Így lesz tényleg finom a maradékmentő sonkás tészta

Amikor lement a húsvéti ünneplés, a megmaradt sonkacsücskökből és –szeletekből sok háztartásban készül maradékmentő rakottas. Persze nem mindegy, milyen: a Napi Tipp segítségével mindig szaftos és ízes lesz a sonkás tészta.

A sonkás tészta az egyik leggyakrabban elővett húsvéti maradékmentő recept, és ez nem ok nélkül van így. Ha jól készítjük el, a rakottas belül szaftos, kívül-felül ropogós lesz, állagbeli kontrasztja mellé pedig karakteres, mégis lágy sonkaíz társul. Méltó búcsú ez így az ünnepi menü főszereplőjétől, ráadásul egy olyan fogás formájában, amivel akár még napokig is jóllakhatunk. Készüljön hát sonkás tészta, az alábbi tippek segítségével, tökéletesen!

Így lesz tényleg finom a maradékmentő sonkás tészta

Fontos a sonkás tészta tepsijének kikenése

Nemcsak azért kell alaposan kivajazni a tepsit, amibe majd a sonkás tésztát tesszük, hogy ne ragadjon bele az étel, hanem az extrán ropogós szélek megalkotása miatt is. Ha jobban tetszik, vaj helyett kenjünk zsírt az edény falára, esetleg olajat, a lényeg, hogy ne legyen túl markáns az íze.

Továbbá bátran szórjuk meg zsemlemorzsával is a zsiradékkal bevont felületet: az apró szemek sülés közben egytől-egyik megpirulnak, fantasztikus állagot adva a rakottas széleinek.

Ne spórolj a tejföllel, ha sonkás tésztát sütsz

Ugyanúgy, mint a főtt sonkánál, az abból készített rakott tészta esetében is kulcsfontosságú a szaftos belső. Ha kiszárítjuk a fogást, fullasztóvá válik, abszolút nem nyújt kellemes élményt. A rakottas esetében ezt mérhetetlen mennyiségű tejföllel tudjuk elkerülni: tényleg használjunk többet, mint amit elégnek ítélnénk meg, mert sülés közben a tészta is, a sonka is felszív valamennyit belőle.

A sonkás tészta lelke a mustár

Persze önmagában a sonka, a tészta és a tejföl hármasa nem szül egy hú, de erős ízkombinációt, hogy valami értékelhetőt elérjünk, szükségünk lesz egy ízesebb, pikánsabb kiegészítőre. A füstös húshoz kiválóan illik a mustár, tegyünk hát ebből mindenképpen egy-két kanállal a tejfölbe. Fűszerek terén azonban ne essünk túlzásokba: só, bors bőven elég lesz.

Ne felejts el rápirítani a tésztára

A rakott sonkás tésztát mindig magas hőfokra tegyük (200-220 ℃). Mivel minden hozzávalója alapból fogyasztásra kész, inkább csak összesütést kell végeznünk, valamint alapos pirítást, semmint „valós főzést”.

A pirításra fektessünk nagyobb hangsúlyt: a szélekről a zsíros-zsemlemorzsás kikenéssel gondoskodhatunk, a tetőről pedig azáltal, ha felső sütési vagy grillfunkcióval jól rásütünk a tésztára 10-12 perc alatt.

A sonkás tészta újramelegítése

Ha pedig másnapra is marad pár kockányi a sonkás tésztából, semmiképp se mikróban vagy sütőben melegítsük, hanem kevés olajon, serpenyőben, plusz tejföl hozzáadásával – átforrósodása után hagyjuk kevergetés nélkül lepirulni, úgy lesz az igazi!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippeket leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...