A rozmaring a meleg időjárást kedveli, így a hidegebb teleket nem éli túl. Ha azonban ilyenkor sem szeretnél lemondani a fűszernövény használatáról az ételeidben, annak sincs semmi akadálya: 4 egyszerű és gyors módszert mutatunk, amivel hónapokra tartósíthatod a rozmaringot.
Fagyaszd le a rozmaringot
A rozmaring erős, gyantás jellege miatt tökéletes jelölt a fagyasztásra. Egyszerűen tedd a rozmaringleveleket egy jégkockatartóba, öntsd fel olívaolajjal vagy szűrt vízzel, és mehet a fagyasztóba. Vagy készíthetsz belőle „rozmaringszivart”. Hogy mi ez?
Fogj egy bőséges csokor megmosott és megszárított rozmaringot, és tedd egy visszazárható műanyag zacskóba. Szorosan nyomkodd le a rozmaringot a zacskó aljára, majd tekerd fel a zacskót. Zárd le, és egy gumival fogd át az így kapott hengert, hogy egyben maradjon, majd fagyaszd le.
Amikor egy recepthez rozmaring kell, egyszerűen nyisd ki a zacskót, vedd ki a „fűszerszivart”, és vágj le belőle annyit, amennyire szükséged van.
A rozmaring fagyasztásának legkényelmesebb módja egy lépéssel hosszabb, de az eredményért megéri. Az egyes rozmaringágakat helyezd egy tepsibe (vagy bármilyen tálra, amiről aztán le tudod szedni a rozmaringot). Ez mehet a fagyasztóba néhány órára, amíg meg nem fagynak. Ezután helyezd át a szárakat egy visszazárható zacskóba vagy tárolódobozba, hogy később felhasználhasd őket. Így nem egy nagy levéltömeggel kell dolgoznod, és jobban tudod kontrollálni a levelek mennyiségét.
Szárítsd a rozmaringot
Ellentétben a zsengébb fűszernövényekkel, mint a petrezselyem vagy a bazsalikom, a rozmaring természetes módon megtartja ízét, színét és állagát, ha szárítjuk. Ráadásul az egész pofonegyszerű. A három leggyakrabban alkalmazott módszer – a levegőn történő szárítás, a sütőben szárítás és a dehidratálás – mindegyike jó választás a rozmaring esetében. Miután megmostad és megszárítottad a rozmaringágakat, fogd össze őket, majd rögzítsd egymáshoz a tövüknél, és egy jól szellőző helyen akaszd fel, hogy a levegőn kiszáradjanak.
A rozmaring a sütőben is egyenletesen szárad. Helyezd a rozmaringágakat egy sütőpapírral bélelt tepsire, állítsd a sütőt a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre, és hagyd bent a rozmaringot, amíg meg nem szárad. Ha esetleg van dehidratálód, mert gyakran készítesz szárított és aszalt ételeket, akkor ezt is bevetheted, csak válaszd a legalacsonyabb fokozatot, és várj néhány napot. A rozmaring sűrűbb állaga miatt a dehidratálási folyamat kicsit tovább tarthat, mint más fűszernövények esetében.
Próbáld ki a rozmaringinfúziót
Rozmaringot tenni ecetbe vagy olívaolajba: az egyik legjobb dolog, amire a fűszernövényedet felhasználhatod. Gondolj a pácokra, mártásokra és salátaöntetekre, amiket fel tudnál dobni egy ilyen ízesített olajjal/ecettel.
Rozmaringos keserűt is készítgetsz magadnak házilag: egyszerűen fogj éhány rozmaringágat, és áztasd két-három hétig néhány grapefruit héjával általad választott, legalább 50%-os alkoholban (például vodka). Miután leszűrted a szilárd anyagot, palackozd, felhasználáshoz pedig néhány cseppet adj a forró teához vagy koktélokhoz.
Készíts rozmaringos fűszersót
Grillszezonban a rozmaringos citromsó nagy barátod lesz. Kezdj egy csésze durva tengeri sóval, és adj hozzá egy jó marék friss rozmaringlevelet, valamint egy citrom héját.
Pépesítsd az egészet egy konyhai robotgépben, amíg finom állagú nem lesz. Az így kapott fűszersódat tárold légmentesen záródó edényben. Ez a recept más gyantás fűszernövényekkel, például zsályával vagy kakukkfűvel is jól működik, és kiválóan illik grillezett csirkéhez, zöldségekhez, bárányhúshoz vagy steakhez.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: