Így lesz tényleg finom a maradékmentő sonkás tészta

Amikor lement a húsvéti ünneplés, a megmaradt sonkacsücskökből és –szeletekből sok háztartásban készül maradékmentő rakottas. Persze nem mindegy, milyen: a Napi Tipp segítségével mindig szaftos és ízes lesz a sonkás tészta.

A sonkás tészta az egyik leggyakrabban elővett húsvéti maradékmentő recept, és ez nem ok nélkül van így. Ha jól készítjük el, a rakottas belül szaftos, kívül-felül ropogós lesz, állagbeli kontrasztja mellé pedig karakteres, mégis lágy sonkaíz társul. Méltó búcsú ez így az ünnepi menü főszereplőjétől, ráadásul egy olyan fogás formájában, amivel akár még napokig is jóllakhatunk. Készüljön hát sonkás tészta, az alábbi tippek segítségével, tökéletesen!

Így lesz tényleg finom a maradékmentő sonkás tészta

Fontos a sonkás tészta tepsijének kikenése

Nemcsak azért kell alaposan kivajazni a tepsit, amibe majd a sonkás tésztát tesszük, hogy ne ragadjon bele az étel, hanem az extrán ropogós szélek megalkotása miatt is. Ha jobban tetszik, vaj helyett kenjünk zsírt az edény falára, esetleg olajat, a lényeg, hogy ne legyen túl markáns az íze.

Továbbá bátran szórjuk meg zsemlemorzsával is a zsiradékkal bevont felületet: az apró szemek sülés közben egytől-egyik megpirulnak, fantasztikus állagot adva a rakottas széleinek.

Ne spórolj a tejföllel, ha sonkás tésztát sütsz

Ugyanúgy, mint a főtt sonkánál, az abból készített rakott tészta esetében is kulcsfontosságú a szaftos belső. Ha kiszárítjuk a fogást, fullasztóvá válik, abszolút nem nyújt kellemes élményt. A rakottas esetében ezt mérhetetlen mennyiségű tejföllel tudjuk elkerülni: tényleg használjunk többet, mint amit elégnek ítélnénk meg, mert sülés közben a tészta is, a sonka is felszív valamennyit belőle.

A sonkás tészta lelke a mustár

Persze önmagában a sonka, a tészta és a tejföl hármasa nem szül egy hú, de erős ízkombinációt, hogy valami értékelhetőt elérjünk, szükségünk lesz egy ízesebb, pikánsabb kiegészítőre. A füstös húshoz kiválóan illik a mustár, tegyünk hát ebből mindenképpen egy-két kanállal a tejfölbe. Fűszerek terén azonban ne essünk túlzásokba: só, bors bőven elég lesz.

Ne felejts el rápirítani a tésztára

A rakott sonkás tésztát mindig magas hőfokra tegyük (200-220 ℃). Mivel minden hozzávalója alapból fogyasztásra kész, inkább csak összesütést kell végeznünk, valamint alapos pirítást, semmint „valós főzést”.

A pirításra fektessünk nagyobb hangsúlyt: a szélekről a zsíros-zsemlemorzsás kikenéssel gondoskodhatunk, a tetőről pedig azáltal, ha felső sütési vagy grillfunkcióval jól rásütünk a tésztára 10-12 perc alatt.

A sonkás tészta újramelegítése

Ha pedig másnapra is marad pár kockányi a sonkás tésztából, semmiképp se mikróban vagy sütőben melegítsük, hanem kevés olajon, serpenyőben, plusz tejföl hozzáadásával – átforrósodása után hagyjuk kevergetés nélkül lepirulni, úgy lesz az igazi!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippeket leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...