Ennyi ideig tárolhatod az őrölt kávét, mielőtt állott íze lesz

Napi Tippünk a kávérajongóknak szól: eddig tárolhatod az őrölt kávét, mielőtt megromlana.

Nem indul a reggel kávé nélkül? Akkor nincs is nagyobb csalódás, ha a napindító koffeines extázis helyett olyan élményben van része az ízlelőbimbóidnak, mintha egy adag langyos mosogatóvízzel öblögetnél. Pedig mindent úgy csináltál, ahogy kell, az eredmény mégis pocsék ízű lett. Ez valószínűleg azért van, mert az őrölt kávénak meglepően rövid a szavatossága.

Ennyi ideig tárolhatod az őrölt kávét, mielőtt állott íze lesz

Ezért bírja olyan kevés ideig az őrölt kávé

Az őrölt kávé tárolása kicsit bonyolultabb, mint a sima kávébabé. A kávétermesztők és a hozzáértő fogyasztók között az az általános konszenzus, hogy soha nem szabad több kávébabot őrölni, mint amennyit várhatóan egy adott időpontban fel fogsz használni, és érdemesebb magát a kávébabot tárolni, mint az őrölt kávét, mivel ez utóbbi nagyon gyorsan megromlik. Ez extrémnek tűnik, de van rá ésszerű magyarázat.

A kávénak ugyanis két ellensége van, ami negatívan befolyásolja a frissességét: a fény és az oxigén.

Ez nem jelenti azt, hogy az őrölt kávéból ihatatlan csésze kávé lesz, de azt igen, hogy az íze nagyon gyorsan hanyatlani fog. Miért épp őrölt formában fenyegeti ez a veszély a kávét? Mert az őrölt kávénak nagyobb a felülete, így a fény és a levegő gyorsabban tud beszivárogni.

Hogyan tárold az őrölt kávét?

Persze nem kell rögtön hagyni az egész otthoni kávézást, és inkább kávézóba járni minden reggel. Az őrölt kávé az őrlőből való kikerülése után még jó két hétig tisztességes feketét szolgáltat – vagy legalábbis elég jót ahhoz, hogy a kávéfogyasztók többsége észre se vegye a különbséget. Ráadásul rengeteg dolgot tehetsz azért, hogy az őrlemény minden alkalommal ugyanolyan ízélményt nyújtson. A legfontosabb a tárolás.

Emlékszel a bosszantó fényre és oxigénre, amelyek ellopják a frissességet az őrölt kávéból? Ezeknek az elemeknek a távoltartása fontos lépés a kávé minőségének megőrzésében. Talán már észrevetted, hogy a legtöbb őrölt kávé vákuumzáras zacskókban kerül forgalomba. Ez remekül meghosszabbítja az eltarthatósági időt, amíg a gyártótól eljut a fogyasztóhoz a kávé – sőt, egy bontatlan vákuumcsomagolású zacskó őrölt kávé akár egy évig is megőrzi az ízét – de amint felbontod, elkezd ketyegni az időzített bomba.

Ez azt jelenti, hogy a legjobb, ha az őrölt kávét egy légmentesen záródó edénybe teszed át felbontás után.

Kerüld a kísértést, hogy egy csinos üveg kávésdobozt válassz, ami aztán dekorációként is szolgál a pulton. Az átlátszó üveg nem fogja megvédeni a kávét a fénytől. A legjobb, ha valamilyen kerámia vagy fém tartót választasz. Egyes híresztelések ellenére a kávé – akár őrölt, akár egész kávébab formájában – a fagyasztóban való tárolása soha nem jó ötlet. A legjobb eredmény érdekében légmentesen záródó edényét olyan szekrényben helyezd el, ahol a hőmérséklet 10 és 20 Celsius-fok között van.

Jegeskávé

Egy pofonegyszerű trükk a szép, réteges jegeskávéhoz. Mert egy jó jég-tej-kávé arányú italnál kevés dolog esik jobban a koffein szerelmeseinek, minimális precizitással pedig igazi ...

Kávékeksz

Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit egy olasz kulináris bolt ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tippet olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...