Ezért nem sül szép aranybarnára a halfiléd

Könnyed és gyors ebéd válhat bármilyen sült halfiléből, és ha megtanuljuk az elkészítés pontos módját, szinte örömmel vesszük majd elő a jól bevált recepteket, ha elkezd korogni a gyomrunk. A Napi Tipp most bemutatja a pirulás tökéletesítésének lépéseit.

Egy szaftos, aranybarnára sült halfilé, némi gabonaköret és egy könnyed saláta: nem is kell más a tányérra, ha egy gyorsan elkészíthető, egészséges és könnyed ebédre vagy vacsorára vágyunk. A különböző ízek és állagok tesznek tényleg nagyszerűvé egy ilyen (amúgy önmagában szerény) étkezést, ezért tegyük meg a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy mind a körítés, mind a sült halfilé tökéletesre sikerüljön. Nagy kudarc például, amikor a harcsák, lazacok és fogasok nem sülnek kellően pirultra és aranybarnára a serpenyőben – nézzük hát meg, milyen tényezők dolgozhatnak ellenünk!

Ezért nem sül szép aranybarnára a halfiléd

Nem elég száraz a hal

Ahogy az majd a cikk több pontján is ki fog derülni: a nedvesség az elsődleges meggátlója bárminemű pirításnak és pirulásnak. Ezért mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a filénk a lehető legszárazabb: tapogassuk végig papírtörlővel, mielőtt megsütnénk.

Túl sok páclé a serpenyőben       

Persze amennyiben előre bepácoltuk a halat, az ízes levet ne töröljük le róla törlővel (de gondoskodjunk arról, hogy a marinádunk inkább zsíros, semmint vizes) – így elveszítené a zamatát. De nem tesz jót az sem, ha a halat pácléstül zúdítjuk a felforrósított serpenyőbe: így ugyanis párolódni és nem pirulni fog a szelet.

Kevés zsiradék

Halat általában olívaolajban vagy vajban, esetleg a kettő keverékében érdemes sütni, ezek a zsiradékok ugyanis kellemes ízt adnak a filéknek. Figyeljünk a mennyiségekre: ha nem kerül elég zsír a hal és a forró fém közé, szárazon nem fog tudni rendesen lepirulni.

Túl sok zsiradék

Mondjuk, az sem segít, ha túlzásba esünk a vajjal/olajjal: ilyenkor a filé elkezdi megszívni magát, túlságosan zsíros lesz, de mindeközben el is kezdhet égni a forró közegben.

Egy közepes méretű szelet megsütéséhez bőven elég egy evőkanál olaj vagy fél evőkanál vaj (illetve ezek fele-fele arányban keverve).

Zöldségek az edényben

A páclébe kerülhetnek olyan aromás hozzávalók (pl. hagymák, zöldfűszerek, gyömbér, stb.), amelyek ugyan kellemes és utánozhatatlan ízt adnak a halnak, a sülésben, pirulásban mégis hátráltatják. Ezekből hő hatására nedvesség szabadul fel, ami párolni kezdi a halat és lelassítja a kellően pirult külső kialakulását.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...