8 ötlet, hogyan használd ezt az aranyló, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt

Napi Tippünkben 8 ötletet hozunk, hogyan építsd be a pomelót az ételeidbe, ha nem csak magában szeretnéd fogyasztani.

Most, hogy a citrusfélék szezonjának csúcsán járunk, itt az ideje közelebbről is megismerni a narancs, grapefruit és citrom árnyékában meghúzódó különleges citrusfélét, a pomelót. Nemcsak méretét és súlyát tekintve körözi le társait, de ízében is különbözik tőlük: friss, lédús, mégis édeskés, nem túl savanyú. Magában is finom majszolnivaló, de az ételeidben is jó helye lehet. 8 ötletet hoztunk, hogyan építsd be a pomelót a fogásaidba!

Szeletelt, hámozott pomeló tányéron
8 ötlet, hogy építsd be a pomelót az ételeidbe

A pomeló családfája

A pomeló (Citrus maxima), amit pummelo (avagy középső gyümölcs) néven is emlegetnek, Délkelet-Ázsiában őshonos, és a világ számos pontján, főként a trópusi régiókban termesztik. Az októbertől márciusig tartó szezonban a pomelók citrusfákon nőnek, bőrszerű levelekkel, fehér virágfürtök között. A legnagyobb citrusfélék közé tartozó gyümölcsöt nehéz eltéveszteni. Általában sötétzöld héjú pomelóval találkozhatunk, ami a szezon előrehaladtával sárgává fakul.

Annak ellenére, hogy két külön citrusféléről van szó, sok hasonlóságot lehet felfedezni a grapefruit és a pomeló között, ami nem a véletlen műve. A mai modern korban fogyasztott citrusfélék nagy része régebbi fajták hibridje, ebben az esetben pedig a pomeló az egyik régebbi fajta, a grapefruit pedig a pomeló és az édes narancs „szerelemgyereke”.

Miért érdemes fogyasztani

A szuperélelmiszerként számontartott pomeló tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, likopinnal, luteinnel és béta-karotinnal, de emellett tartalmaz fehérjét, rostot, folsavat, valamint egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük riboflavint, rezet, káliumot és tiamint.

Hogyan edd a pomelót?

A pomelót fogyaszthatod magában vagy épp nagyszemű sóval, de számtalan ételt és italt feldobhatsz vele. Ráadásul rokonai helyett is használhatod, ha kevésbé savanykás ízekre vágysz.

Citrusos saláták: keverd a citrusos, gránátalmamagos salátába a felszeletelt pomelót. Étkezések közötti nasinak vagy az annak lezárásaként, desszert helyett is tökéletes.

Zöld saláták: a lédús gyümölcs kiegészítheti a magasabb savtartalmú/csípős salátahozzávalókat, például a kecskesajtot vagy a keserű cikória. Kísérletezz: a citromot helyettesítsd pomelóval a következő salátádban.

Ázsiai ételek: kulináris szempontból a pomeló az édes és a savanykás ízek harmóniáját testesíti meg, ennek köszönhetően pedig feldobhatja az indiai és ázsiai ihletésű ételeket.

Salsák: az apróra vágott pomelót keverd össze korianderrel, lilahagymával, jalapeñóval és lime-lével, majd tálald például egy halas taco mellé.

Pomelobrulée: itt persze nem a klasszikus brulée-re kell gondolni. Szórd meg a félbevágott pomelót cukorral, süsd addig, amíg karamellizálódik, majd a tetejére tegyél egy púpozott kanál görög joghurtot.

Pont az i-re: a magas cukor-sav arány miatt a pomeló ideális pácok, szirupok és öntetek készítéséhez.

Kandírozott pomelóhéj: más citrusfélékhez hasonlóan a pomeló vastag héját megfőzheted cukorszirupban, hogy kandírozott citrushéjat kapj, de a megszokott módon lekvárt is készíthetsz belőle. A citrusfélék kandírozott héját díszítésként vagy süteményekben is használhatod.

Koktélok: szinte bármilyen koktélt el lehet készíteni pomelóval. Bár kevés koktélrecept tartalmaz pomelót, ha nem tudod, hogy indulj el, egyszerűen cseréld le a grapefruitot erre a kevésbé savanykás gyümölcsre az olyan koktélokban, mint például a Greyhound.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai technika, amivel istenit főzhetsz:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!