Tényleg mindig ki kell zsírozni a sütőformát?

A süteményreceptek gyakran nem konzisztensek, ha a sütőformák kikenéséről esik szó. Ezért az ember vagy túlzásba esik és vajaz-lisztez-sütőpapíroz mindent, vagy a minimalista megközelítést választja, és nem tesz a tepsibe szinte semmit. Hadd teremtsen rendet ebben a káoszban a mai Napi Tipp!

A süteménysütés sikere sok mindenen áll vagy bukik – ezek egyike a sütőforma, pontosabban annak a helyes kikenése. Ebben a kérdésben persze mindig más választ kapunk, és minél több receptet olvasunk el, annál zavarosabbá válhat a kép arról, hogy most akkor vajazni kéne, lisztezni vagy mindent is egyszerre bevetni? A válasz pedig nem bonyolult ám, sőt, a megoldás sokkal logikusabb, mint gondolnánk. Jöjjön a sütőforma kizsírozásának minden csínja-bínja!

Tényleg mindig ki kell zsírozni a sütőformát?

Első szint: vajazás

Egy sütőformát minden olyan esetben ki kell vajazni, ha azt szeretnénk, hogy a sülő tészta ne ragadjon oda a falához, és miután kihűlt, könnyebben kicsusszanjon a formából. Erre a szabályra mindössze egy ellenpélda van.

Egyedül akkor érdemes elhagyni a vajazást, ha olyan süteményt készítünk, ami légies állagát habbá vert tojásfehérjékből nyeri.

A lágy, könnyed masszák ugyanis „felkapaszkodnak” a zsírozatlan, forró fém-, üveg- vagy kerámiafelületre, ezáltal a piskóta magasabbra nő, és magasabb is marad. Egy zsírozott felület azonban mindezt nem teszi lehetővé, így a kivajazott formában sütött tojáshabos piskóták laposabbak lesznek.

Második szint: lisztezés

Lisztet azért szórunk a vajra, hogy az ne olvadjon bele teljesen a sütés során a szépen-lassan kialakuló piskótába. Ha lisztet és vajat is használunk, szinte 100%-ig garantált lesz a siker, azonban van a módszernek egy hátulütője: a liszttől vastagabb, keményebb réteg alakulhat ki a széleken.

Ha ez nem zavar minket, vagy amúgy is le kéne vágni a piskóta alját és oldalait, akkor bátran lisztezzünk. Szintén jó ötlet lehet minden olyan massza alatt kivajazni-kilisztezni a formát, amelynek kifejezetten magas a cukortartalma, kuglófok esetében pedig kötelező.

Harmadik szint: sütőpapírozás

Sütőpapír használatával kiválthatjuk a lisztet, valamint a velejáró vastagabb széleket is. Azonban a papír kivágásával és elrendezésével mindig sok a macera, főleg a bonyolultabb formájú formáknál.

Ezért a lehető legjobb módszer, amit választhatunk szinte bármilyen (kivéve a felsorolt kivételek esetében) sütemény esetében a következő: vajazzuk ki a formát, majd csak az aljára vágjunk ki egy darab sütőpapírt, és már jöhet is a massza.

Leragadási szempontból az alsó rész a legkritikusabb, így ott érdemes kiépíteni ezt a dupla védelmi vonalat.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek