízesítsd a tejszíned az ezerszer istenibb desszertek érdekében

A tejszín önmagában is zseniális, azonban gazdag, természetesen édeskés íze kiegészülhet különböző aromákkal, ráadásul egy borzasztóan egyszerű folyamat során. A Napi Tipp megmutatja, hogyan varázsolhatod citrusossá, fahéjassá, csípőssé.

Tejszín. Sok mindenre használjuk sütéskor, desszertek készítésénél – a lágy habtól kezdve, a csokoládékrémeken át egészen a sodókig rengeteg receptben szerepelhet. De mi lenne, ha nem hagynánk csak úgy, önmagában színre lépni, hanem különböző ízekkel bolondítanánk meg a zsíros tejterméket? A tejszín ízesítése gyerekjáték, és egy kiváló módja annak, hogy különlegesebbé, egyedibbé tegyük desszertjeinket. Nézzük, mi a teendő!

Ízesítsd a tejszíned az ezerszer istenibb desszertek érdekében

Infúzió (de nem az a fajta)

Mivel a tejszín (jó esetben) kellően zsíros tejtermék, könnyedén felvesz mindenféle ízeket és aromákat. Persze erre rá kell segítenünk, mégpedig egy kis hővel. Az infuse angol nyelvű kifejezés, magyarul nagyjából ízesítést jelent, azonban eredeti nyelven egy sokkal erőteljesebb, „fúziós” szinten történő egyesítést implikál.

Ennek során valamit folyadékban áztatnak azért, hogy az ázó anyag átadja pozitív tulajdonságait (elsősorban az ízét) a lének.

Tulajdonképpen a tea is így működik, no meg még egy tucat egyéb dolog, de a tejszín esetében is bevethetjük a módszert. Ehhez alacsony lángon kell melegítenünk a tejszínt az ízesítő alapanyaggal együtt, hogy az szépen, lassan átadja aromáit a tejterméknek. Nem szabad forralni, mert akkor kicsapódhat a benne lévő fehérje. Miután épphogy csak elértük a forráspontot, vegyük le a lábast a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni legalább 30 percig. Ez az utolsó fázis végleg elmélyíti majd az ízeket. Egy alapos szűrés után a tejszínt használhatjuk bármilyen receptben.

Lehetséges ízesítők

Különböző ízek közül választhatunk, ezek mindegyike mást és mást ad hozzá a desszertekhez. Íme, néhány alapvető példa:

  • fahéj: használjunk egész rudat, hogy könnyebb legyen kihalászni, és hogy ne változzon meg a tejszín színe
  • citromhéj: kizárólag kezeletlen gyümölcs héját vessük be, vágjunk belőle krumplihámozóval hosszabb csíkokat
  • chili: megmosott, félbe vágott, friss paprikákat tegyünk a lábosba, magostul, erestül; szárazat is használhatunk, de az tüzesebb lesz
  • gyömbér: friss, hámozott, nagyobb darabokra vágott gyömbért használjunk, nem túl erőteljes, de kellemesen friss aromát ad
  • kókusz: ne a reszeléket, hanem a nagyobb darabokból álló chipset/forgácsot használjuk, abból is lehetőleg pirítottat

Felhasználási feltételek, lehetőségek

Minden receptben, ami egyszerű tejszínt kíván, használhatunk ízesítetett. Persze van néhány fontos dolog az alkalmazással kapcsolatban, amire érdemes odafigyelni.

Mindig hagyjuk kihűlni a tejszínt, ugyanis a forró tejtermék máshogyan viselkedhet egy receptben, mint a hideg. Különösen igaz ez a tejszínhab esetére, ahol nem elég egy enyhe lehűtés: a leszűrt, ízesített tejterméket tegyük a hűtőbe, és hagyjuk ott teljesen visszadermedni. Ugyanis csak hideg tejszínből lehet rendes, csúcsos habot verni, ellenkező esetben vajjá változik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készen állsz még néhány hajmeresztő konyhai ötletre?

Címlapról ajánljuk

További cikkek