Tényleg mindig ki kell zsírozni a sütőformát?

A süteményreceptek gyakran nem konzisztensek, ha a sütőformák kikenéséről esik szó. Ezért az ember vagy túlzásba esik és vajaz-lisztez-sütőpapíroz mindent, vagy a minimalista megközelítést választja, és nem tesz a tepsibe szinte semmit. Hadd teremtsen rendet ebben a káoszban a mai Napi Tipp!

A süteménysütés sikere sok mindenen áll vagy bukik – ezek egyike a sütőforma, pontosabban annak a helyes kikenése. Ebben a kérdésben persze mindig más választ kapunk, és minél több receptet olvasunk el, annál zavarosabbá válhat a kép arról, hogy most akkor vajazni kéne, lisztezni vagy mindent is egyszerre bevetni? A válasz pedig nem bonyolult ám, sőt, a megoldás sokkal logikusabb, mint gondolnánk. Jöjjön a sütőforma kizsírozásának minden csínja-bínja!

Tényleg mindig ki kell zsírozni a sütőformát?

Első szint: vajazás

Egy sütőformát minden olyan esetben ki kell vajazni, ha azt szeretnénk, hogy a sülő tészta ne ragadjon oda a falához, és miután kihűlt, könnyebben kicsusszanjon a formából. Erre a szabályra mindössze egy ellenpélda van.

Egyedül akkor érdemes elhagyni a vajazást, ha olyan süteményt készítünk, ami légies állagát habbá vert tojásfehérjékből nyeri.

A lágy, könnyed masszák ugyanis „felkapaszkodnak” a zsírozatlan, forró fém-, üveg- vagy kerámiafelületre, ezáltal a piskóta magasabbra nő, és magasabb is marad. Egy zsírozott felület azonban mindezt nem teszi lehetővé, így a kivajazott formában sütött tojáshabos piskóták laposabbak lesznek.

Áfonyalekváros muffin

A muffin az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény, és pontosan az egyszerűsége miatt szeretjük oly nagyon. Ha kevés az időnk, és szeretnénk meglepni a családot, vagy a vendégeket ...

Második szint: lisztezés

Lisztet azért szórunk a vajra, hogy az ne olvadjon bele teljesen a sütés során a szépen-lassan kialakuló piskótába. Ha lisztet és vajat is használunk, szinte 100%-ig garantált lesz a siker, azonban van a módszernek egy hátulütője: a liszttől vastagabb, keményebb réteg alakulhat ki a széleken.

Ha ez nem zavar minket, vagy amúgy is le kéne vágni a piskóta alját és oldalait, akkor bátran lisztezzünk. Szintén jó ötlet lehet minden olyan massza alatt kivajazni-kilisztezni a formát, amelynek kifejezetten magas a cukortartalma, kuglófok esetében pedig kötelező.

Harmadik szint: sütőpapírozás

Sütőpapír használatával kiválthatjuk a lisztet, valamint a velejáró vastagabb széleket is. Azonban a papír kivágásával és elrendezésével mindig sok a macera, főleg a bonyolultabb formájú formáknál.

Ezért a lehető legjobb módszer, amit választhatunk szinte bármilyen (kivéve a felsorolt kivételek esetében) sütemény esetében a következő: vajazzuk ki a formát, majd csak az aljára vágjunk ki egy darab sütőpapírt, és már jöhet is a massza.

Leragadási szempontból az alsó rész a legkritikusabb, így ott érdemes kiépíteni ezt a dupla védelmi vonalat.

Klasszikus vakondtúrás-torta

A púpos, földkupacra emlékeztető torta szerencsére jóval finomabb, mint egy tényleges vakondtúrás: tejszínes krémet és banánt rejt a gazdagon kakaós piskóta. Elkészíteni pedig a szó ...

Klasszikus meggyes piskóta

Valljuk be, jó piskótát sütni nem könnyű, biztosan azért, mert olyan egyszerűnek tűnik, pedig sok kis apró buktatója van. Ez a süti gyerekkorunk egyik kedvence, sőt még inkább a ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...