Így vásárold, mosd és tárold a salátákat

Nagy lelkesen megvetted a salátát, de nem tudod még mikor fogod megenni? Napi Tippünk segít, hogy miként válaszd a legjobb salátát, ami aztán a megfelelő módon tárolva és mosva akár napokig eláll a hűtődben.

Fejes saláta, jégsaláta, endívia, fodros endívia, fodros kel, bébi spenót, rukkola, cikória – a leveles zöldek rendkívül sokféle formában jelennek meg a boltokban és a piacokon, csak győzzön válogatni belőlük az ember! Bár a megjelenésük és ízük eltérhet, a jó hír, hogy nagyon hasonló bánásmódot igényelnek. Mutatjuk, mire figyelj, amikor ilyen leveles zöldségeket veszel, és hogy miként érdemes mosnod és tárolnod a hosszabb élettartam érdekében a zöldeket.

Így vásárold, mosd és tárold a salátákat

Mire kell figyelni a saláták, zöldek vásárlásakor

A saláták és leveles zöldek vásárlásához egy univerzális tippet érdemes észben tartani, ami elég kézenfekvő is: az ép és ’peckes’ leveleket keresd. Ha egész fejet vásárolsz, figyelj rá, hogy a külső levelek viszonylag érintetlenek legyen (lehet, hogy egy-két réteget le kell hámoznia, de ez még normális). Mindenképp kerüld a besárgult, barnás, gyűrött, szakadt, fonnyadt vagy nyálkás leveleket. Olyan zöldségeket keress, amelyek színe a valódi színük egészséges változata, vagyis a rukkola sötétzöld, míg a radicchio mélyvörös színben pompázzon.

Hogyan és mikor mosd meg a salátát és más zöldeket

Alapvetően nem érdemes a salátát megmosni egészen addig, amíg el nem jön a felhasználásának ideje. Ha készen állsz az elfogyasztásra, merítsd hideg vízbe annyiszor, ahányszor szükséges, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Ügyelj arra, hogy óvatosan bánj velük: egy nagy tál vízbe vagy a mosogatóba merítsd alá, majd tedd a salátacentrifugába. Amennyiben nincs ilyened, semmi baj, tedd ki a salátát egy nagy száraz konyharuhára vagy papírtörlőre, és óvatosan szárítsd fel a vizet, csak figyelj, hogy ne törd össze a leveleket. Azért is érdemes alaposan felszárogatni a salátát, mert így az öntet jobban rátapad majd.

Fodros kel ázsiai stílusban

Már régóta ki szerettem volna próbálni a fodros kelt, az egyik áruházban véletlenül szembejött, meg is vettem. Két receptet próbáltam ki vele, ez lett az egyik - mivel alapból is ...

A saláták tárolásának legjobb módja

A cél egyszerű: szabályozni a levegőt és a nedvességet. Mivel a mosással még vársz, egy olyan edényben tárold a salátáidat, amelyben tudnak levegőzni, ugyanakkor szárazon maradnak. Érdemes egy jól záródó dobozba, esetleg visszazárható műanyag zacskóba tenni a leveleket ilyenkor. Tárolás előtt egyébként érdemes a centrifugában is megpörgetni őket, vagy egy papírtörlőt, konyharuhát tenni melléjük, ami felszívja a felesleges nedvességet.

Ha előkészítenéd a salátát, vagy megmaradt egy adag, akkor a mosás és gyengéd szárítás révén a műanyag zacskóban vagy dobozban akár egy hétig is elállnak ezek a hűtőben.

Az olyan fejeket, mint endívia vagy a radicchio viszont hagyd meg egészben, és tartsd szárazon, amíg el nem jön az idő, hogy elkészítsd őket.

Hogyan előzd meg a pazarlást

A legfontosabb, hogy csak azt vásárold meg, amire szükséged van. Ha valahogy mégis túlburjánzanának a zöldek a hűtődben, készíts belőlük például pestót - próbáld ki a rukkolával, kelkáposztával vagy spenóttal. Ha a cikória, radicchio vagy endívia fonnyadni kezd, adj neki még egy lökést, kicsit fonnyassz rájuk a serpenyőben, majd mehetnek a bruschettára. A pitypang zöldje remek olívaolajjal és fokhagymával remek köret, akárcsak a borsmustár. Légy kreatív és próbálj ki új dolgokat, nem kell mindig salátát készítened a zöld levelekből.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...