Többféle formában kerülhet rántotta a tányérra, hiszen nemcsak az elkészítésen, de a személyes preferencián is múlhat, mennyire lesz darabos, szaftos vagy száraz a tojásétel. A lenti tippek most azoknak szólnak majd, akik a nagyon szottyos, nagyon szaftos, hajtogatott rántottát szeretik. Lássuk hát, hogy készül ez a fajta!
Megfelelő felverés
Ahhoz, hogy szép, rétegesre hajtogatható rántottát készíthessünk, alaposan fel kell vernünk a tojásokat, teljesen homogén állagúra. Ehhez használjunk habverőt, azzal tényleg biztosra mehetünk.
Segíthet továbbá, ha eltávolítjuk a fehérjéből a jégzsinórt, mert az nehezen felverhető, hajlamos egyben maradni (bár ez nem feltétlenül szükséges).
Kellő zsiradék
Általában akkor szokott kiszáradni a rántotta, amikor nem teszünk alá megfelelő mennyiségű zsiradékot. Ilyenkor leragad, szakad, morzsálódik a tojáslepény. Mindegy, hogy zsírt, napraforgó- vagy olívaolajat teszünk a serpenyőbe, a lényeg, hogy ne spóroljunk vele.
Az extra zsiradék ráadásul valamelyest elegyedik is a tojással, és még egy fokkal krémesebbé teszi azt, miközben sül.
Játsszunk a hővel
A sütés elején viszonylag magas hőre van szükségünk, hogy hirtelen elkezdjen „szilárdulni” a tojás. Amikor ez beindult, akkor lejjebb vehetjük a lángot közepesre, nehogy túlságosan kiszárítsuk a lepény alját.
Türelem, türelem
A krémes rántottához leginkább nem is technika vagy különleges alapanyag kell, hanem türelem. A spatulánkkal szépen-lassan tologassuk befelé a tojást, amikor már látjuk, hogy elkezdett sülni.
Ennek a helyére ilyenkor újabb adag nyers tojás kerül, ami elkezd sülni, és ismét betolhatjuk a serpenyő közepe felé. Így alakul ki a rántotta hajtogatott szerkezete.
Fedőhasználat
Miután úgy látjuk, hogy elkészültünk, zárjuk el a lángot, majd fedjük le a rántottánkat, hogy az esetleg enyhén nyersen maradt részek a fedő alatti visszamaradt, keringő hőben lassan megsüljenek. Nagyjából 1 percet adjunk neki, majd frissen tálaljuk, hogy tényleg minél szottyosabb legyen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek az arzenálodba: