7 alapanyag, amivel helyettesítheted az olívaolajat

Napi Tippünkből megtudhatod, milyen más olajokkal helyettesítheted az olívaolajat.

Az olívaolaj íze egyedülálló és (majdhogynem) pótolhatatlan. Lehet vajas és édes, de fűszeres és merész is, nem csoda, hogy a mediterrán konyha egyik alapvető alapanyaga. Arról nem is beszélve, hogy az olívaolaj a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően még a szívet is óvja. De mi történik, ha épp elfogyott a készleted? Mivel lehet helyettesíteni, ha egyáltalán van olyan olaj, ami a nyomába érhet? Szerencsére, léteznek olajok, amelyekkel ha nem is ugyanolyan, de hasonló ízvilágot érhetsz el, azonban sok múlik azon, hogy mit szeretnél készíteni. Más ajánlott egy salátaöntethez és más kenyér mártogatáshoz vagy épp pároláshoz.

Útmutatónkban minden helyzetre megtalálod a legjobb olívaolaj-helyettesítőt

Ezek a legjobb olívaolaj-helyettesítők

A legjobb extra szűz olívaolaj-helyettesítők

Az extra szűz olívaolaj egy finomítatlan termék, amelynek alacsony a füstpontja (ami azt jelenti, hogy gyorsan ég, és szobahőmérsékleten tapasztalhatod meg a legfinomabb ízét). Ebből adódóan ezeket kenyér mártogatására, vagy a levesek, saláták, gabonaféléből készült bowlok, fagylaltok, grillezett húsok tetejére szoktak belőle csöpögtetni.

1. Dióolaj vagy mogyoróolaj

Az extra szűz olívaolajhoz hasonlóan a dióolajok, például a mogyoróolaj és a dióolaj is erőteljes ízűek, ezért melegítés nélkül kell fogyasztani ezeket. Kiváló választás kenyér mártogatására vagy a bruschetta tetejére való csepegtetésre. Próbáld ki a dióolajokat egy házi pestóban, hogy feldobd a klasszikus bazsalikom és extra szűz olívaolaj kombinációt. Még az is lehet, hogy annyira megtetszenek ezek, hogy lecseréled rájuk a olívaolajat.

A mogyoróolaj különösen sokoldalú, illetve meglepően jó szerepel az édes receptekben, például gyümölcssalátákban.

Próbáld ki ezeket az olívaolajos fogásokat:

Olívaolajos brioche

Az olívaolajos brioche eredetileg Provence-ból ered, a források szerint a 17. századból, de a jelenlegi recept a nemzetközileg is elismert és általam is nagyra tartott San Francisco-i Tartine ...

Citromos-olívaolajos keksz

Ezek az olaszok minden dolcit, vagyis édességet olyan jól csinálnak! Ez a citromos keksz is fantasztikus, kívül roppanós, belül puha. A reggeli kávéd mellé tökéletes lesz!

2. Finomítatlan magolajok

Itt arra figyelj, hogy pirított legyen az alapanyag, amiből az olaj készült, mert ettől lesz igazán erőteljes az íze.

A tökmagolaj remek választás, ha valamit meg kell locsolni egy kis olajjal, de a mártogatásokban is megállja a helyét – különösen az őszi és téli hónapokban. Sötétzöld árnyalata színesebbé is teszi a tányérod.

A legjobb olívaolaj-helyettesítők salátaöntetekhez, pácokhoz és mártásokhoz

Az extra szűz olívaolaj erős ízprofiljának köszönhetően népszerű választás salátaöntetekhez és főzés nélküli szószokhoz. Azonban egy túl markáns ízű olaj miatt elcsúszhat az ízegyensúly. Ha azt szeretnéd, hogy az olaj textúrát és testet adjon az öntetnek, válassz semleges ízű olajokat, például szőlőmagolajat. Ha azt szeretnéd, hogy az olaj legyen a show sztárja, válassz erős és/vagy pirított olajat (például mogyoróolajat vagy akár a fent felsorolt magolajok egyikét).

