4+1 ételízesítő, amiről nem is gondolnád, milyen jól illik a csirkemellhez

A csirkemell a húsevők konyháinak talán leggyakoribb vendége, de a sónál és borsnál, esetleg mustárnál, fokhagymánál sokan nem látunk tovább, ha ízesítenénk. Ajánlunk 5 alapanyagot, amire lehet, nem is gondoltál eddig.

A serpenyős vagy sütőben sült csirkeételek legtöbbünk konyhájában beálltak egy-egy adott ízvilágra: só, bors, fokhagyma, esetleg, tejföl, mustár/joghurt kerül leggyakrabban a húsokra, meg talán még némi zöldség a sütőbe a húsdarabok mellé. Pedig van néhány egyáltalán nem drága alapanyag, amivel feldobhatod kedvenc sült csirkemelled:

1.) CITROMHÉJ, CITROMLÉ

A halakhoz hasonlóan a citrom a csirkehúsnak is jól áll ám, de ne bolti citromlére gondoljunk, hanem (ha lehet, kezeletlen), citromra, melynek héjából és levéből is bőven adhatunk a húshoz. Ha nem akarjuk elnyomni ezt a csodás savanykás ízvilágot, amit a citrom nyújt, mellé csak sót és borsot használjunk, esetleg fokhagymát, kakukkfüvet. Rizzsel, könnyed salátával tálaljuk.

2.) SZÓJASZÓSZ

Tudjuk, ez sokatoknál megfordul, de aki nem használja, annak tényleg csak ajánlani tudjuk. Ne gondold túl, és ne vegyítsd a magyaros ízvilággal: készíts belőle pácot! 1-2 evőkanál szójaszószhoz tegyél egy kevés mézet vagy cukrot, pár csepp citromlevet vagy (rizs)ecetet, esetleg friss chilit, reszelt gyömbért, fokhagymát, és ebben süsd ki a húst.

Szójaszószos csirkeszárnyak

Az eredeti recept szerint a szárnyakat csak meg kell főzni és forrón tálalni. Nekem így nem volt valami szép látvány, ezért sütöttem meg. Szerintem sokkal finomabb lett így.

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

3.) LESTYÁN

Az elhanyagolt zöldfűszer és gyógynövény, amiről talán kevesen tudjuk, hogy a bolti ételízesítők alapját is adja. Ebből következően kitűnő és intenzív ízfokozója lehet frissen vagy szárítva egy csirkemelles fogásnak is - teheted egy mustáros-tejfölös raguba is, de fokhagymával, hagymával, további zöldfűszerrel, olajon átsütött hússzeletekhez is remek - dobj a serpenyőbe pár szelet paradicsomot is! (Ja, és húslevesben is szuper!)

4.) BORSIKAFŰ (alias csombor)

Szintén mostohagyerek, bár Erdélyben igen gyakori kísérője a hagyományos, főként káposztás fogásoknak, leveseknek. Talán nem sokan tudják, de az emésztőrendszernek is könnyebb, ha fekete bors helyett őt használjuk. Mindenbe mehet, amibe borsot használnánk, azonban arra számítsunk, hogy az ételnek lesz tőle egy enyhe, "zöldfűszeres mellékíze" is.

Borsikafű

+1.) MAJONÉZ

Ha pedig kirántanád a csirkét, egy plusz adalékanyagtól sokkal lédúsabbá, szaftosabbá, omlósabbá varázsolhatod, ez pedig nem más, mint a majonéz! Panírozásnál a húst tojással elkevert majonézbe forgatjuk, aztán kerül rájuk a zsemlemorzsa, végül mehet a tepsire, némi olajsprickolás, és sütés! Isteni. Erről itt írtunk korábban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több csirkés cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...