Rend a lelke mindennek, és különösen igaz ez a konyhára. A rendezett konyha hatékony konyha, ezért elengedhetetlen, hogy a különböző eszközöknek, kütyüknek és főzőedényeknek legyen kijelölt tárolóhelye a konyhában. Vannak azonban olyan tárgyak, amiknek nehéz megtalálni a megfelelő helyet. Vegyük például a jól bevált öntöttvas serpenyőt. Míg a szilárdsága, strapabírása és a nagyszerű hőtartása miatt egy életre szóló befektetés az öntöttvas serpenyő, az anyag speciális gondoskodást igényel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tárolása is macerás lenne. Útmutatónk segít egyszer és mindenkorra demisztifikálni az öntöttvas serpenyő tárolását.
Amikor az öntöttvas edények tárolásáról van szó, valószínűleg te is túlgondolod a dolgokat. A valóság azonban az, hogy egy gyakran használt serpenyőt egyszerűen a tűzhelyen is tárolhatsz két főzés között. Ez a megoldás azonban kevésbé alkalmazható a ritkábban használt serpenyőkre, és persze akkor sem igazán járható út, ha sok serpenyőd és lábosod van. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy az öntöttvas serpenyőket tartsd a kamra polcán vagy a konyhaszekrényben. Miért?
Mert ezek a helyek viszonylag hűvösek és szárazak, segíthetnek megelőzni az öntöttvas rozsdásodását.
Arról nem is beszélve, hogy az alacsonyabban lévő polcok elbírják ezeket a súlyos darabokat. Az sem utolsó szempont, hogy az alacsonyabban lévő polcokhoz könnyebb hozzáférni, így nem kell attól tartanod, hogy a fejedre pottyan, mint a rajzfilmekben.
Bár fontos, hogy hol tárolod az öntöttvas serpenyőket, ugyanilyen fontos az is, hogy hogyan tárolod őket. Van néhány tényező, amelyet figyelembe kell venned a robusztus serpenyők tárolásakor, hogy minél tovább makulátlan állapotban szolgálhassanak.
Ezt csináld, mielőtt eltennéd az öntöttvas serpenyőt
Az öntöttvas edények megfelelő tisztítása az első lépés az öntöttvas edények csúcsformában tartásához. A legjobb eredmény elérése érdekében mosd el a serpenyőt kézzel, meleg vízzel és gyengéd mosogatószerrel. Előfordulhat, hogy az öblítés előtt egy puha szivaccsal le kell súrolnod a maradékokat. Kardinális pont, hogy ne hagyd az öntöttvasat a levegőn száradni. Ehelyett azt tanácsoljuk, hogy a korrózió csökkentése érdekében azonnal szárítsd meg a serpenyőt papírtörlővel vagy egy száraz konyharuhával. Sőt, a serpenyőt rövid ideig a tűzhelyen is felmelegítheted, hogy biztosan az utolsó csepp nedvességet is eltávolítsd a felületéről. Miután a megtisztított és kihűlt öntöttvas serpenyő teljesen megszáradt, elteheted a kijelölt helyére.
Még tovább növelheted a rendszerezettséget, ha beszerzel egy serpenyőtárolót.
Ezzel nemcsak a káoszt előzöd meg, de lehetővé teszed a levegő keringését a serpenyők között, és a rozsdaképződést is megakadályozod.
Ha ez nem kivitelezhető, mert nincs elég helyed, a serpenyőket helyezd nyugodtan egymásra (kivéve, ha zománcbevonatúak). Csak ne feledd, hogy egy papírtörlőt tegyél közéjük, ami összegyűjti a felesleges nedvességet, és tisztán tartja a főzőfelületeket. Még akár néhány szilikagélcsomagot (tedd félre, ha legközelebb kapsz ilyet valamelyik vásárlásodnál) is bedobhatsz a szekrénybe, hogy biztosítsd a szárazságot.
Végeredményben az öntöttvas serpenyők tárolása nem kell, hogy bonyolult legyen. Kövesd a tisztításra és ápolásra vonatkozó tanácsokat, és az öntöttvas edényeid egy életen át megmaradnak - és még annál is tovább!
Még több konyhai segítség: