Így készítheted el a legrétegesebb, szottyos rántottát

A rántotta sok reggelünket indítja, és épp ezért nem mindegy, hogy milyen lesz: hiszen a sorsa össze van kötve a reggelünkkel. Azért, hogy minden napunk jól kezdődjön, fogadjuk meg a mai Napi Tipp tanácsait.

Többféle formában kerülhet rántotta a tányérra, hiszen nemcsak az elkészítésen, de a személyes preferencián is múlhat, mennyire lesz darabos, szaftos vagy száraz a tojásétel. A lenti tippek most azoknak szólnak majd, akik a nagyon szottyos, nagyon szaftos, hajtogatott rántottát szeretik. Lássuk hát, hogy készül ez a fajta!

Így készítheted el a legrétegesebb, szottyos rántottát

Megfelelő felverés

Ahhoz, hogy szép, rétegesre hajtogatható rántottát készíthessünk, alaposan fel kell vernünk a tojásokat, teljesen homogén állagúra. Ehhez használjunk habverőt, azzal tényleg biztosra mehetünk.

Segíthet továbbá, ha eltávolítjuk a fehérjéből a jégzsinórt, mert az nehezen felverhető, hajlamos egyben maradni (bár ez nem feltétlenül szükséges).

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Kellő zsiradék

Általában akkor szokott kiszáradni a rántotta, amikor nem teszünk alá megfelelő mennyiségű zsiradékot. Ilyenkor leragad, szakad, morzsálódik a tojáslepény. Mindegy, hogy zsírt, napraforgó- vagy olívaolajat teszünk a serpenyőbe, a lényeg, hogy ne spóroljunk vele.

Az extra zsiradék ráadásul valamelyest elegyedik is a tojással, és még egy fokkal krémesebbé teszi azt, miközben sül.

Játsszunk a hővel

A sütés elején viszonylag magas hőre van szükségünk, hogy hirtelen elkezdjen „szilárdulni” a tojás. Amikor ez beindult, akkor lejjebb vehetjük a lángot közepesre, nehogy túlságosan kiszárítsuk a lepény alját.

Türelem, türelem

A krémes rántottához leginkább nem is technika vagy különleges alapanyag kell, hanem türelem. A spatulánkkal szépen-lassan tologassuk befelé a tojást, amikor már látjuk, hogy elkezdett sülni.

Ennek a helyére ilyenkor újabb adag nyers tojás kerül, ami elkezd sülni, és ismét betolhatjuk a serpenyő közepe felé. Így alakul ki a rántotta hajtogatott szerkezete.

Fedőhasználat

Miután úgy látjuk, hogy elkészültünk, zárjuk el a lángot, majd fedjük le a rántottánkat, hogy az esetleg enyhén nyersen maradt részek a fedő alatti visszamaradt, keringő hőben lassan megsüljenek. Nagyjából 1 percet adjunk neki, majd frissen tálaljuk, hogy tényleg minél szottyosabb legyen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek az arzenálodba:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...