Ezért nem sül szép aranybarnára a halfiléd

Könnyed és gyors ebéd válhat bármilyen sült halfiléből, és ha megtanuljuk az elkészítés pontos módját, szinte örömmel vesszük majd elő a jól bevált recepteket, ha elkezd korogni a gyomrunk. A Napi Tipp most bemutatja a pirulás tökéletesítésének lépéseit.

Egy szaftos, aranybarnára sült halfilé, némi gabonaköret és egy könnyed saláta: nem is kell más a tányérra, ha egy gyorsan elkészíthető, egészséges és könnyed ebédre vagy vacsorára vágyunk. A különböző ízek és állagok tesznek tényleg nagyszerűvé egy ilyen (amúgy önmagában szerény) étkezést, ezért tegyük meg a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy mind a körítés, mind a sült halfilé tökéletesre sikerüljön. Nagy kudarc például, amikor a harcsák, lazacok és fogasok nem sülnek kellően pirultra és aranybarnára a serpenyőben – nézzük hát meg, milyen tényezők dolgozhatnak ellenünk!

Ezért nem sül szép aranybarnára a halfiléd

Nem elég száraz a hal

Ahogy az majd a cikk több pontján is ki fog derülni: a nedvesség az elsődleges meggátlója bárminemű pirításnak és pirulásnak. Ezért mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a filénk a lehető legszárazabb: tapogassuk végig papírtörlővel, mielőtt megsütnénk.

Tőkehal babbal és chorizoval

Tippek :) Tőkehal:Ajánlott a hal középső vastagabb részét használni. Egyenletesebben sül és szebb is. Chorizo: Fűszeres spanyol sertéskolbász. Nagyon jól megy fehér húsú halakhoz. ...

Túl sok páclé a serpenyőben       

Persze amennyiben előre bepácoltuk a halat, az ízes levet ne töröljük le róla törlővel (de gondoskodjunk arról, hogy a marinádunk inkább zsíros, semmint vizes) – így elveszítené a zamatát. De nem tesz jót az sem, ha a halat pácléstül zúdítjuk a felforrósított serpenyőbe: így ugyanis párolódni és nem pirulni fog a szelet.

Kevés zsiradék

Halat általában olívaolajban vagy vajban, esetleg a kettő keverékében érdemes sütni, ezek a zsiradékok ugyanis kellemes ízt adnak a filéknek. Figyeljünk a mennyiségekre: ha nem kerül elég zsír a hal és a forró fém közé, szárazon nem fog tudni rendesen lepirulni.

Túl sok zsiradék

Mondjuk, az sem segít, ha túlzásba esünk a vajjal/olajjal: ilyenkor a filé elkezdi megszívni magát, túlságosan zsíros lesz, de mindeközben el is kezdhet égni a forró közegben.

Egy közepes méretű szelet megsütéséhez bőven elég egy evőkanál olaj vagy fél evőkanál vaj (illetve ezek fele-fele arányban keverve).

Zöldségek az edényben

A páclébe kerülhetnek olyan aromás hozzávalók (pl. hagymák, zöldfűszerek, gyömbér, stb.), amelyek ugyan kellemes és utánozhatatlan ízt adnak a halnak, a sülésben, pirulásban mégis hátráltatják. Ezekből hő hatására nedvesség szabadul fel, ami párolni kezdi a halat és lelassítja a kellően pirult külső kialakulását.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...