Így lesz tényleg finom a maradékmentő sonkás tészta

Amikor lement a húsvéti ünneplés, a megmaradt sonkacsücskökből és –szeletekből sok háztartásban készül maradékmentő rakottas. Persze nem mindegy, milyen: a Napi Tipp segítségével mindig szaftos és ízes lesz a sonkás tészta.

A sonkás tészta az egyik leggyakrabban elővett húsvéti maradékmentő recept, és ez nem ok nélkül van így. Ha jól készítjük el, a rakottas belül szaftos, kívül-felül ropogós lesz, állagbeli kontrasztja mellé pedig karakteres, mégis lágy sonkaíz társul. Méltó búcsú ez így az ünnepi menü főszereplőjétől, ráadásul egy olyan fogás formájában, amivel akár még napokig is jóllakhatunk. Készüljön hát sonkás tészta, az alábbi tippek segítségével, tökéletesen!

Így lesz tényleg finom a maradékmentő sonkás tészta

Fontos a sonkás tészta tepsijének kikenése

Nemcsak azért kell alaposan kivajazni a tepsit, amibe majd a sonkás tésztát tesszük, hogy ne ragadjon bele az étel, hanem az extrán ropogós szélek megalkotása miatt is. Ha jobban tetszik, vaj helyett kenjünk zsírt az edény falára, esetleg olajat, a lényeg, hogy ne legyen túl markáns az íze.

Továbbá bátran szórjuk meg zsemlemorzsával is a zsiradékkal bevont felületet: az apró szemek sülés közben egytől-egyik megpirulnak, fantasztikus állagot adva a rakottas széleinek.

Ne spórolj a tejföllel, ha sonkás tésztát sütsz

Ugyanúgy, mint a főtt sonkánál, az abból készített rakott tészta esetében is kulcsfontosságú a szaftos belső. Ha kiszárítjuk a fogást, fullasztóvá válik, abszolút nem nyújt kellemes élményt. A rakottas esetében ezt mérhetetlen mennyiségű tejföllel tudjuk elkerülni: tényleg használjunk többet, mint amit elégnek ítélnénk meg, mert sülés közben a tészta is, a sonka is felszív valamennyit belőle.

A sonkás tészta lelke a mustár

Persze önmagában a sonka, a tészta és a tejföl hármasa nem szül egy hú, de erős ízkombinációt, hogy valami értékelhetőt elérjünk, szükségünk lesz egy ízesebb, pikánsabb kiegészítőre. A füstös húshoz kiválóan illik a mustár, tegyünk hát ebből mindenképpen egy-két kanállal a tejfölbe. Fűszerek terén azonban ne essünk túlzásokba: só, bors bőven elég lesz.

Ne felejts el rápirítani a tésztára

A rakott sonkás tésztát mindig magas hőfokra tegyük (200-220 ℃). Mivel minden hozzávalója alapból fogyasztásra kész, inkább csak összesütést kell végeznünk, valamint alapos pirítást, semmint „valós főzést”.

A pirításra fektessünk nagyobb hangsúlyt: a szélekről a zsíros-zsemlemorzsás kikenéssel gondoskodhatunk, a tetőről pedig azáltal, ha felső sütési vagy grillfunkcióval jól rásütünk a tésztára 10-12 perc alatt.

A sonkás tészta újramelegítése

Ha pedig másnapra is marad pár kockányi a sonkás tésztából, semmiképp se mikróban vagy sütőben melegítsük, hanem kevés olajon, serpenyőben, plusz tejföl hozzáadásával – átforrósodása után hagyjuk kevergetés nélkül lepirulni, úgy lesz az igazi!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippeket leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek