4 árulkodó jel, hogy megromlott a főtt rizs

Ha ezt a négy jelet tapasztalod, jobban jársz, ha a kukába dobod a főtt rizst.

A nyers rizs az egyik legalapabb élelmiszer a konyhában, ami szinte úgy tűnik, hogy bármeddig eláll a polcon. Főtt társára azonban ez már közel sem igaz, és pár napnál hosszabb ideig nem szabad tárolni, mert veszélyes lehet. Ha pedig ezt a négy jelet tapasztalod, már nem ajánlott elfogyasztani a főtt rizst.

4 árulkodó jel, hogy megromlott a főtt rizs

Milyen hosszan lehet tárolni a rizst?

Ez a rizs típusától és az elkészítési módjától is függ, de hüvelykujjszabályként elmondható, hogy a hűtőben tárolt maradék rizs nagyjából három-négy napig jó. Szerencsére ahogy a legtöbb étel, a rizs is egyértelműen jelzi, ha már nem szabad piszkálni. Mutatjuk mik ezek!

Nagyon kemény és száraz

Nem kell aggódnod, hogy nem veszed észre, hogy megromlott a rizs, mert látható jelei vannak ennek a ténynek. Például, hogy nagyon száraz és kemény lesz, szinte ropog, akkor az egyértelműen arra utal, hogy leáldoztak a napjai. Ha rizst készítesz, mindig tartsd észben, hogy egy pár napon belül mindet el kell fogyasztanod, és a biztonság érdekében tárold légmentesen záródó dobozban.

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

Egyszerű bácskai rizses hús

Rizseshús-variációból legalább van annyi kis túlzással, mint égen a csillag, de most a bácskai rizses hús receptjéről rántjuk le a leplet. Próbáljátok ki, mert rendkívül finom, és ...

Túl hosszú ideig nem tetted be a hűtőbe

Érdemes minimalizálni azt az időt, amit a főtt rizs szobahőmérsékleten tölt, a nedves környezet ugyanis kiváló táptalaj a baktériumoknak. A hűtő ugyan nem állítja meg teljes mértékben a baktériumok szaporodását, de lelassítja.

A nyers rizsben előfordulhatnak a Bacillus cereus nevű baktérium spórái, amik akár még a főzést is túlélhetik. Ha a főtt rizst nem megfelelően kezelik, hűtik, tárolják vagy melegítik fel, ezek a baktériumok ételmérgezést okozhatnak.

Tehát ha legalább két órát kint hagytad a pulton a rizst, mielőtt a hűtőbe tetted volna, a legbiztosabb, ha megszabadulsz tőle.

Többször is felmelegítetted és lehűtötted

Arra is érdemes ügyelni, hogy ne melegítsd fel sokszor a rizst, majd tedd vissza a hűtőbe (bár ez minden étellel így van), ugyanis ez remek alkalom a baktériumok szaporodásához. A maradék rizst a legjobb, ha mindössze egyszer melegíted újra, ezután már jobb, ha kidobod.

Hogyan előzheted meg mégis, hogy kukába kerüljön a rizs? Egyrészt fagyaszd le. A másik tippünk, hogy ha sok rizs maradt, akkor kis adagokban melegítsd fel, mindig csak annyit, amennyit biztosan megeszel.

Kellemetlen az illata

A látásod mellett egy másik érzékszerved is segít abban, hogy ne egyél romlott rizst. Ha azt érzed, hogy kellemetlen az étel illata, akkor semmiképpen se fogyaszd el!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes háztartási megoldás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...