Ízesítsd a tejszíned az ezerszer istenibb desszertek érdekében

A tejszín önmagában is zseniális, azonban gazdag, természetesen édeskés íze kiegészülhet különböző aromákkal, ráadásul egy borzasztóan egyszerű folyamat során. A Napi Tipp megmutatja, hogyan varázsolhatod citrusossá, fahéjassá, csípőssé.

Tejszín. Sok mindenre használjuk sütéskor, desszertek készítésénél – a lágy habtól kezdve, a csokoládékrémeken át egészen a sodókig rengeteg receptben szerepelhet. De mi lenne, ha nem hagynánk csak úgy, önmagában színre lépni, hanem különböző ízekkel bolondítanánk meg a zsíros tejterméket? A tejszín ízesítése gyerekjáték, és egy kiváló módja annak, hogy különlegesebbé, egyedibbé tegyük desszertjeinket. Nézzük, mi a teendő!

Ízesítsd a tejszíned az ezerszer istenibb desszertek érdekében

Infúzió (de nem az a fajta)

Mivel a tejszín (jó esetben) kellően zsíros tejtermék, könnyedén felvesz mindenféle ízeket és aromákat. Persze erre rá kell segítenünk, mégpedig egy kis hővel. Az infuse angol nyelvű kifejezés, magyarul nagyjából ízesítést jelent, azonban eredeti nyelven egy sokkal erőteljesebb, „fúziós” szinten történő egyesítést implikál.

Ennek során valamit folyadékban áztatnak azért, hogy az ázó anyag átadja pozitív tulajdonságait (elsősorban az ízét) a lének.

Tulajdonképpen a tea is így működik, no meg még egy tucat egyéb dolog, de a tejszín esetében is bevethetjük a módszert. Ehhez alacsony lángon kell melegítenünk a tejszínt az ízesítő alapanyaggal együtt, hogy az szépen, lassan átadja aromáit a tejterméknek. Nem szabad forralni, mert akkor kicsapódhat a benne lévő fehérje. Miután épphogy csak elértük a forráspontot, vegyük le a lábast a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni legalább 30 percig. Ez az utolsó fázis végleg elmélyíti majd az ízeket. Egy alapos szűrés után a tejszínt használhatjuk bármilyen receptben.

Lehetséges ízesítők

Különböző ízek közül választhatunk, ezek mindegyike mást és mást ad hozzá a desszertekhez. Íme, néhány alapvető példa:

  • fahéj: használjunk egész rudat, hogy könnyebb legyen kihalászni, és hogy ne változzon meg a tejszín színe
  • citromhéj: kizárólag kezeletlen gyümölcs héját vessük be, vágjunk belőle krumplihámozóval hosszabb csíkokat
  • chili: megmosott, félbe vágott, friss paprikákat tegyünk a lábosba, magostul, erestül; szárazat is használhatunk, de az tüzesebb lesz
  • gyömbér: friss, hámozott, nagyobb darabokra vágott gyömbért használjunk, nem túl erőteljes, de kellemesen friss aromát ad
  • kókusz: ne a reszeléket, hanem a nagyobb darabokból álló chipset/forgácsot használjuk, abból is lehetőleg pirítottat

Flan, a latin-amerikai krémdesszert

A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon ...

Bodzás-epres fool

A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a ...

Mennyei túrórudi-pohárkrém

Újragondoltuk a túró rudit, hogy pohárba tölthessük! A réteges finomságban a csoki és a túró mellett, helyt kapott a vanília, a citromhéj, a habtejszín és persze két kanálnyi ...

Felhasználási feltételek, lehetőségek

Minden receptben, ami egyszerű tejszínt kíván, használhatunk ízesítetett. Persze van néhány fontos dolog az alkalmazással kapcsolatban, amire érdemes odafigyelni.

Mindig hagyjuk kihűlni a tejszínt, ugyanis a forró tejtermék máshogyan viselkedhet egy receptben, mint a hideg. Különösen igaz ez a tejszínhab esetére, ahol nem elég egy enyhe lehűtés: a leszűrt, ízesített tejterméket tegyük a hűtőbe, és hagyjuk ott teljesen visszadermedni. Ugyanis csak hideg tejszínből lehet rendes, csúcsos habot verni, ellenkező esetben vajjá változik.

Szaftos feketeerdő-brownie

Egy tepsiben egyesül a fekete erdők aromás cseresznyéje és légies tejszínhabja a brownie gazdag, szaftos tésztájával. Ami pedig ebből a frigyből születik, az kész ámulat, tényleg ...

Citromos hamis tiramisu

Nevetségesen egyszerű összedobni ezt a firssítő, nyári desszertet: a varázs abból áll, hogy elkészíti magát a sütemény a hűtőben. A tejföl miatt egy fokkal gazdaságosabb, mint a ...

Francia krémes, ahogy mi szeretjük

Nem túl édesszájú a család, de ha krémesről van szó, mindenki bevág egy jó nagy kockát belőle, ennek ugyan is nem tud ellenállni senki. Több receptet elkészítettem már ezek ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készen állsz még néhány hajmeresztő konyhai ötletre?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...