Az olívaolaj íze egyedülálló és (majdhogynem) pótolhatatlan. Lehet vajas és édes, de fűszeres és merész is, nem csoda, hogy a mediterrán konyha egyik alapvető alapanyaga. Arról nem is beszélve, hogy az olívaolaj a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően még a szívet is óvja. De mi történik, ha épp elfogyott a készleted? Mivel lehet helyettesíteni, ha egyáltalán van olyan olaj, ami a nyomába érhet? Szerencsére, léteznek olajok, amelyekkel ha nem is ugyanolyan, de hasonló ízvilágot érhetsz el, azonban sok múlik azon, hogy mit szeretnél készíteni. Más ajánlott egy salátaöntethez és más kenyér mártogatáshoz vagy épp pároláshoz.
Útmutatónkban minden helyzetre megtalálod a legjobb olívaolaj-helyettesítőt
A legjobb extra szűz olívaolaj-helyettesítők
Az extra szűz olívaolaj egy finomítatlan termék, amelynek alacsony a füstpontja (ami azt jelenti, hogy gyorsan ég, és szobahőmérsékleten tapasztalhatod meg a legfinomabb ízét). Ebből adódóan ezeket kenyér mártogatására, vagy a levesek, saláták, gabonaféléből készült bowlok, fagylaltok, grillezett húsok tetejére szoktak belőle csöpögtetni.
1. Dióolaj vagy mogyoróolaj
Az extra szűz olívaolajhoz hasonlóan a dióolajok, például a mogyoróolaj és a dióolaj is erőteljes ízűek, ezért melegítés nélkül kell fogyasztani ezeket. Kiváló választás kenyér mártogatására vagy a bruschetta tetejére való csepegtetésre. Próbáld ki a dióolajokat egy házi pestóban, hogy feldobd a klasszikus bazsalikom és extra szűz olívaolaj kombinációt. Még az is lehet, hogy annyira megtetszenek ezek, hogy lecseréled rájuk a olívaolajat.
A mogyoróolaj különösen sokoldalú, illetve meglepően jó szerepel az édes receptekben, például gyümölcssalátákban.
Próbáld ki ezeket az olívaolajos fogásokat:
2. Finomítatlan magolajok
Itt arra figyelj, hogy pirított legyen az alapanyag, amiből az olaj készült, mert ettől lesz igazán erőteljes az íze.
A tökmagolaj remek választás, ha valamit meg kell locsolni egy kis olajjal, de a mártogatásokban is megállja a helyét – különösen az őszi és téli hónapokban. Sötétzöld árnyalata színesebbé is teszi a tányérod.
A legjobb olívaolaj-helyettesítők salátaöntetekhez, pácokhoz és mártásokhoz
Az extra szűz olívaolaj erős ízprofiljának köszönhetően népszerű választás salátaöntetekhez és főzés nélküli szószokhoz. Azonban egy túl markáns ízű olaj miatt elcsúszhat az ízegyensúly. Ha azt szeretnéd, hogy az olaj textúrát és testet adjon az öntetnek, válassz semleges ízű olajokat, például szőlőmagolajat. Ha azt szeretnéd, hogy az olaj legyen a show sztárja, válassz erős és/vagy pirított olajat (például mogyoróolajat vagy akár a fent felsorolt magolajok egyikét).
A szőlőmagolaj íztelen, szagtalan és megfizethető, emiatt az éttermi konyhák egyik kedvence. Szinte mindenhez használható, a salátaöntetektől és pácoktól kezdve az olyan főzési eljárásokig, mint a sütés és a pácolás. Mártogatósba nem passzol, és arra sem igazán jó, hogy ez legyen a befejező olaj az ételen.
Nem hiányozhat a jó minőségű olaj ezekből a finomságokból:
4. Mogyoróolaj
A földimogyoró olajnak határozott illata és jellegzetes íze van. Bár senkit sem fog megtéveszteni, hogy azt higgye, hogy extra szűz olívaolajról van szó, ez a dióízű olaj kiválóan használható mártásokban és pácokban, amelyeknek merész ízprofiljuk van. Magas, 232°C-os a füstpontja, így jó választás a stir-fryok és bő olajban sütött ételek készítéséhez.
A legjobb olívaolaj-helyettesítők a főzéshez
Bár az extra szűz olívaolajjal nem ajánlott sütni, a tiszta vagy hagyományos olívaolaj könnyedebb ízű és valamivel magasabb hőtűrésű. Ha olívaolaj-cserére van szükséged a főzéshez, vedd figyelembe a hőfokot, mielőtt az alábbi listából választanál.
5. Avokádóolaj
Az igazán lenyűgöző, 270°C-os füstponttal rendelkező finomított avokádóolaj az avokádó magjából készül. Az olívaolajhoz hasonlóan magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma. Ráadásul az avokádóolaj vajas és gazdag ízű, ami az olívaolaj egyik legjobb, bárhol és bármikor bevethető helyettesítőjévé teszi.
Az olívaolaj helyettesítése növényi olajjal
A növényi olajok szójából, kukoricából és más növényekből készülhetnek.
Közös jellemzőjük, hogy íztelenek, olcsók, és minden élelmiszerboltban kaphatók. A füstpontjuk 200°C fok körül mozog, ezért alkalmasak pároláshoz és sütéshez. Mint minden olaj, a növényi olaj is megromlik idővel, ez a folyamat felgyorsul, ha forró helyen, például a tűzhely mellett hagyod. Ha nem emlékszel, mióta áll már egy üveg olaj a konyhaszekrényben, akkor szaglászd meg: avas szag esetén itt az ideje megszabadulni tőle.
Próbáld ki a kókuszolajat ezekben a receptekben:
6. Kókuszolaj
Szeretnél gazdag, gyümölcsös ízt adni a stir-frynak, a currynek vagy a párolt ételeknek? Próbáld ki a kókuszolajat. Nem tudod melyiket válaszd a boltokban kapható számos variáció közül? Tartsd észben: a finomítatlan kókuszolajnak erősebb kókuszos íze van, és alacsonyabb a füstpontja. A finomított kókuszolaj enyhébb, és magasabb hőfokra hevíthető. Az olívaolajjal ellentétben ez a zsír szobahőmérsékleten szilárd. Ha a cél a mediterrán ízvilág, akkor viszont nem lesz jó választás ez az olaj, inkább afrikai, délkelet-ázsiai és csendes-óceáni eredetű receptekhez illik.
Süteményekben is jól alkalmazható.
7. Vaj
A vaj magas hőmérsékleten megég, de óvatosan melegítve hasonlóan gazdag, édes ízt ad a sült zöldségeknek vagy a főtt gabonaféléknek, mint az olívaolaj. Természetesen az első kategóriában – tehát kenyérhez – is nagyon jó.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Itt egyéb trükkös konyhai ötletek is várnak: