Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Bizony, semmi nem kerülheti el az idő vasfogát: előbb-utóbb minden megromlik, még a liszt is. De honnan ismerjük fel, és hogyan kerüljük el a romlott lisztet? A mai Napi Tippből kiderül.

A romlott liszt egy átlagos háztartásban nem túl gyakori szereplő (legalábbis remélhetőleg), hiszen sokszor gyorsabban elfogy az alapélelmiszer, minthogy ideje lenne megromlani. Persze, egy hosszabb távollét vagy egyszerűen a feledékenység miatt mégis lehet, hogy számolnunk kell a romlott liszt problémájával, ilyen esetekben segítségünkre siethetnek az alábbi jelek.

Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Meg tud egyáltalán romlani?

A liszt nagyon nehezen romlik meg, azonban, ha ezt mégis megteszi, akkor szerencsére nagyon egyszerűen meg tudjuk majd állapítani, hogy megtörtént. A leggyakrabban avasodás történik: ilyenkor a lisztben lévő zsírok és olajok teszik avassá az egész zacskó tartalmát.

Egy másik gyakori probléma a lisztkukacok megjelenése, ami ellen már nem nagyon lehet mit tenni. Ugyan maguk a kis élőlények nem veszélyesek, nem túl gusztusos az elfogyasztásuk.

A romlott lisztre utaló jelek

Az első lépés mindig az legyen, hogy ellenőrizzük a lejárati dátumot. Igen, nyilvánvalónak tűnik, azonban valószínűleg nem sűrűn nézegetjük. Mivel a liszt nagyon tartós élelmiszerként él a fejünkben, úgy vagyunk vele, hogy nem is képes lejárni. Pedig bizony le tud.

Persze simán lehet, hogy a dátum előtt már rossz a lisztünk: ez akkor fordulhat elő, ha nem tároltuk megfelelő körülmények között. A száraz, hűvös hely a legalkalmasabb a liszt számára.

Szintén segíthet az ellenőrzésben a liszt színe. Ha bármilyen irányú elváltozást tapasztalunk az eredeti színtől, akkor valami baj történhetett a zacskóban. A finomliszt legyen fehér, a teljes kőrlésű liszt barnás, és így tovább.

Szerencsére az avas liszt nagyon egyszerűen felismerhető a kellemetlen szagáról. Ezért, ha nem vagyunk biztosak a lisztünk szavatosságában, szagolgassuk meg alaposan. A savanykás, erjedt illat romlott állapotot jelez.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!