Íme az öntöttvas edény, amiben bármilyen ételt meg lehet főzni

Biztosan találkoztál már vele, de lehet, eddig nem tudtál mit kezdeni ezzel a külföldi nevű edénnyel. Napi Tippünkből közelebbről is megismerheted a dutch ovent, hogy aztán magabiztosan használhasd a főzéshez.

A tapadásmentes serpenyők, airfryerek és mikrós ételek korában rémisztőnek hathat egy-egy öntöttvas edény vagy egy olyan lehetetlen nevű eszköz, mint a dutch oven. Pedig a dutch oven egy igazi igásló a konyhában, strapabíró, ráadásul akár minden nap használhatod, nem kell különleges alkalmakra tartogatnod. Most bebizonyítjuk, mennyire sokoldalúan tudod bevetni!

Íme az öntöttvas edény, amiben bármilyen ételt meg lehet főzni

Mi az a dutch oven?

A dutch oven egy nehéz, széles edény, szorosan záródó fedéllel.

A leggyakoribb típus kerek, zománcozott öntöttvasból készül, mindkét oldalán fogantyúval és fedéllel, de készülhet más anyagokból is, például rézből vagy agyagból.

A dutch ovennek nehéz, széles alappal kell rendelkeznie, amely segít egyenletesen eloszlatni a hőt, és nagy felületet biztosít a főzéshez, valamint szorosan illeszkedő fedele van, amely megtartja a hőt és a nedvességet. Általában két fogantyúval is rendelkezik mindkét oldalán a könnyű manőverezés érdekében.

Léteznek ezen felül olyan változatok, amelyek további funkciókkal is bírnak, például önfőző fedelük van (ennek alján barázdák vannak, amelyek összegyűjtik a páralecsapódást, és visszacsöpögtetik azt az ételre), és zománcozott bevonattal ellátott darabok is kaphatóak. A legtöbb, bár nem mindegyik, sütőálló.

Az áruk ugyan igencsak borsos, de egy hosszú távú befektetésről van szó, hiszen akár évtizedekig is hű társaid lehetnek a konyhában, egyes márkák ráadásul akár élethosszig tartó garanciát is vállalnak.

Bármilyen fogást készíthetsz benne

Honnan kapta a dutch oven a nevét?

Az öntöttvas főzőedények nem újkeletűek, Kínában évszázadokon át használták, Európában pedig a 16. században váltak népszerűvé. Egyes történészek úgy vélik, hogy a fedeles öntöttvas edényt azért nevezték el a hollandokról, mert az angol Abraham Darby tökéletesítette ki a homokformák segítségével történő vasöntés módszerét, amihez a holland öntödékbe tett utazásai adtak inspirációt. Mások szerint az elnevezés azért alakult ki, mert a korai holland kereskedők öntöttvas főzőedényeket árultak, vagy mert az Afrikában élő holland telepesek nyílt tűzön való főzéshez használták ezeket.

Tehát a név eredete nem egyértelmű, de az eszköz népszerűsége annál inkább elvitathatatlan.

Miért nélkülözhetetlenek?

Egyszerűen fogalmazva, nincs, amire ne használhatnád a dutch ovent, tényleg szinte bármilyen ételt meg lehet főzni benne. Egy igazán sokoldalú sztár a konyhában, ami azt jelenti, hogy akár több edényt is képes kiváltani, így hely- és költséghatékony is.

Mutatjuk is, miket tudsz benne készíteni!

A legtökéletesebb kakaspörkölt

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó ...

A legtunkolósabb sertéspörkölt

A magyar konyha egyik legikonikusabb fogása a pörkölt, melyet évszázadokra visszamenőleg a leggyakrabban sertéshúsból készítettek el. A magyar gasztrotörténelem hivatkozásai alapján a ...

A dutch oven használata

Ezeket az edényeket a mindennapi főzésre tervezték.

Épp ezért az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy úgy tekintenek rájuk, mint a legszebb étkészletünkre vagy az ezüst evőeszközökre, és azt hiszik, csak különleges alkalmakra lehet bennük ételt készíteni. Pedig nyugodtan használhatod a hétköznapok során is a dutch ovent levesekhez, pörköltekhez, párolt ételekhez és még sok máshoz.

Párolás

Lényegében a dutch oven az eredeti lassúfőző.

A dutch oven egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy képes hosszú ideig tartani és egyenletesen elosztani a hőt. Ez különösen jól jön olyan eljárásoknál, mint a pörkölés és a párolás, ahol a hosszan tartó, lassú főzési folyamat lehetővé teszi, hogy a keményebb fehérjeszeletek is megpuhuljanak. A szorosan záródó fedele biztosítja, hogy a gőz és a nedvesség az edényben maradjon, ami remekül jön, ha nedvességgel főzünk.

De nem csak alacsony hőmérséklettel működik jól a dutch oven. Brazírozásra is alkalmas, vagyis amikor először lepirítod az ételt magas hőmérsékleten, majd alacsonyabb hőmérsékleten, lefedve fejezed be.

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Főzés

A mindennapi főzés során is használhatod őket. A magas faluk megakadályozza a fröccsenéseket, így leveseket és más folyékony ételeket is kényelmesen elkészíthetsz bennük, a vastag aljuk pedig stabilan tartja őket a tűzhelyen, még a gázégőkön is.

Kenyeret is lehet benne sütni!

Sütés

Mivel ellenáll a magas hőnek és szorosan illeszkedő fedővel rendelkezik, a dutch ovent akár kenyérreceptekhez is lehet használni. Az edényt ilyenkor elő kell melegíteni, majd beletenni a kenyértésztás és ráhelyezni a fedőt. Ezáltal kenyér sütése közben gőz keletkezik az edény belsejében, ami segít átalakítani a tésztát, ennek köszönhetően a kenyér kérge ropogós és csillogó legyen.

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Egytálételek

Nyugodtan tudsz egytálételeket is készíteni a dutch ovenben, mert az alacsony hőfokon történő párolás és a magas hőfokon történő barnítás a fentebb említett tulajdonságai miatt ebben az egy edényben lehetséges. Ezen felül pedig bátran kísérletezhetsz, és különböző főzési technikákat is tesztelhetsz a dutch ovenben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...