Most, hogy a citrusfélék szezonjának csúcsán járunk, itt az ideje közelebbről is megismerni a narancs, grapefruit és citrom árnyékában meghúzódó különleges citrusfélét, a pomelót. Nemcsak méretét és súlyát tekintve körözi le társait, de ízében is különbözik tőlük: friss, lédús, mégis édeskés, nem túl savanyú. Magában is finom majszolnivaló, de az ételeidben is jó helye lehet. 8 ötletet hoztunk, hogyan építsd be a pomelót a fogásaidba!

A pomeló családfája
A pomeló (Citrus maxima), amit pummelo (avagy középső gyümölcs) néven is emlegetnek, Délkelet-Ázsiában őshonos, és a világ számos pontján, főként a trópusi régiókban termesztik. Az októbertől márciusig tartó szezonban a pomelók citrusfákon nőnek, bőrszerű levelekkel, fehér virágfürtök között. A legnagyobb citrusfélék közé tartozó gyümölcsöt nehéz eltéveszteni. Általában sötétzöld héjú pomelóval találkozhatunk, ami a szezon előrehaladtával sárgává fakul.
Annak ellenére, hogy két külön citrusféléről van szó, sok hasonlóságot lehet felfedezni a grapefruit és a pomeló között, ami nem a véletlen műve. A mai modern korban fogyasztott citrusfélék nagy része régebbi fajták hibridje, ebben az esetben pedig a pomeló az egyik régebbi fajta, a grapefruit pedig a pomeló és az édes narancs „szerelemgyereke”.
Miért érdemes fogyasztani
A szuperélelmiszerként számontartott pomeló tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, likopinnal, luteinnel és béta-karotinnal, de emellett tartalmaz fehérjét, rostot, folsavat, valamint egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük riboflavint, rezet, káliumot és tiamint.
Hogyan edd a pomelót?
A pomelót fogyaszthatod magában vagy épp nagyszemű sóval, de számtalan ételt és italt feldobhatsz vele. Ráadásul rokonai helyett is használhatod, ha kevésbé savanykás ízekre vágysz.
Citrusos saláták: keverd a citrusos, gránátalmamagos salátába a felszeletelt pomelót. Étkezések közötti nasinak vagy az annak lezárásaként, desszert helyett is tökéletes.
Zöld saláták: a lédús gyümölcs kiegészítheti a magasabb savtartalmú/csípős salátahozzávalókat, például a kecskesajtot vagy a keserű cikória. Kísérletezz: a citromot helyettesítsd pomelóval a következő salátádban.
Ázsiai ételek: kulináris szempontból a pomeló az édes és a savanykás ízek harmóniáját testesíti meg, ennek köszönhetően pedig feldobhatja az indiai és ázsiai ihletésű ételeket.
Salsák: az apróra vágott pomelót keverd össze korianderrel, lilahagymával, jalapeñóval és lime-lével, majd tálald például egy halas taco mellé.
Pomelobrulée: itt persze nem a klasszikus brulée-re kell gondolni. Szórd meg a félbevágott pomelót cukorral, süsd addig, amíg karamellizálódik, majd a tetejére tegyél egy púpozott kanál görög joghurtot.
Pont az i-re: a magas cukor-sav arány miatt a pomeló ideális pácok, szirupok és öntetek készítéséhez.
Kandírozott pomelóhéj: más citrusfélékhez hasonlóan a pomeló vastag héját megfőzheted cukorszirupban, hogy kandírozott citrushéjat kapj, de a megszokott módon lekvárt is készíthetsz belőle. A citrusfélék kandírozott héját díszítésként vagy süteményekben is használhatod.
Koktélok: szinte bármilyen koktélt el lehet készíteni pomelóval. Bár kevés koktélrecept tartalmaz pomelót, ha nem tudod, hogy indulj el, egyszerűen cseréld le a grapefruitot erre a kevésbé savanykás gyümölcsre az olyan koktélokban, mint például a Greyhound.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai technika, amivel istenit főzhetsz:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!