Kit ne tenne boldoggá egy nagy tányér gőzölgő tészta egy hosszú nap után? Mi nem ismerünk (legalábbis nem akarunk) ilyen személyeket. És bár az egyik lehető legkönnyebben elkészíthető étel a tészta talán, ami létezik a Földön, van pár praktika, amit tésztafőzésnél be kell tartani. Most ez a lista egészült ki egy eddig talán nem is ismert tippel: eszerint a száraztésztát főzés előtt érdemes beáztatni!
Akárcsak a lencsék és babok vagy a rizs esetében, a főzés előtti áztatás a száraztészta rehidratálását szolgálja, ami segít, hogy még gyorsabban elkészüljön az étel. Ez az egyszerű trükk ugyanis kevesebb mint a felére csökkenti a tészta főzési idejét, vagyis nemcsak, hogy gyorsabban elkészül a vacsi (ha előre gondolkoztál, és időben beáztattad a tésztát), de még az energiával is spórolsz, ami a téli időszakban igencsak nagy motiváció.
A tészta nem veszíti el formáját ennek a könnyű technikának köszönhetően, mert valójában nem fő meg, miközben a vízben pihen, hanem egyszerűen megduzzad, ahogy magába szívja a folyadékot.
Mivel nincs hőhatás, a keményítő sem aktiválódik, így a darabok nem ragadnak össze. Pusztán egy tálra, szobahőmérsékletű vízre lesz szükséged, és akár két órára is hagyhatod fürdőzni a tésztát (bár ez az idő függ a tészta fajtájától és vastagságától, a vékonyabb, érzékenyebb tésztákat kevesebb ideig szabad így áztatni). A tésztának végül rugalmasnak és puhának kell lennie, de még nem lesz olyan enyhén áttetsző, mint a teljesen megfőtt állapotában.
Amikor pedig elérkezett a főzés ideje, csöpögtesd le, majd át is rakhatod a sós, forrásban lévő jacuzziba a megszokott módon. Ekkor azonban elég nagyjából egy percig forralni, hogy átmelegedjen, és bevégezze a főzési folyamatot (azért mindenképp ellenőrizd, hogy tényleg átfőtt). De a beáztatott tésztát akár egy serpenyőben rotyogó mártása is beleteheted, ilyenkor is nagyon sok vizet felszív magába a tészta. Épp ezért ez a módszer különösen jól működik levesebb, több folyadékot tartalmazó szószoknál. Ráadásul így mindent egy serpenyőben készíthet el, ami megkönnyíti a takarítást.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk: