4 főzési hiba, amitől leragad a rizs a fazékban

Amilyen egyszerű feladat a rizsfőzés, olyan sokszor okoz fejtörést még a sokat látott házi szakácsoknak is. A leragadás például gyakori baki, nézzük most a Napi Tipp keretében, mi okozza, és hogyan kerülhetjük el!

A leragadás a rizsfőzés egyik legbosszantóbb hibája: érthetően zavar minket a pazarlás, amikor megfőzünk két bögre gabonát és annak egy jelentős része odakozmálva, ehetetlenül a kukában végzi. Ez fokozottan idegesítő, ha nem ismerjük, hogy mi okozza a kudarcokat, és nem tudjuk elkerülni a rizsfőzés során a szemek leragadását. Hulljon le a lepel: vegyük sorra az okokat, hogy legközelebb semmi ne vesszen kárba.

4 főzési hiba, amitől leragad a rizs a fazékban

Túl erős láng

Az egyik legnagyobb problémát a túlzott hő okozhatja: amikor nagy lángot égetünk a fazék alatt, a víz gyorsabban párolog el, és még akkor elkezd pirulni/égni a rizs, mielőtt teljesen megfőne.

Miután felforrt a víz, kapcsoljuk minimálisra alatta a lángot, és főzzük lassan készre.

Túl kevés víz

Hasonló okokból bajos, ha nem öntünk kellő mennyiségű folyadékot a rizs alá: miután elpárolog, és a rizs még nem puha, a szemek azonnal elkezdenek majd leragadni. Használjunk másfél-kétszer annyi vizet, mint rizst (mérjük mérleggel vagy mérőpohárral).

Nem megfelelő fedőhasználat

A rizst érdemes végig fedő alatt főzni: maximum csak egy minimális rést hagyjunk, nehogy kifusson a túlzottan „felhabzó” víz. Ha levesszük róla a fedőt, vagy túlságosan nyitva hagyjuk a lábast, és a gőz nagy része kiszabadul, akkor hamarabb elpárolog a víz, ami már korábban említett problémákhoz (leragadás) vezet.

Öreg edény

Néha akkor is kudarc várhat minket, ha abszolút mindent jól csinálunk. Ilyenkor az edényünk lesz a ludas: valószínűleg túl öreg, az alja nagyon karcos, elhasznált. Ebben az esetben nincs más megoldás, új fazekat kell vennünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek sokat segíthetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...