A szőlőmagolaj íztelen, szagtalan és megfizethető, emiatt az éttermi konyhák egyik kedvence. Szinte mindenhez használható, a salátaöntetektől és pácoktól kezdve az olyan főzési eljárásokig, mint a sütés és a pácolás. Mártogatósba nem passzol, és arra sem igazán jó, hogy ez legyen a befejező olaj az ételen.

Nem hiányozhat a jó minőségű olaj ezekből a finomságokból:

Zsenge zöldborsópesztó

A friss zöldborsónál nehezebb üdébb és ropogósabb tavaszi zöldséget találni, ezért bátran használhatjuk ha zsenge végeredményre vágyunk. Mi most egy roppant egyszerű és gyors ...

4. Mogyoróolaj

A földimogyoró olajnak határozott illata és jellegzetes íze van. Bár senkit sem fog megtéveszteni, hogy azt higgye, hogy extra szűz olívaolajról van szó, ez a dióízű olaj kiválóan használható mártásokban és pácokban, amelyeknek merész ízprofiljuk van. Magas, 232°C-os a füstpontja, így jó választás a stir-fryok és bő olajban sütött ételek készítéséhez.

A legjobb olívaolaj-helyettesítők a főzéshez

Bár az extra szűz olívaolajjal nem ajánlott sütni, a tiszta vagy hagyományos olívaolaj könnyedebb ízű és valamivel magasabb hőtűrésű. Ha olívaolaj-cserére van szükséged a főzéshez, vedd figyelembe a hőfokot, mielőtt az alábbi listából választanál.

5. Avokádóolaj

Az igazán lenyűgöző, 270°C-os füstponttal rendelkező finomított avokádóolaj az avokádó magjából készül. Az olívaolajhoz hasonlóan magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma. Ráadásul az avokádóolaj vajas és gazdag ízű, ami az olívaolaj egyik legjobb, bárhol és bármikor bevethető helyettesítőjévé teszi.

Az olívaolaj helyettesítése növényi olajjal

A növényi olajok szójából, kukoricából és más növényekből készülhetnek.

Közös jellemzőjük, hogy íztelenek, olcsók, és minden élelmiszerboltban kaphatók. A füstpontjuk 200°C fok körül mozog, ezért alkalmasak pároláshoz és sütéshez. Mint minden olaj, a növényi olaj is megromlik idővel, ez a folyamat felgyorsul, ha forró helyen, például a tűzhely mellett hagyod. Ha nem emlékszel, mióta áll már egy üveg olaj a konyhaszekrényben, akkor szaglászd meg: avas szag esetén itt az ideje megszabadulni tőle.

Próbáld ki a kókuszolajat ezekben a receptekben:

Zöldséges stir fry

A Stir frying, más néven keverve pirítás, egy Kínából származó főzési technika, de a kifejezést (Stir Fry), elterjedtsége miatt, manapság már a kész ételekre használják. Lényege a ...

Egyszerű csirkecurry

A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres ...

6. Kókuszolaj

Szeretnél gazdag, gyümölcsös ízt adni a stir-frynak, a currynek vagy a párolt ételeknek? Próbáld ki a kókuszolajat. Nem tudod melyiket válaszd a boltokban kapható számos variáció közül? Tartsd észben: a finomítatlan kókuszolajnak erősebb kókuszos íze van, és alacsonyabb a füstpontja. A finomított kókuszolaj enyhébb, és magasabb hőfokra hevíthető. Az olívaolajjal ellentétben ez a zsír szobahőmérsékleten szilárd. Ha a cél a mediterrán ízvilág, akkor viszont nem lesz jó választás ez az olaj, inkább afrikai, délkelet-ázsiai és csendes-óceáni eredetű receptekhez illik.

Süteményekben is jól alkalmazható.

7. Vaj

A vaj magas hőmérsékleten megég, de óvatosan melegítve hasonlóan gazdag, édes ízt ad a sült zöldségeknek vagy a főtt gabonaféléknek, mint az olívaolaj. Természetesen az első kategóriában – tehát kenyérhez – is nagyon jó.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Itt egyéb trükkös konyhai ötletek is várnak:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...