Ezért nem sül szép aranybarnára a halfiléd

Könnyed és gyors ebéd válhat bármilyen sült halfiléből, és ha megtanuljuk az elkészítés pontos módját, szinte örömmel vesszük majd elő a jól bevált recepteket, ha elkezd korogni a gyomrunk. A Napi Tipp most bemutatja a pirulás tökéletesítésének lépéseit.

Egy szaftos, aranybarnára sült halfilé, némi gabonaköret és egy könnyed saláta: nem is kell más a tányérra, ha egy gyorsan elkészíthető, egészséges és könnyed ebédre vagy vacsorára vágyunk. A különböző ízek és állagok tesznek tényleg nagyszerűvé egy ilyen (amúgy önmagában szerény) étkezést, ezért tegyük meg a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy mind a körítés, mind a sült halfilé tökéletesre sikerüljön. Nagy kudarc például, amikor a harcsák, lazacok és fogasok nem sülnek kellően pirultra és aranybarnára a serpenyőben – nézzük hát meg, milyen tényezők dolgozhatnak ellenünk!

Ezért nem sül szép aranybarnára a halfiléd

Nem elég száraz a hal

Ahogy az majd a cikk több pontján is ki fog derülni: a nedvesség az elsődleges meggátlója bárminemű pirításnak és pirulásnak. Ezért mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a filénk a lehető legszárazabb: tapogassuk végig papírtörlővel, mielőtt megsütnénk.

Túl sok páclé a serpenyőben       

Persze amennyiben előre bepácoltuk a halat, az ízes levet ne töröljük le róla törlővel (de gondoskodjunk arról, hogy a marinádunk inkább zsíros, semmint vizes) – így elveszítené a zamatát. De nem tesz jót az sem, ha a halat pácléstül zúdítjuk a felforrósított serpenyőbe: így ugyanis párolódni és nem pirulni fog a szelet.

Kevés zsiradék

Halat általában olívaolajban vagy vajban, esetleg a kettő keverékében érdemes sütni, ezek a zsiradékok ugyanis kellemes ízt adnak a filéknek. Figyeljünk a mennyiségekre: ha nem kerül elég zsír a hal és a forró fém közé, szárazon nem fog tudni rendesen lepirulni.

Túl sok zsiradék

Mondjuk, az sem segít, ha túlzásba esünk a vajjal/olajjal: ilyenkor a filé elkezdi megszívni magát, túlságosan zsíros lesz, de mindeközben el is kezdhet égni a forró közegben.

Egy közepes méretű szelet megsütéséhez bőven elég egy evőkanál olaj vagy fél evőkanál vaj (illetve ezek fele-fele arányban keverve).

Zöldségek az edényben

A páclébe kerülhetnek olyan aromás hozzávalók (pl. hagymák, zöldfűszerek, gyömbér, stb.), amelyek ugyan kellemes és utánozhatatlan ízt adnak a halnak, a sülésben, pirulásban mégis hátráltatják. Ezekből hő hatására nedvesség szabadul fel, ami párolni kezdi a halat és lelassítja a kellően pirult külső kialakulását.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Címlapról ajánljuk

További cikkek