A tapadásmentes serpenyők, airfryerek és mikrós ételek korában rémisztőnek hathat egy-egy öntöttvas edény vagy egy olyan lehetetlen nevű eszköz, mint a dutch oven. Pedig a dutch oven egy igazi igásló a konyhában, strapabíró, ráadásul akár minden nap használhatod, nem kell különleges alkalmakra tartogatnod. Most bebizonyítjuk, mennyire sokoldalúan tudod bevetni!
Mi az a dutch oven?
A dutch oven egy nehéz, széles edény, szorosan záródó fedéllel.
A leggyakoribb típus kerek, zománcozott öntöttvasból készül, mindkét oldalán fogantyúval és fedéllel, de készülhet más anyagokból is, például rézből vagy agyagból.
A dutch ovennek nehéz, széles alappal kell rendelkeznie, amely segít egyenletesen eloszlatni a hőt, és nagy felületet biztosít a főzéshez, valamint szorosan illeszkedő fedele van, amely megtartja a hőt és a nedvességet. Általában két fogantyúval is rendelkezik mindkét oldalán a könnyű manőverezés érdekében.
Léteznek ezen felül olyan változatok, amelyek további funkciókkal is bírnak, például önfőző fedelük van (ennek alján barázdák vannak, amelyek összegyűjtik a páralecsapódást, és visszacsöpögtetik azt az ételre), és zománcozott bevonattal ellátott darabok is kaphatóak. A legtöbb, bár nem mindegyik, sütőálló.
Az áruk ugyan igencsak borsos, de egy hosszú távú befektetésről van szó, hiszen akár évtizedekig is hű társaid lehetnek a konyhában, egyes márkák ráadásul akár élethosszig tartó garanciát is vállalnak.
Honnan kapta a dutch oven a nevét?
Az öntöttvas főzőedények nem újkeletűek, Kínában évszázadokon át használták, Európában pedig a 16. században váltak népszerűvé. Egyes történészek úgy vélik, hogy a fedeles öntöttvas edényt azért nevezték el a hollandokról, mert az angol Abraham Darby tökéletesítette ki a homokformák segítségével történő vasöntés módszerét, amihez a holland öntödékbe tett utazásai adtak inspirációt. Mások szerint az elnevezés azért alakult ki, mert a korai holland kereskedők öntöttvas főzőedényeket árultak, vagy mert az Afrikában élő holland telepesek nyílt tűzön való főzéshez használták ezeket.
Tehát a név eredete nem egyértelmű, de az eszköz népszerűsége annál inkább elvitathatatlan.
Miért nélkülözhetetlenek?
Egyszerűen fogalmazva, nincs, amire ne használhatnád a dutch ovent, tényleg szinte bármilyen ételt meg lehet főzni benne. Egy igazán sokoldalú sztár a konyhában, ami azt jelenti, hogy akár több edényt is képes kiváltani, így hely- és költséghatékony is.
Mutatjuk is, miket tudsz benne készíteni!
A dutch oven használata
Ezeket az edényeket a mindennapi főzésre tervezték.
Épp ezért az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy úgy tekintenek rájuk, mint a legszebb étkészletünkre vagy az ezüst evőeszközökre, és azt hiszik, csak különleges alkalmakra lehet bennük ételt készíteni. Pedig nyugodtan használhatod a hétköznapok során is a dutch ovent levesekhez, pörköltekhez, párolt ételekhez és még sok máshoz.
Párolás
Lényegében a dutch oven az eredeti lassúfőző.
A dutch oven egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy képes hosszú ideig tartani és egyenletesen elosztani a hőt. Ez különösen jól jön olyan eljárásoknál, mint a pörkölés és a párolás, ahol a hosszan tartó, lassú főzési folyamat lehetővé teszi, hogy a keményebb fehérjeszeletek is megpuhuljanak. A szorosan záródó fedele biztosítja, hogy a gőz és a nedvesség az edényben maradjon, ami remekül jön, ha nedvességgel főzünk.
De nem csak alacsony hőmérséklettel működik jól a dutch oven. Brazírozásra is alkalmas, vagyis amikor először lepirítod az ételt magas hőmérsékleten, majd alacsonyabb hőmérsékleten, lefedve fejezed be.
Főzés
A mindennapi főzés során is használhatod őket. A magas faluk megakadályozza a fröccsenéseket, így leveseket és más folyékony ételeket is kényelmesen elkészíthetsz bennük, a vastag aljuk pedig stabilan tartja őket a tűzhelyen, még a gázégőkön is.
Sütés
Mivel ellenáll a magas hőnek és szorosan illeszkedő fedővel rendelkezik, a dutch ovent akár kenyérreceptekhez is lehet használni. Az edényt ilyenkor elő kell melegíteni, majd beletenni a kenyértésztás és ráhelyezni a fedőt. Ezáltal kenyér sütése közben gőz keletkezik az edény belsejében, ami segít átalakítani a tésztát, ennek köszönhetően a kenyér kérge ropogós és csillogó legyen.
Egytálételek
Nyugodtan tudsz egytálételeket is készíteni a dutch ovenben, mert az alacsony hőfokon történő párolás és a magas hőfokon történő barnítás a fentebb említett tulajdonságai miatt ebben az egy edényben lehetséges. Ezen felül pedig bátran kísérletezhetsz, és különböző főzési technikákat is tesztelhetsz a dutch ovenben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is: