Íme az öntöttvas edény, amiben bármilyen ételt meg lehet főzni

Biztosan találkoztál már vele, de lehet, eddig nem tudtál mit kezdeni ezzel a külföldi nevű edénnyel. Napi Tippünkből közelebbről is megismerheted a dutch ovent, hogy aztán magabiztosan használhasd a főzéshez.

A tapadásmentes serpenyők, airfryerek és mikrós ételek korában rémisztőnek hathat egy-egy öntöttvas edény vagy egy olyan lehetetlen nevű eszköz, mint a dutch oven. Pedig a dutch oven egy igazi igásló a konyhában, strapabíró, ráadásul akár minden nap használhatod, nem kell különleges alkalmakra tartogatnod. Most bebizonyítjuk, mennyire sokoldalúan tudod bevetni!

Íme az öntöttvas edény, amiben bármilyen ételt meg lehet főzni

Mi az a dutch oven?

A dutch oven egy nehéz, széles edény, szorosan záródó fedéllel.

A leggyakoribb típus kerek, zománcozott öntöttvasból készül, mindkét oldalán fogantyúval és fedéllel, de készülhet más anyagokból is, például rézből vagy agyagból.

A dutch ovennek nehéz, széles alappal kell rendelkeznie, amely segít egyenletesen eloszlatni a hőt, és nagy felületet biztosít a főzéshez, valamint szorosan illeszkedő fedele van, amely megtartja a hőt és a nedvességet. Általában két fogantyúval is rendelkezik mindkét oldalán a könnyű manőverezés érdekében.

Léteznek ezen felül olyan változatok, amelyek további funkciókkal is bírnak, például önfőző fedelük van (ennek alján barázdák vannak, amelyek összegyűjtik a páralecsapódást, és visszacsöpögtetik azt az ételre), és zománcozott bevonattal ellátott darabok is kaphatóak. A legtöbb, bár nem mindegyik, sütőálló.

Az áruk ugyan igencsak borsos, de egy hosszú távú befektetésről van szó, hiszen akár évtizedekig is hű társaid lehetnek a konyhában, egyes márkák ráadásul akár élethosszig tartó garanciát is vállalnak.

Bármilyen fogást készíthetsz benne

Honnan kapta a dutch oven a nevét?

Az öntöttvas főzőedények nem újkeletűek, Kínában évszázadokon át használták, Európában pedig a 16. században váltak népszerűvé. Egyes történészek úgy vélik, hogy a fedeles öntöttvas edényt azért nevezték el a hollandokról, mert az angol Abraham Darby tökéletesítette ki a homokformák segítségével történő vasöntés módszerét, amihez a holland öntödékbe tett utazásai adtak inspirációt. Mások szerint az elnevezés azért alakult ki, mert a korai holland kereskedők öntöttvas főzőedényeket árultak, vagy mert az Afrikában élő holland telepesek nyílt tűzön való főzéshez használták ezeket.

Tehát a név eredete nem egyértelmű, de az eszköz népszerűsége annál inkább elvitathatatlan.

Miért nélkülözhetetlenek?

Egyszerűen fogalmazva, nincs, amire ne használhatnád a dutch ovent, tényleg szinte bármilyen ételt meg lehet főzni benne. Egy igazán sokoldalú sztár a konyhában, ami azt jelenti, hogy akár több edényt is képes kiváltani, így hely- és költséghatékony is.

Mutatjuk is, miket tudsz benne készíteni!

A legtökéletesebb kakaspörkölt

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó ...

A legtunkolósabb sertéspörkölt

A magyar konyha egyik legikonikusabb fogása a pörkölt, melyet évszázadokra visszamenőleg a leggyakrabban sertéshúsból készítettek el. A magyar gasztrotörténelem hivatkozásai alapján a ...

A dutch oven használata

Ezeket az edényeket a mindennapi főzésre tervezték.

Épp ezért az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy úgy tekintenek rájuk, mint a legszebb étkészletünkre vagy az ezüst evőeszközökre, és azt hiszik, csak különleges alkalmakra lehet bennük ételt készíteni. Pedig nyugodtan használhatod a hétköznapok során is a dutch ovent levesekhez, pörköltekhez, párolt ételekhez és még sok máshoz.

Párolás

Lényegében a dutch oven az eredeti lassúfőző.

A dutch oven egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy képes hosszú ideig tartani és egyenletesen elosztani a hőt. Ez különösen jól jön olyan eljárásoknál, mint a pörkölés és a párolás, ahol a hosszan tartó, lassú főzési folyamat lehetővé teszi, hogy a keményebb fehérjeszeletek is megpuhuljanak. A szorosan záródó fedele biztosítja, hogy a gőz és a nedvesség az edényben maradjon, ami remekül jön, ha nedvességgel főzünk.

De nem csak alacsony hőmérséklettel működik jól a dutch oven. Brazírozásra is alkalmas, vagyis amikor először lepirítod az ételt magas hőmérsékleten, majd alacsonyabb hőmérsékleten, lefedve fejezed be.

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Főzés

A mindennapi főzés során is használhatod őket. A magas faluk megakadályozza a fröccsenéseket, így leveseket és más folyékony ételeket is kényelmesen elkészíthetsz bennük, a vastag aljuk pedig stabilan tartja őket a tűzhelyen, még a gázégőkön is.

Kenyeret is lehet benne sütni!

Sütés

Mivel ellenáll a magas hőnek és szorosan illeszkedő fedővel rendelkezik, a dutch ovent akár kenyérreceptekhez is lehet használni. Az edényt ilyenkor elő kell melegíteni, majd beletenni a kenyértésztás és ráhelyezni a fedőt. Ezáltal kenyér sütése közben gőz keletkezik az edény belsejében, ami segít átalakítani a tésztát, ennek köszönhetően a kenyér kérge ropogós és csillogó legyen.

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Egytálételek

Nyugodtan tudsz egytálételeket is készíteni a dutch ovenben, mert az alacsony hőfokon történő párolás és a magas hőfokon történő barnítás a fentebb említett tulajdonságai miatt ebben az egy edényben lehetséges. Ezen felül pedig bátran kísérletezhetsz, és különböző főzési technikákat is tesztelhetsz a dutch ovenben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is:

Legújabb receptek

Aranyló gyöngytyúk húsleves

A gyöngytyúk húsleves nem csupán egy ünnepi fogás, hanem egyben visszatekintés a hagyományokra és az igényes, lassú főzés kultúrájára. Bár a gyöngytyúk manapság kevésbé gyakori ...

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!