Így süss tarját, hogy finom puha legyen

Ha sertést sütnél, mert picit ráuntál a csirkedömpingre vagy esetleg a húsmentességre, ajánljuk, hogy a tarját válaszd. Finom, ízes, szaftos – mai Napi Tippünk a tarja sütésében segít.

Hogy miért vegyünk tarját, ha már sertéshúst eszünk? Mert gyönyörű márványosan szövi át a zsír, ami a legtöbb ízt hordozza, és ami segít abban, hogy sütés-főzés után is szaftos és puha maradjon a hús, míg ezzel szemben a csirkemell vagy a sertéskaraj igen hamar kiszáradhat. A tarja egészben és szeletben is süthető, apróra vágva is kiváló, de megfelelő érlelés után grillezhetjük is.

Rakott sertéstarja

Az a zseniális ebben a receptben, hogy a köret és a hús egyszerre készül, így már csak egy kis savanyúság hiányzik a vasárnapi ebédhez!   Még több ízletes hozzávalót itt ...

Tudtad?

A csontozott tarjának nagyon jól áll a pácolás és fűszerezés: szuper ötlet egy-egy arányú só és cukor keverékével bedörzsölni a húst, mivel a sertés kifejezetten szereti a cukrot.

A tapasztalt háziasszonyok szerint pedig a csontos tarja (és mindenféle csontos hús) előnye az, hogy jóval szaftosabbra sül. Ki-mit szeret!

Hogyan süssük a szeletelt tarját?

Ha szeletelt a tarjánk, a hússzeleteket sütés előtt érdemes szobahőmérsékleten pihentetni, mert a hűtőhideg hús nem tud egyenletesen sülni: kívül hamar felmelegszik és pirulni kezd, de a belseje nyers maradhat.

Ha sütés előtt 30-40 perccel kiveszed a húst a hűtőből, átforgatod kevés olajban, és hagyod pihenni, akkor elég oldalanként 3-4 percig sütni. Ezután tedd félre alufóliával letakarva 5-10 percre, majd még tűzforró serpenyőben kapasd meg mindkét oldalát néhány másodperc alatt, és már kész is!

Hogyan süssük az egész tarját?

Az egész, csontozott tarját Biró Lajos séf szerint érdemes lassú tűzön sütni, elég 110-120 fokon fólia nélkül, szabadon sütni, de szánj rá jó négy-öt órát. Négy óra után szúrj hústűt a tarjába, és ha már kellően puhának érzed (aka szalad a húsba a tű), akkor vedd ki a sütőből.

Emeljük a hőfokot 200 °C fölé (220-230 °C akár), majd mikor felhevült a sütő, tegyük vissza a húst, hogy szép kéreg pirulhasson rá. Amíg a sütő felmelegszik, addig is pihen a hús, az összes nedvességtartalom, íz, fűszer bent marad, majd a hirtelen magas hőfokon a külső rész gyönyörűen megpirul, és enyhén karamellizálódik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...